Kun je afvallen met heet water ? En hoe werkt dit dan ?

Standaard

Kun je afvallen door je ingewanden te reinigen ? Hoe kun je op een simpele manier je lichaam reinigen.  Je spijsvertering op gang houden met warm water, hoe doe je dat? Warm en schoon water beïnvloedt je gezondheid en je denken. Meestal denkt men dat afvallen en detoxen een moeilijke en dure zaak is. Dat is niet zo. Ja, men kan een paar kilo’s kwijt raken door eens goed de ingewanden te reinigen. In de ayurveda is heet/warm water één van de levenselixers. Hier vind je een informatief artikel over warm water, afvallen en een reiniging van onze ingewanden en daarmee ook onze gezondheid.

Warm water reinigt uw ingewanden

Heet-water-kan-helpen-bij-het-afvallen

Heet water kan helpen bij het afvallen

De Feestdagen zijn achter de rug. Ik ben, tijdens de Kerstdagen, weinig aangekomen. Maar al die oliebollen met Oud&Nieuw,.. Tja, dat was even ietsje té lekker !

De nodige kilo’s zijn erbij en dat voelt gewoon niet goed. De kleding zit te strak, en aan een dieet heb je hélemáál géén zin. En nu ? Kun je afvallen zonder een zwaar dieet ? Ja, dat kan. Met veel heel warm water maak geef je je eigen organen eerst een goede reinigings beurt. En daarna gaat afvallen vanzelf wel. Tenzij je natuurlijk steeds maar dóór-eet !

Het is een vreemd idee, als je erover nadenkt,  dat je je eigen huis keurig schoon houdt. Een maal per week goed poetst met alles wat daar bij hoort. En dat je jouw eigen lichaam eigenlijk niet of nooit reinigt aan de binnenkant.

Omdat je niet weet hoe dit moet. En ook niet weet hoe het werkt. En dat het allemaal “duur en veel werk” zou zijn. En dat je daar speciale klinieken voor moet bezoeken en langdurige behandelingen voor moet ondergaan. Dat het reinigen van de lever, de maag en de darmen weken duurt. Nee, hoor, dat is niet zo.

We denken dat een detox  in een speciale behandel kliniek moet gebeuren. We weten tegenwoordig beter hoe we de afwasmachine moeten schoonmaken, dan hoe we onze lever moeten reinigen. Veel mensen worden ziek door te veel opgehoopte afvalstoffen in het lichaam. Jouw lichaam kun je ook vrij makkelijk reinigen. Zonder te veel poespas. Daarnaast bestaat  er een natuurlijk lichamelijk reinigingsmiddel.  Als wij zelf eens een Ayurveda reinigings kuur ondergaan, is het éérste wat je daar, als behandeling, krijgt een reinigings thee voor de ingewanden.

Afvallen en reinigen met warm water

De allerbeste en meest zuivere reiniging voor je eigen ingewanden en lichaam is warm water.  Tegen heet water aan.  In de ayurveda is het één van de levenselixers. Gewoon vijf tot zes maal per dag een beker warm  water. Laat het even 5 minuutjes doorkoken, in een beker of glas doen, even laten staan . En daarna langzaam opdrinken. Eventueel kun je ook kort door de bocht gaan. Giet ’s morgens in een keer een thermoskan vol met kokend water.

afvallen-met-curcumine-zou-kunnen-helpen

Ook curcumine is een hulp bij het afvallen (zie onderstaande link 2)

Warm water  verbetert de spijsvertering en je lichaam begint direct de afvalstoffen uit je weefsel te spoelen. Al na een paar dagen begin je het te merken en voel je jezelf geestelijk en lichamelijk veranderen. Lichter en vrolijker. En je ziet de weegschaal heel langzaam weer minder gewicht aangeven. En, zeker in de ochtend, na het drinken van een glas warm water direct na het opstaan, moet men vrij snel daarna naar het toilet. De eerste reiniging begint. Dit duurt geen tijden, jouw lichaam reageert direct.

Wil je er nou ook nog gelijktijdig bij afvallen ?  Alhoewel je zult merken dat je gewicht zo wie zo begint te dalen. Dan raadt de ayurveda aan om één dag per week alleen maar vloeibaar voedsel te nemen. Soep of sap. Geen brood of zo erbij. Ook geen melk of melkproducten.

Maar als je dit niet gewend bent, hou het in eerste instantie op één dag. Zeker als je besluit een dag te vasten en alleen warm water te drinken. Soms komen er zoveel afvalstoffen los, dat u zich niet goed voelt. En dat is niet de bedoeling.

Prof Dr. A. Michalsen, een bekend natuurgeneeskundig arts in Duitsland, raadt ook aan om elke week één dag een dag te nemen waarbij veel water en verder NUL calorieën worden genuttigd. Ook geen soep, ook geen thee, ook geen sap. Gewoon alleen maar warm water. Eén dag per week. Het reinigt je lichaam volledig en geeft alle organen een dag rust. Hij vindt dit één van de geheimen voor een goede gezondheid.

En ieder half uur een glas warm water. Het gewicht verliezen gaat vlot. Bovendien  voorkom je op deze manier veel gezondheidsproblemen, en het verjongt lichaam en geest. Je voelt je weer goed.

Een extra bijkomend effect is  je eigen fijngevoeligheid. Je zult automatisch meer zin krijgen in gezond voedsel, omdat je het lekker vindt. En voor zo’n simpele reinigende levenswijze is geen strenge zelf-discipline nodig. Een thermoskan met kokend water kan iedereen zich nog wel verschaffen. Voedsel en schoon warm water zijn de  beste medicijnen die er bestaan.  En warm water is geweldig.

Ik drink veel warm water en warme thee (lees géén hete thee !), ik vind dat lekker.  Er zijn wel een paar regels voor deze reinigingskuur. In de eerste plaats mag je een half uur vóór en anderhalf uur ná de maaltijd geen warm water drinken. Omdat het de spijsverteringssappen verdunt, en je zo je  doel voorbijschiet. Dan helpt het nog niet veel.

Verder zul je duidelijk merken dat het leven lichter en makkelijker wordt, alles is niet meer zo zwaar. In je eigen omstandigheden is er eigenlijk niets veranderd, maar hoe je ermee omgaat zal veranderen. U zult merken dat je kleine dingen gaat zien en opmerken die je vrolijker maken. Veel dingen krijgen een  “glanzend randje”, omdat je zelf goed in je vel zit. Dat is bijv. ook de kracht van een lichamelijk reinigingsmiddel.

Van warm water slank je af, koud water maakt je dik.

ijskoude-drankjes-maken-je-dik

Koude drankjes kunnen je dik maken, vermijd ze,..

Drink wel warm water, want van koud water kun je dik worden! Wááát zeg je nou ? Ja, van koud voedsel en koud drinken kom je elke keer een beetje áán. Hoe dit kan ? Heb je wel een gehoord van het ‘spijsverterings vuur’ en het ‘verbranden van je voedsel’ ? Daarbij heb je warmte nodig. Kou dooft het vuur van je spijsvertering. Als je dus koude smoothies, koud water en andere gekoelde dranken neemt dan zorg je ervoor dat je voedsel niet goed verteert. Met warm water help je je spijsverterings-vuurtje brandend te houden.

Soms zie je op reclame, of in films, mensen regelrecht pakken met ijskoude drankjes uit de koelkast drinken. Zelfs smoothies worden aangemaakt met ijsschilfers en bevroren fruit. “Lekker Fris !” is dan de slogan. Het is tegenwoordig normaal om alles koud te eten en te drinken. Koude drankjes, koude salades, koude smoothies, koude lunchgerechten en koud voedsel en koude kliekjes van gisteren.

Dit is een zeer onnatuurlijke manier van voeden, volgens de ayurveda. Het verstoort je dosha, en als jouw Kapha dosha klap-op-klap krijgt,  uit zich dit in een geleidelijke maar onstuitbare gewichtstoename. In 1988 is onderzoek gedaan naar het effect van temperatuur op voedsel en vertering. Er werd bij 6 mannen een warmte sensor in de maag geplaatst (1). De mannen kregen jus d’orange op 3 verschillende temperaturen te drinken.

 1. Jus d’orange van 4 graden (koud)
 2. Jus d’orange van 37 graden (lichaamstemperatuur)
 3. Jus d’orange van 50 graden (warm)

De tijd waarin de maagtemperatuur van deze mannen weer op normaal niveau kwam, was tien minuten korter wanneer ze warm sap hadden gedronken, dan wanneer ze koud sap hadden gedronken.  De afkoeling was dus diep werkend.

En in een later onderzoek toonde hetzelfde onderzoeksteam aan dat na het drinken van zowel warme als ook koude vloeistoffen de beweging van de spieren in de buik en maag-darm kanaal in beide gevallen kon verminderen. Maar dat de remmende werking op buikspieren en maag-darm kanaal spieren tot wel 30 minuten langer duurde waar het koude vloeistoffen betrof.

Dus als je wilt afvallen, stop per direct met het drinken van koud water of andere vloeistoffen. En stop helemaal met het drinken van drankjes uit de koelkast. Zo eenvoudig kan het soms zijn. Het stoppen met dingen die niet goed voor je spijsvertering zijn. Het drinken en eten van voedsel die jouw spijsvertering gunstig beïnvloedt, qua temperatuur, is een goede stap in de richting van gezond afvallen.

En goede reiniging kan, daarnaast, op geen enkele manier verkeerd zijn.

Heet-warm water met verse gember en citroengras thee

gember-en-citroengras-thee

Gember snipperen en de citroengras even kneuzen

Als laatste zou ik nog graag willen zeggen dat verse gember een sterk verjongend effect  heeft op je hele lichaam. Gember samen met citroengras is uitermate gezond. Dus schil en snij maar een stuk citroengras, ter grootte van een stevige vinger van een stengel af. Even de 1e schil eraf halen. En kneus het dikke stuk met een stevige schaar. Ikzelf leg het op een snijplank , en geef er even een paar tikken op.

En dan,.. húp,  in de thermoskan. Giet de thermoskan vol met kokend water en laat het een uurtje of 2 trekken. Daarna kunt het rustig drinken. Een beker of 3 per dag is voldoende.

Daarnaast zou u eventueel nog één capsule Curcumine C3 ‘Superieur’  erbij in kunnen nemen, bij het drinken van deze gember/citroengras thee. (2)

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1433604/ 
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/09/11/zou-curcumine-kunnen-helpen-bij-het-afvallen/

Volgende »

 1. Pingback: Is water drinken gezond ? Of is kruidenthee misschien nog beter ? | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Lieve Tineke ik drink al jaren warm water ik krijg koud water niet eens door mijn keel en ik gebruik ook veel uit de Auryuvedasche keuken.
  En het klopt wat je schrijft over afvallen en er jong en stralend uit gaan zien dank voor je mails je hebt mooie en goede tips ik ben 75 jaar en ze schatten mij allemaal jonger dankzij zo Auryuveda.
  Een lieve groet Ineke Duinmeijer

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.