Citroen, wat kun je ermee doen ? met 17 leuke tips

Standaard

De citroen kun je voor van-alles-en-nog-wat gebruiken. Wist u dat de gemiddelde Nederland maar 1 kilo citroen per jaar koopt ? Jammer, want een citroen is een zeer veelzijdige vrucht. Je kunt het als smaakmaker gebruiken, je kunt het gebruiken tegen het verkleuren van ander fruit. Maar ook kun je er prima mee schoonmaken. Terwijl we een vermogen uitgeven aan allerlei chemische schoonmaak middelen, is de citroen een prima schoonmaker voor veel dingen. Een leuk artikel over wat je allemaal kunt doen met een citroen. 

Over de citroen, gezond of niet ? 

Niets zo lekker in een glas fris water als een schijfje citroen. En een beetje munt. Maar,… neem dan wel ALTIJD een biologisch exemplaar. Waarom ?

De bekendste toxicoloog van België zegt : “De citroenschil zit vol pesticiden en die kunnen zelfs kankerverwekkend zijn”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. De reden? De schil van de vrucht bevat volgens de expert heel veel pesticiden, die in je drankje kunnen terechtkomen. “Die stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo kunnen ze het immuunsysteem en de vruchtbaarheid aantasten. Mogelijk zijn sommige stoffen zelfs kankerverwekkend”, voegt hij eraan toe. Hij raadt aan om steeds voor biologische citroenen te kiezen.

                                                                   . Kortom : Biologische citroenen zijn gewoon gezonder ! 

Een heleboel leuke tips wat je met een biologische citroen kunt doen :

citroen-boompje

Nog één gele grote citroen over,…

Een citroen lijkt maar zó gewoon.  Mijn man en ik hebben drie jaren geleden een mini citroenboompje gekocht. Bij de ‘GAMMA’. Het boompje staat nu  binnen,  in een grote lichtgroene pot van de ‘ACTION’.

’s Zomers mag die buiten staan, en als het kouder begint te worden moet die weer naar binnen. En staat achter het grote raam. Te wachten tot het weer ‘zover’ is. Er komen gemiddeld 5 citroenen per jaar aan.

Da’s dus niet zoveel, maar het is wel big fun ! Nu zit er nog 1 grote citroen aan, en één kleintje. En dan moeten we weer wachten tot de bloei begint, dan mag onze citroenboom weer naar buiten. Bij iedere witte bloesem, spelen wij even voor ‘bij’. Met een klein penseeltje gaan we over de open bloesem. In de hoop dat er een citroen aan komt. Ja, echt, big fun en spannend zo’n citroenboompje. Je kunt er niet van leven, maar het blijft wel spannend !

Je kunt ook een flesje met geconcentreerde citroen sap kopen. Maar neem ook deze biologisch.

Hier komen de Tips-en-Trucs :

Tip 1.  Citroen smaakt prima in een glas water, Maar te veel is niet lekker. Een paar druppeltjes nodig ? prik met een cocktail prikker een gaatje in de citroen, en knijp er een paar druppeltjes uit. Takje munt erbij, lekker !
Tip 2. Fruit als bananen en appels of peren verkleuren snel na het schillen. Wrijf er met de bolle kant van een lepeltje wat citroen sap over.
Tip 3.Van water met een beetje citroensap krijg je prachtig glanzend haar.
Tip 4. Glas kun je kristalhelder schoon krijgen, als je het even na wrijft met een citroenschil.
Tip 5. Citroenen geven veel meer sap, als je ze éven van tevoren in de magnetron doet.

citroen-tips-en-trucs

Hoe mooi geel, en je kunt de citroen bijna ruiken, fris en zuur

De volgende 10 Tips en Trucs met citroenen :

Tip 6. Koperpoets is duur, Wist je dat koper prachtig schoon en glanzend wordt van citroensap ? Gewoon insmeren met het sap, en daarna afspoelen met lauw water. Je kunt groefjes in koper schoon krijgen met citroensap en een oude tandenborstel.
Tip 7. Roestvlekken in je kleding ? Wrijf ze in met citroensap, even laten inwerken en dan in de wasmachine.
Tip 8. Theevlekken krijg je weer uit de kleding kun je weg krijgen met citroensap. (zie boven)
Tip 9.Dof geworden sieraden van parelmoer krijg je weer als nieuw met citroensap. Inwrijven en even afpoetsen.
Tip 10. Doe een paar druppeltjes citroensap bij een roomsaus, dan wordt die sneller stevig. Bijvoorbeeld voor spaghetti met citroensaus.

Tip 11. Echt vuile ramen krijg je sneller schoon met water en citroensap.
Tip 12. Ouderdomsvlekken krijg je lichter, door ze dagelijks even in te wrijven met een stukje citroen.
Tip 13. Uitgedroogde citroenen krijg je weer levendig, door ze een poosje in lauw water te leggen.
Tip 14. Van citroenolie gaat een roestvrij aanrecht weer glimmen. Ik zelf gebruik het voor de roestvrijstalen omlijsting van de afwasmachine en de oven. Het wordt weer als nieuw !!
Tip 15. In de zomer draag je vaak vrolijke kleuren nagellak, het liefst zo fel mogelijk. Heel leuk allemaal, maar die vlekken die achterblijven zijn vaak wat minder fijn. Ook bij een donkere kleur nagellak. Door het gebruik van een beetje citroensap, maak je je nagels weer helemaal mooi schoon en wit. Doe een beetje citroensap op een watje of leg een paar druppels op je nagels en wrijf alle vlekken weg. Je nagels zijn weer helemaal vlekkeloos en je kan nu bijvoorbeeld lakken met een mooie doorzichtige nagel

Tip 16. En als je durft : Bij een neusverkoudheid is een beetje citroen een wondermiddel. Doe een beetje citroensap op de holle binnenkant van je hand. En snuif het krachtig op.

Tip 17. Een doorgesneden citroentje blijft,  in de koelkast,  een week goed. Leg het dan met het snijvlak op een schoteltje, met een paar druppeltjes  azijn erop. Om schimmelvorming tegen te gaan.

Veel succes met deze tips.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u ook in 2020 de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

  1. Citroen in de magnetron opwarmen om meer sap af te geven is niet zo een goed idee vermoed ik want magnetrongebruik is schadelijk voor de gezondheid.

    • Dank je wel voor je reactie, Jenny. Altijd fijn om te ontvangen. Weet je, de meningen omtrent een magnetron zijn nogal verschillend. Mijn mening is dezelfde als die van jou. Maar ik laat het gewoon aan mensen zelf over. Dat leek mijzelf de beste keuze. Met een hartelijke groet van Tieneke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.