Is zout gezond of ongezond ?

Standaard

Wat is de functie van zout in ons lichaam. Zout, we kijken er nu heel anders tegen aan dan vroeger. Wat vroeger vereerd werd, wordt nu verguisd. We eren zout niet meer. Daar dacht men in vroegere tijden wel iets anders over. Men werd uitbetaald in zout. Je hebt zout nodig om te leven en gezond te blijven. Uiteraard in de juiste hoeveelheid. Wat veel mensen niet weten is dat er een verschil is tussen de verschillende soorten zout. Vroeger, door de handel in zout ontstonden er allerlei zouthandel routes. Romeinse soldaten werden zelfs uitbetaald in zout Teveel zout is niet gezond, maar te weinig ook niet. Zout is van alle tijden. Hier vindt u een artikel over zout en wat je ermee kunt doen. 

Een beetje informatie over zout. 

Zout is voor eeuwig,..

Vroeger waren de mensen zo gek op  dit kostbare spul, het zout , dat men zich er zelfs mee liet betalen. Ons woord “salaris” heeft het oude woord “sal”  nog in zich. Wist u dat dit woord salaris ‘zout’ betekent ? Dus vroeger werden de mensen uitbetaald in zout.

Zout is op dit moment iets vanzelfsprekends voor ons. Je koopt het gewoon. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat er complete oorlogen en veldslagen zijn geweest om dit witte spul. Zout kostte vroeger een vermogen.  We kunnen niet leven zonder natrium. Het lichaam heeft, om een normale vochtbalans en bloeddruk te houden behoefte aan voldoende natrium dus zout..

Maar zout is, in combinatie met onder meer kalium, ook belangrijk voor het doorgeven van zenuwprikkels en voor de spierfunctie. Zout zorgt, in combinatie met kalium, voor een goede waterbalans.  En zorgt bovendien voor de juiste hoeveelheid bloed in ons lichaam.  Het verzorgt de opname van water in de dunne darm. En de opname en afbraak van aminozuren (afbraakproducten van eiwitten) en glucose wordt ook beïnvloed door zout Dat betekent dat een teveel of een tekort aan zout de gezondheid van iemand diepgaand kan beïnvloeden. Zowel positief, maar ook negatief.

Waarom was zout zo kostbaar ? 

Met zout konden levensmiddelen lang houdbaar worden gemaakt. Dat zorgde ervoor dat mensen onafhankelijk werden. Witte kool in zout is bijvoorbeeld zuurkool.  Als je met een schip de oceaan op ging, had je onderweg eten nodig, eten waar nog belangrijke vitamines inzaten. En in zuurkool zat veel vitamine C. Dan voorkwam scheurbuik. Zout was dus soms een zaak van leven of dood.

Tegenwoordig gebruiken wij maar de helft van wat er vroeger aan zout werd genuttigd. Dat komt omdat wij nu een koelkast en vrieskast hebben en geen zout meer nodig hebben om eten langer houdbaar te maken.

Zout had ook een spirituele betekenis. Brood en zout zijn de symbolen voor zegen en bescherming van een nieuw huis. In de Joodse traditie. Ook was het in Hongarije de gewoonte om mensen, bijvoorbeeld  in een winkel, een beetje brood en zout aan te bieden. Als respect en verwelkoming. Ook trouw en vriendschap werden bezegeld met het witte zoute goedje, omdat het onveranderlijk was. Als je zout oplost in water, en je verdampt het water weer. Dan blijft het zout weer over. Het werd gezien als een Goddelijk product, in het Keltisch betekent het woord zout “heilig”.

Voor de zoutproducenten betekende zout een grote rijkdom. Zowel door de verkoop, als door de belasting die erop werd geheven.  Vele jaren geleden zijn wij ooit eens op Bonaire geweest, we hebben de enorme zoutbergen gezien. We hebben gezien dat de ‘zout pannen’ , waar het wordt  gedroogd, vlijmscherp waren. Als glas. Vreselijk,  dat waren allemaal scherpe zoutpunten, die stonden recht omhoog. Je kon er niet met je slippers overheen lopen.

Er zijn vele soorten zout

Steenzout, verdampingszout, fleur-de-sel, zeezout, oerzout, jodium zout, panzout, himalayazout, foliumzuur zout, fluor zout,  zeezout vlokken.

 • Tafelzout : Dit is de meest ‘uitgeklede’ vorm van zout. Omdat deze zout gezuiverd is, waarbij chemische stoffen zijn gebruikt, zitten er geen mineralen meer in. Ook is het vaak vermalen.
 • Fleur-de-sel : Is het duurste zout ter wereld. Het ziet eruit als dunne plakjes, omdat in het verdampings proces er een soort ‘vliesje’ op het water ontstond. Dit is er met de hand af geschept en gedroogd. Het heeft als bron de Middellandse zee en de Atlantische oceaan.
 • Keltisch zeezout : heeft een lichtgrijze kleur. Het komt uit Frankrijk, uit Bretagne. de kleur komt van de zoutmoerassen, vandaar de grijze klei-achtige kleur. De naam komt van de oude Kelten, die
  himalaya-zout

  Himalaya zout, de roze kleur komt van een soort ‘roest proces’,….

  dit hebben aangelegd. Het blijft licht vochtig en heeft een verfijnde rokerige smaak. Deze soort zout is zeer rijk aan mineralen en sporenelementen. Je kunt er zelf snel een “sole” van maken. Een zelf gemaakte mineralen oplossing. Daar hoeft men geen mineralen tabletten voor kopen. Hoe je zelf een “SOLE” maakt ? Dat staat een eindje verder in dit artikel uitgelegd.

  Je zou van een van Keltisch zeezout gemaakte ‘sole’ kunnen zeggen dat het “geconcentreerd zeewater” is. Als sportdrank zou het dus zeer geschikt zijn. Je vult op deze manier al je uitgezwete mineralen en magnesium snel weer aan. En het kost haast niets. Maak zelf even een ‘sole’ . Doe een paar druppels ‘sole’ in een fles bronwater/kraanwater. Voor 5 ct heb je al een fles vol ‘geconcentreerd zeewater‘. Helemaal zelf gemaakt.

 • Zeezout. Zeezout heeft een betere naam dan tafelzout. Maar het nadeel van zeezout is de hoeveelheid kwik uit onze oceanen en zeewater. Dit is afhankelijk van de plaats van delving en verwerking. En of het gezuiverd is. Lees dus altijd het etiket.
 • Himalaya zout : Komt uit Pakistan, en is een puur en ongezuiverd soort zout. De zoutmijn, waar het gedolven wordt, is vele miljoenen jaren oud (250 miljoen jaar). Het bevat nog vele gezonde stoffen en bevat minder natrium dan andere zouten. Het is de meest gezonde soort zout die we kennen. Himalayazout is oerzout.
 • Maldon zout. Dit lijkt een beetje op fleur-de-sel. Het is een Engels soort zeezout en ziet er grillig van vorm uit. De smaak is intens.

Is zout altijd ongezond ? Of kan zout ook gezond zijn ? 

Nee, zeker is zout niet altijd ongezond. Het ligt eraan welk soort zout en de hoeveelheid die je binnen krijgt. Als je veel voedingsproducten uit de industrie eet, dan is zout zeer ongezond. Maar als je elke dag een paar druppels “sole”, in een glas warm water drink, dan is zout zeker niet ongezond. Bovendien is zout goed voor de longen. Er zijn zgn “zoutkamers” voor mensen met ademhalings- en long problemen.

In dergelijke zoutkamers is zout zeer gezond. We hebben onze mening veranderd doordat de industrie zout als goedkope smaakmaker is gaan gebruiken. Natuurlijke zouten hebben en geheel andere werking.

 • Zout werkt beter op de huid dan zeep. Zeep ‘lost’ het delicatie vette beschermlaagje op. Zout doet dit niet.
 • Meng een halve eetlepel zout, een theelepel honing en een beetje kurkuma poeder met een beker warm water. Gorgel ermee tegen keelpijn.  Een supertip !
 • Een natuurlijke mineralen oplossing, zoals de ‘sole’ heeft veel verschillende en gezonde mineralen en sporenelementen in zich.
 • Zout en magnesium zorgen voor een gezonde hormoonhuishouding. Hormonen zoals testosteron, oestrogeen en cortisol worden door zou geregeld in ons lichaam.
 • Zout is goed voor onze stofwisseling, onze bloeddruk en voor onze spijsvertering.
 • Zout geeft het eten smaak. En dat bevordert de eetlust.
 • Onze tranen, ons zweet en ons hersenvloeistof hebben dezelfde samenstelling als zeewater. Wist u dat ? Dit is belangrijk voor ons zenuwstelsel die het denken reguleert, voor onze ontwikkeling van de hersenen. Voor ons maatschappelijke functioneren.

En hoeveel zout mag je per dag hebben ?

Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Natuurlijk ligt het eraan welk soort zout je eet, tafelzout is aanzienlijk ongezonder dan himalayazout of oerzout. Nu ligt het advies rond de 6 gram, maar 4 gram is beter voor ons. Er zijn mensen die veel voedselproducten uit de voedingsindustrie eten, deze mensen krijgen soms wel 12 gram slecht zout binnen. Via pizza’s, magnetronmaaltijden, maaltijden uit de diepvries, brood en gefrituurd spul. Dit is waarom zout zo’n slechte naam heeft gekregen, niet het zout, maar dit soort voedsel met een enorm hoog zoutgehalte kan de oorzaak zijn.

Zout is op zich een gezonde stof maar wetenschappers zijn er nog niet echt uit hoeveel zout men per dag zou moeten nemen. Een maximum hoeveelheid is ca 5  gram keukenzout per dag. Er zijn echter meer factoren die bepalen hoeveel zout we precies nodig hebben: onze leeftijd, het geslacht, de algemene gezondheidstoestand, het eetpatroon, de vorm van beweging etc.

Bij stevig sporten zweet men soms meer, waardoor men zout verliest. Als je een halve liter vocht uitzweet, wat tijdens sporten of tijdens zware inspanningen zelfs weinig is, verliest men ongeveer 1.5 gram zout en dit moet worden aangevuld.

In warme landen zweet men ook meer en heeft men in de regel meer zout nodig. Omdat iedereen weer anders zweet is het moeilijk te zeggen wat de gemiddelde gezonde hoeveelheid zout is die men nodig heeft.

Eet gezond, kook zelf en gebruik Himalaya zout. Ik zou er niet aan moeten denken om een eitje zonder zout te eten. Dan vind ik het ei ook niet lekker. Maar een beetje is voldoende.

Een-zoutlik-voor-koeien

Een zoute liksteen voor koeien,….

We waren eens hoog in de Zwitserse bergen. Op deze hoogte waren veel koeien, deze dieren hebben ook zout nodig. Toen de koeien ons in de gaten kregen, kwamen ze aangehold. Ik vond het best wel eng. “Rustig blijven staan” zei mijn man. En toen werden we helemaal afgelikt door de koeien. “Waarom doen ze dat nou” was mijn vraag.  Mijn man zei : “Voor het zout, in gras zit geen zout en op deze hoogte komt er geen zout voor. De koeien hebben ook zout nodig. En ze hebben waarschijnlijk geen liksteen”

Het maken van een ‘SOLE”

Een ‘sole’ is een zelf gemaakt mineralen complex. Daar hoef je geen dure tabletten voor te kopen, je hebt het in 1 minuut gemaakt. Maak de sole in een klein potje, een klein potje waar kappertjes in hebben gezeten is groot genoeg. Sole is ongeveer 2 a 3 maanden houdbaar. Daarna vermindert de kwaliteit. En je gebruikt er maar een paar druppels per dag van. Je maakt het heel simpel, neem een klein glazen potje, bijvoorbeeld waar kappertjes in hebben gezeten. Doe een volle theelepel grijs Keltisch zeezout in het potje en vul het al met water. Even heel lang en goed schudden, tot het water verzadigd is van het zout. Klaar.

’s Morgens kun je één druppel in een glas lauwwarm water doen, en je hebt jouw eigen gemaakte mineralen complex al binnen. Hier even een uitleg over het zelf maken van een “sole”  SOLE ZELF MAKEN.

Je kunt het ook over je eten doen, over groente en salades etc. Dit gebruik je in plaats van zout. En het is een stuk gezonder.

Hoe maak ik goede badzout ?                                                                                     

Zout is beter voor de huid, omdat het je natuurlijke beschermingslaagje  niet aantast. Met zeep spoel je je beschermende bacteriën laagje eraf. Dus gebruik beter badzout. Zonder zeep erin. Badzout is wel duurder, maar je hebt er minder van nodig. Je kunt het kopen, maar je kunt het ook zelf maken.

Nodig voor dit receptje :

Een zelfgemaakt kado,..

Badzout met badolie gemengd. Geur naar keuze

 • 1 pot (neem liever geen glas, met natte handen is de kans op vallen denkbaar)
 • 400  gram grof zeezout (kost ca 2 € bij de natuurvoedings winkel)
 • Drie eetlepels badolie. (kies een geur die je aanspreekt, zo kun je ook verschillende geuren maken. )

Doe het zout in de pot, voeg de 3 eetlepels badolie toe. Goed schudden. Klaar voor gebruik.

TIP : In plaats van badolie kun je ook lavendelbloemen in een organza zakje indoen. Of groene thee, of rozemarijn. Tijm, wat je maar aangenaam vindt.

Hoe maak ik kruidenzout ?                                                                   

Eigenlijk op dezelfde manier.

Recept ?

 • 1 deel kruiden.
 • 2 delen grof zout.
 • zoutmolentje, je kunt deze kopen.
 • Maar vaak heb je die al. Als deze leeg is draai je de dop eraf en vul het opnieuw. Soms wil dat, soms niet.

Vullen met ?

 • Italiaanse gedroogde kruiden.  1 deel kruiden, 2 delen zout.
 • Provencaalse kruiden.  1 deel kruiden, 2 delen  zout.
 • Specerijenmix, 1 deel mix, 2 delen zout
 • kaneel, komijn, kurkuma ; 1/3e deel aangemengd met het grove zeezout ; 2/3e deel
 • gerookt zout ; 1 deel zout, 1 deel gerookt paprikapoeder
 • knoflookzout ; 1 deel zout, 1 deel knoflookpoeder
 • komijnzout ; 4 delen zout, 1 deel gemalen komijn (een delicatesse op een eitje) 

Nog meer ideetjes ?                            

 •  Sinaasappelzout

1 sinaasappel +1 theelepel  gedroogde korianderzaadjes

 • Rasp de schil van de sinaasappel af, en leg het op een stuk bakpapier
 • Doe de oven aan op ca 120 a 150 graden. Schuif het blik erin en laat de schil zeer goed drogen. Dat duurt even een uurtje.
 • Dan doe je het mengsel even in de blender of in de vijzel, eventueel kun je er wat peperkorrels bij doen. Dat haalt de smaak nog meer omhoog.
 • Uit de blender/vijzel  halen en meng het met het zout.  Zo geurig en lekker !
 • Dit is mijn favoriet !

Zo maak je ook : Limoen-met-peper zout, tijm zout, rozemarijn zout, peper zout, knoflook zout etc.

Met een hartelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn gewoon goed ! En hebben de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

Volgende »

 1. Pingback: Zijn zoutkamers goed voor ons ? En waarom ? | De Geneeskrachtige Keuken

 2. L.S. Is voor het maken van Sole Himalaya zout niet beter? Graag uw reactie waarvoor dank. Vriendelijke groet Eva Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  • Dank voor je vraag. Het verschil tussen Himalaya zout en Keltisch zeezout is het feit dat Himalaya zout minder natrium bevat. Hier zit het gezondheidsvoordeel. Maar bij het maken van een “Sole” gaat het om een hoge hoeveelheid mineralen en sporenelementen. En hiervan zijn er zeer duidelijk veel meer aanwezig in Keltisch Zeezout. Dat is het voordeel van Keltisch Zeezout. Met een hartelijke groet van Tieneke.

 3. Pingback: Zoutkamers zijn goed voor ons | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.