Dat geraffineerde suiker erg ongezond is, dat word je als kind al geleerd. Want alles wat lekker was, was ‘ongezond’. Maar “zoet” zijn betekent ook lief en rustig. Geef een klein kind iets met suiker erin, en je kind is rustig. voor een poosje. En ijsjes zijn dan vaak favoriet. Maar suiker is eigenlijk nog veel ongezonder dan we denken. Ons lichaam verouderd sneller door suiker, ze plakken aan onze lichaamscellen vast. Letterlijk kun je stellen dat je van binnen bent ‘versuikerd’. En het zit bijna in al ons voedsel. We vinden suiker heerlijk. Hier vindt u een informatief artikel over geraffineerde suiker, en wat het in je lichaam kan aanrichten. We eten ons letterlijk ziek aan suiker.
Waarom worden we sneller oud en ziek van suiker ?
Bij een feestje hoort suiker. Een verjaardag met taart. Een bruiloft met een bruidstaart. De geboorte van een kleintje. Oranje Tom-Poucen op Koningsdag. Het Suikerfeest aan het eind van de Ramadan. Geslaagd ? Taart ! We lusten het bij de koffie en de thee. Op ons broodje of beschuitje. Als broodbeleg in de vorm van jam of marmelade. In de yoghurt of als toetje. Noem maar op. We vinden suiker zó lekker, het is een traktatie.
Maar,..
Een paar maanden geleden hoorde ik een radioprogramma met een professor die uitgebreid onderzoek had gedaan naar verouderings processen bij mensen. Hij had een duidelijk en begrijpelijk betoog over veroudering. “Veroudering is letterlijk het verharden door versuikering van een lichaamscel” was de conclusie van zijn betoog”
Hij legde uit dat : “.. Door suiker te eten, maken onze lichaamscellen hele dunne bruine suikerdraadjes aan en spint daarmee zichzelf in. Die cellen verloren hun veerkracht en hun zelf reparerende vermogen. De cellen werden ‘moe’. En hoe meer van die suikerdraadjes, hoe ongezonder een mens was. Hoe minder van die suikerdraadjes, hoe gezonder en fitter en minder klachten een mens heeft. Eigenlijk kun je zeggen dat suiker onze gezonde lichaamscellen laat versuikeren en verharden. Men wordt sneller oud, en na verloop van tijd, eten we ons letterlijk en figuurlijk ziek ..”..
Hoe dit dan precies in zijn werk gaat ? :
Wat is eigenlijk slecht voedsel ?
Daarin heb je verschillende vormen. Dat is al ons eten wat gefrituurd, gebakken, zwart geblakerd, donker ge-BBQed , eigenlijk is het versuikerd, als het donker van het bereiden is. De eiwitten zijn verbrand, versuikeren en worden donker van kleur. Dat kan met veel voeding gebeuren. Ik had een vriendin, als díe pannenkoeken bakte, waren ze gewoon zwart verbrand. Dus als zij graag pannenkoeken wou eten ? Ik bakte ze wel, want ik hoef die zwart verbrande plakken niet. Ook zwart gebakken aardappelen, met harde kanten eraan zijn niet gezond. Of zelf gemaakte kroketjes, met een bijna zwarte korst van het frituren. Of zwart gebakken vis.
Verder is slecht voedsel ook al het ‘in elkaar geknutselde’ voedsel uit de voedingsindustrie. Met een flinke lading zout en suiker erin, zodat wij het lekker vinden. En transvetten. Chips is hier een goed voorbeeld van. En dit voedsel staat stijf uit van de conserverings middelen.
Dit soort voedsel is wat men bedoelt met ‘versuikerd’ eten. Het spint onze cellen in, met kleine suikerdraadjes. Ken je een suikerspin ? Van de kermis ? Zo’n wolk suiker op een stokje. Je kunt het een beetje vergelijken met zo’n ‘suikerspin’. Bruine dunne kleine ‘suikerspin’-draadjes, en die worden hard. Daar kwam het op neer. Het zag er uit alsof de cel “bruin versuikerd” was.
KORTOM : Versuikerd eten heeft niet alléén met suikers te maken, maar ook met verbrand eten. Eiwitten kunnen, door verbranding, ook versuikeren. Dit slaat zich op in onze lichaamscellen, die kunnen elasticiteit verliezen.
Waarom is suiker ongezond ?
Om twee redenen. Ten eerste omdat vele vormen van suiker de activiteit van de witte cellen, die ziektekiemen verteren, remmen. Dit kan wel tot 5 uren na het eten van een product dat suiker bevat. Je lichaam heeft dan een lage weerstand. Eet je vaak suikerproducten, dan heeft je lichaam op de lange duur geen weerstand meer. Bovendien zijn suikers gewoon dik makers. Vet niet, maar suikers.
En, ten tweede, zoals boven staat, glucose moleculen hebben de neiging aan proteïnen (eiwitten) in ons lichaam vast te plakken. En deze proteïnen plakken weer aan elkaar vast. Simpel uitgelegd betekent dit ons lichaam in zijn geheel “plakkerig” wordt aan de binnenkant. Spiercellen, maagcellen en huidcellen zijn allemaal proteïnen. Het weefsel wordt er “stijver” van, net als in de keuken suiker ook plakt. Kijk maar eens naar een fles limonadesiroop (bijvoorbeeld ranja) die al langere tijd in de kast staat. Hard en geheel versuikerd. En dan beginnen de problemen te komen.
KORTOM : Ons lichaam heeft het moeilijk met suikers, ze maken onze proteïnen hard. Kijk maar eens naar een fles ranja. Na verloop van tijd wordt ook dit een harde versuikerde massa. Zo gaat het ook met onze cellen.
Wat doet suiker precies in je lichaam ?
- De collageen eiwitten in onze huid worden stijver, met andere woorden: je krijgt er rimpels van, doordat je huid minder soepel is. Als je een langere tijd een laag-suiker dieet zou volgen knapt je huid daar enorm van op.
- Dit geldt voor alles, ook voor onze bloedvaten. Als de bloedvaten stijver worden, stijgt onze bloeddruk, een veel voorkomend verschijnsel bij het ouder worden. Van suiker kun je dus een hoge bloeddruk krijgen. Laat alles waar suiker in zit eens een poos weg. En kijk hoe je bloeddruk reageert.
- Bovendien hebben stijve versuikerde bloedvaten sneller de neiging om te scheuren, wat een beroerte of bloeding kan veroorzaken.
- Dus alles wat gefrituurd, gebakken, voorbewerkt en uit pakjes/zakjes komt valt ook onder deze categorie.
- Suiker plakt aan de ‘cholesterol deeltjes’ die in ons lichaam zweven. Deze plakt vast aan de vaatwanden en ons cholesterol gehalte stijgt. Dus van suiker kun je een verhoogd cholesterol gehalte krijgen.
- Suikerverbindingen veroorzaken problemen in het hele lichaam, bijvoorbeeld het hoornvlies in de ogen. Als daar eiwitten gaan samen klitten heet het ‘staar‘. Je kunt dat al vrij vroeg opmerken doordat je “draadjes” in je gezichtsveld ziet verschijnen, in je ogen zitten lange sliertjes. Je kunt ze vaak zien als je ‘naar binnen’ kijkt.
- En om van overgewicht, suikerziekte en obesitas of tandbederf nog maar te zwijgen.
Tja, het is de leeftijd, zegt men dan. Nee, aan dit proces kun je zelf wel veel bijsturen. Maak eerst de lichaamscellen schoon van de ‘lipofuscine’ , en stop het proces van ‘versuikeren’ in de cellen. Hoeveel medicijnen kun je tegen een dergelijk proces gaan slikken ? Daar is geen einde aan.
KORTOM : Als je ziek bent geworden van de suiker, moet je dan medicijnen gaan slikken ? Of eerst de ‘lipofuscine’ in onze cellen schoonmaken ?
Diabetes en suiker ?
Wat voor een ravage suiker in je lichaam kan aanrichten, valt duidelijk te zien bij mensen die diabetes hebben.
Hart, lever, maag en nierproblemen zijn bij diabetici in gevaar. Ook ernstige doorbloedingsstoornissen in de voeten, handen etc komen door het verstijven en verkleven van de lichaamscellen. En als complicatie plakt de suiker graag aan de cholesterol partikels, die overal in ons lichaam zweven. En deze plakt weer aan de vaatwanden. Zo wordt je heel langzaam ziek van al die suiker. Ons lichaam weet er niet mee om te gaan. We denken dat we een verhoogd cholesterol gehalte krijgen van vet, maar we krijgen dit eerder van suiker. Moet je dan medicijnen gaan slikken ?
Bovendien zijn kankercellen helemaal dol op suiker, ze leven ervan. En zo werkt een PET-scan ook. Een patiënt wordt ingespoten met suikermoleculen met een licht radio actieve merker. De scan volgt de suiker in het lichaam, en kan aangeven waar het naartoe gaat. De weefsels die het meeste suiker verbruiken lichten op. Vaak is het dan mis. Suiker is puur vergif.
Verraderlijke suikers
Suiker is de grootste verstoorder van het proces van energieproductie in het menselijk lichaam. En het zit echt overal in verwerkt. Snoepjes, koek, frisdrank, 1 glas frisdrank bevat ca 8 suikerklontjes, maar zit ook verborgen in producten als kant-en-klaar maaltijden, veel in sauzen, de meeste granen, brood en pizza. Suiker zit overal in.

Frisdrank is vloeibaar snoep, zóveel suiker zit erin
En of het nu rietsuiker, bietsuiker of bruine suiker of suikersiroop heet, dat maakt niet uit. Tegenwoordig worden de suikers onder prachtige namen, op de etiketten van ons voedsel, verborgen. Maar alles is even slecht. Ook suiker uit de reform-zaak.
Kijk maar eens op de informatie op verpakkingen. Je zult er echt van opkijken. Dan komt de vraag ..” waarom zit dat in dit product verwerkt..”.. want als je het thuis vers zou bereiden, zou je er geen suiker aan toevoegen . Het antwoord is vrij simpel, de producenten voegen suiker toe omdat het goedkoop is en de smaak versterkt. Terwijl het een compleet overbodige toevoeging is.
KORTOM : Voeding uit de voedings industrie, verwerkt veel teveel suiker in onze voeding. Eigenlijk is dit niet het beste voor onze gezondheid.
We eten de hele dag suiker
We hebben er vaak geen idee van hoeveel suiker we eten. Omdat het vaak voorkomt in producten waarin we het niet verwachten. Bekijk eens een doorsnee dag: van een ontbijt met een graanproduct, een sneetje brood en een kop koffie of thee zullen tenminste twee -misschien wel drie- onderdelen suiker bevatten. In ieder geval het brood en de ontbijtgranen. De lunch, het “vieruurtje” en het avondeten met pasta met saus uit een potje of een kant-en-klaar maaltijd hebben allemaal een hoog suikergehalte. Een glas frisdrank, tussendoor, is alleen al goed voor 8 suikerklontjes.
Hoewel fruit zonder enige twijfel een goede bron van antioxidanten en vezels is, moet je dit toch ook met mate eten, als je je suikerspiegel rustig wilt houden.
Wat zijn zoetstoffen precies ?
Dit zijn vaak chemisch nagemaakte suiker :
- Aspartaam ,
- Cyclamaat,
- Sacharine,
- Tagatose,
- Sucralose,
- Isomalt ,
- Acesulfaam-K.
Cyclamaat en aspartaam zijn de meest omstreden. Alhoewel de industrie ons wil laten geloven dat de ADI (=Aanvaardbare Dagelijkse Inname) geen gevaar oplevert. Dit vind ik onzin. Kinderen hebben een veel lager lichaamsgewicht als volwassenen, ze bereiken daarom ook veel sneller de ADI voor een zoetstof.
Bij de afbraak van aspartaam ontstaat fenylalanine : een aminozuur in het bloed dat bij te hoge concentraties door de lever wordt omgezet in een aantal giftige stoffen. Daarom staat op producten met aspartaam altijd de waarschuwing: ‘bevat een bron van fenylalanine” .
Vele jaren geleden, op een meditatie cursus van de art-of-living, heeft Guruji gewaarschuwd voor aspartaam. ‘Bad poison’, heeft hij ervan gezegd “..don’t eat it”..” Dat zegt genoeg, het is ronduit levensgevaarlijk.
Cyclamaat kan worden omgezet in cyclohexamine; een stof die potentieel schadelijk is voor mannelijke geslachtsdelen. Dus als je mooie en gezonde kindjes wilt krijgen, eerst even de ingrediënten op de verpakking checken. In Amerika is deze chemische suiker al verboden . Daar doen ze niet moeilijk over slechte voeding, maar cyclamaat is verboden . Dat geeft toch wel te denken.
Sachariden. Mono-sachariden zijn ook veel beter dan di-sachariden. Je kunt “mono-sachariden” en “di-sachariden” onderscheiden, maar het zou een heel verhaal zijn om dat onderscheid op deze site uit te leggen. Kijk maar eens op het internet als je dit wel interessant vindt. “Disachariden” zijn de zgn ‘tafelsuikers’. Gewoon puur vergif.
Bovendien blijkt uit een onderzoek uit 2003 van de Voedsel en Waren autoriteiten,dat er vrij veel cyclamaat verwerkt zit in limonade siropen. Ook consumeren onze kleintjes vaak verschillende producten met zoetstoffen. Zoals frisdrank, limonadesiroop, melkproducten en peutertandpasta. Het voedingscentrum adviseert :
- voor kinderen onder de 4 jaren niet meer dan 2 glazen te geven van een product waar cyclamaat in zit.
- Voor kinderen van 4 – 8 : 3 glazen en
- volwassen geldt een maximum van 7 glazen.
Ik denk dat het verstandiger zou zijn om er géén één van te consumeren. Lees hier eens wat je je eigen kind aandoet door ze door middel van kinder- en/of peutervoeding veel suiker te geven. Ja, onze kids eten het graag, want ze hebben geen keuze. Bovendien vinden ze het heerlijk. Maar wij, als ouders, kunnen die keuze maken, voor onze kids.
Stevia, Honing, Zoethout, Melasse en Thaumatine
Altijd beter als de chemische zoetstoffen. Alleen moet je hier even aan wennen.
- Thaumatine is afkomstig uit een soort Afrikaanse bessen. Het heeft een dropachtige nasmaak.
- Stevia staat ook bij mij in de kast, het is een product dat geen suiker bevat, alleen zoet van smaak is. Het heeft een licht bittere nasmaak.
In de ayurvedische gezondheidsleer zijn 8 verschillende suikers te onderscheiden. Sommige gezond, andere niet. Een van deze ‘gezonde’ suikers heet ‘Sharkara’. Als je iets wilt zoeten, of een klein hummeltje hebt, kun je dit nog het beste gebruiken. Afgezien van honing, dat is het allerbeste. Zacht en zoet en gezond. Maar honing kun je beter niet bij hele kleine kinderen gebruiken.
Maar melasse en honing zijn heerlijk en eerlijk. Maar het zijn en blijven suikers.. Honing mag je trouwens niet verhitten. Niet verhitten, want dan geeft het gif af. Honing alleen koud gebruiken en/of toevoegen. Dus als laatste toevoeging aan het gerecht.
Kun je iets tegen dit hele verouderings proces doen ?
Kun je hier wat tegen doen ? Ja, door geen tot zo weinig mogelijk suiker te eten. Door zelf vers te koken, met gezonde groenten. Je kunt dit langzaam weer schoonmaken door dagelijks ca 500 mg zuivere curcumine te nemen. (zie : 1). Ook hierover zijn vele duizenden wetenschappelijke artikelen over te vinden.
KORTOM : Als je je weefsel gezond en jezelf fit wilt houden, tot op hoge leeftijd, hou dan 3 dingen in het oog. Eet vers, kook zelf en eet geen zwart verbrand voedsel. Schrap suiker zoveel mogelijk uit je voeding. Eet weinig ‘geknutseld’ voedsel van de voedingsindustrie. En neem elke dag een beetje, ca 500 mg, curcumine C3 ‘superieur’. En dan kom je een heel eind.
Met een hartelijke groet van Tieneke.
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en knowhow over veelzijdige kurkuma producten. Met kurkuma in alle soorten. Van kurkumazeep, tot kurkuma zalf. Van kurkuma olie en nog veel meer. Zij zijn goed in heel veel kurkuma producten.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.
BRONNEN:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429134/ (=artikel over de invloed van suiker en lipofuscine op ons lichaam en het verouderings effect. En over het reinigende effect van curcumine in dit proces)
- “De voedselzandloper” Kris Verburgh -over afvallen en langer jong blijven- Uitg. Bert Bakker ISBN 978 90 351 3758 5
- “The Fooddoctor” V. Edgson&I.Marber -gezond eten voor lichaam en geest- Uitg. Veltman ISBN 90 5920 233 3
- “The Truth about Food” J. Fullerton-Smith -eerlijk over eten- Uitg. AW BRUNA-BV Utrecht ISBN 978 90 229 9322 4
Pingback: Waarom is groente eigenlijk gezond ? | degeneeskrachtigekeuken
Pingback: Kurkuma, onze nieren en luchtvervuiling door fijnstof | degeneeskrachtigekeuken
Hallo Tineke, Jij hebt toch ook kurkuma zalf? En zo ja wat zijn de kosten daarvan? vr.gr. Elly Gerreman
Hallo, Elly. Ik stuur je prive even een link. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂 .
Beste Tieneke
Dank je wel voor je blog over suikers ik heb kanker en weet dat suikers voeding is voor kankercellen. Ik wil zovéél mogelijk dat vermijden en heb dat ook uitgewisseld met mijn oncologen.
Als er koffie geserveerd wordt tijdens de CHEMO liggen er 2 of 3 suiker klontjes bij, hier in Frankrijk waar ik woon.Te gek voor woorden daar word geen rekening en of advies gegeven over suikers..
Jammer de De Farmaceutische industrie brengt alleen héél véél geld op in plaats van advies over suikers in de bijsluiter.
Hier in Frankrijk is het eten van suikers al véél te hoog. Het is tijd voor verandering zeker voor betere adviezen over voeding. Grtjs van HELENA
Goedemorgen, Dank je wel voor je reactie. Ja, ik ben het met je eens, en probeer zoveel mogelijk goede adviezen te geven, op mijn Blog. Daarom ben ik er ook mee begonnen, deze blog is zonder enig winstoogmerk. Maar men ziet het gevaar van suiker niet zo. Hoe gaat het met je ? Met een hartelijke groet van Tieneke.