Hoe kook ik met ovenpannetjes ? (met veel tips en 10 lekkere recepten)

Standaard

Ovenpannetjes zijn grappig om te zien. De manier van bereiden heet “en cocotte” , en is erg leuk om mee te experimenteren. Vooral als je vegetarisch eet, is dit ideaal ! Trouwens, als je niet vegetarisch eet, ook !  Bovendien ziet het er feestelijk uit. Maar er zelf mee experimenteren in de oven is helemaal spannend en leuk. Je kunt ze bijna overal wel krijgen, maar koop ze niet te klein. Daar past te weinig in. Het gemakkelijkst is om er een paar tegelijk in de oven te zetten. Vul ze met wat je lekker vindt. Hier vind je een leuk artikel met gebruiksaanwijzing en recepten voor ovenpannetjes. 

Alles over ovenpannetjes

ovenpannetjes-met-citroen-en-tomaat

Ovenpannetjes zijn gemakkelijk te vullen. Beetje olie erin en de ingrediënten. Even in de oven en klaar !

 

Het makkelijke is dat je gewoon je ingrediënten erin kunt doen, deksel erop en in de oven ! Nooit te vet gebakken en alle vitaminen en mineralen blijven behouden. Omdat ze zo klein zijn, hoef je nooit iets weg te gooien. Zorg er wel voor dat je genoeg vocht gebruikt.

Als basisidee  heeft de “ouderwetse braadpan” vast gediend. Dus begin altijd met een theelepeltje (olijf)olie onder in het pannetje. Kwastje erbij en maak even de bodem en de wanden van het pannetje vet.

Er zijn zo veel leuke dingen mee te bedenken,.

Ovenpannetjes, aanschaf en de eerste keer gebruiken.

Kijk even of het pannetje goed geglazuurd is aan de binnen kant, en of het deksel er goed op past. De meeste van deze pannetjes zijn van glas, of van aardewerk met een dikke glazuurlaag. Thuis even goed afwassen en insmeren met een paar druppeltjes olie. Zeker als er een aardewerk rand in het dekseltje  zit.

En verder,..

  • In de pannetjes kun je echt alles bereiden !  Zowel groente als vlees, gevogelte, wild en vis.
  • Na de maaltijd laat je je pannetje rustig afkoelen en dus niet direct gaan afwassen. Zoals bij het opwarmen, dien je ook bij het afkoelen ervoor te zorgen dat er geen te grote temperatuurschommelingen optreden, wat tot het barsten van het glaswerk  kan leiden.
  • Een geglazuurd ovenpannetje is eenvoudig af te wassen,  Bij moeilijk te verwijderen etensresten kun je het pannetje het beste vullen met warm water en een theelepeltje afwasmiddel toevoegen. Een half uur laten staan. Daarna is het pannetje weer volledig schoon. Hierdoor zullen de resterende etensresten gemakkelijker verwijderd kunnen worden, die kun je er zo uitspoelen. Al is het pannetje ook totaal zwart aan de binnenkant.
  • Als tweede tip:   je kunt  ook soda gebruiken.

Ovenpannetjes, een bijzondere manier van bereiden.

  • Zo’n stoofpannetje heet eigenlijk een “cocotte” in het Frans. Maar een cocotte betekent ook een ‘vrouw van lichte zeden’ in het Frans.   Het is een  vuurvast schaaltje, waaruit de bereide gerechten rechtstreeks opgediend kunnen worden. Het ovenpannetje verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig.
  • Bij het koken met een ovenpannetje  slaat condens (het verdampend kookvocht) neer op het deksel, waardoor het vocht terug naar beneden in de schaal loopt: hierdoor blijven alle sappen in de pot en alle smaken en aroma’s in het gerecht. De werking van het ovenpannetje lijkt op die van een braadpan met deksel. Maar dan in het klein.
  • Gerechten uit dit overheerlijke stoofpotje zijn er genoeg te bedenken. Alle soorten groenten zijn er geschikt voor.

De voordelen van het ovenpannetje.

De ingrediënten hebben weinig vetstof nodig Ze worden voornamelijk in hun eigen kookvocht klaar gestoofd, waardoor het gerecht redelijk tot volledig vetarm is. Goed voor hart en bloedvaten en voor de lijn. Wel een theelepeltje olie onderin doen.

  • Het ovenpannetje werkt energiebesparend doordat de kooktijd kort is.
  • Het glaswerk verdeelt de warmte voor de bereiding langzaam en gelijkmatig en is dus ook ideaal voor slow cooking.
  • De verschillende smaken hebben alle tijd om op elkaar in te werken bij langzaam garen.
  • De gerechten garen in hun eigen sappen en we behouden zo de meeste voedingswaarde.
  • Het deksel van het ovenpannetje houdt smaken en sappen bij elkaar.
  • De vuurvastheid van het schaaltje  is ideaal  om de gerechten sfeervol op tafel in te presenteren, dus hoeft men het niet over te scheppen en sparen hierdoor ook afwas uit.
  • Extra handig aan een ovenpannetje is dat de schaal nog erg lang warm blijft en je eten zal dus niet zo snel afkoelen.
  • Je gebruikt dit pannetje eigenlijk voornamelijk voor ovengerechtjes.

Ovenpannetjes , wat kun je er mee doen. Heel veel ideeën : 

  1. Bijvoorbeeld  verse (biologische) sinaasappel- of citroenrasp , past haast overal bij. Kleine stukjes aardappel met deze citroen of sinaasappel rasp erover. Of kleine krieltjes, even doormidden gesneden.
  2. Spinazie met peper en zout en citroenrasp is erg lekker !   Maar je moet overal wat water bij doen, anders verbrandt alles. Vergeet dat echt niet !
  3. Ovenpannetjes

    Met ovenpannetjes is koken erg simpel n leuk om te doen.  Doe er wel altijd eerst een beetje olie in. Anders verbrandt je recept.

    Een scheutje witte wijn, of wat je maar kiest kan natuurlijk ook.

  4. Wat ook erg lekker is , is het koken met een scheutje wijn.  Met een takje rozemarijn. Bijvoorbeeld bij vis.
  5. Heel bijzonder zijn gegaarde paddenstoelen met een theelepeltje cognac en een beetje boter.
  6. Seitan met bier en tomaat. Afgelopen week hebben we in een restaurant gegeten waar ik ook zo’n ovenpannetje heb gekozen. Toen had de kok een paar kleine kriel aardappeltjes erin gedaan, met boter en zout en een eetlepel anijslikeur. Pastis of Pernod. Met een takje tijm ! Natuurlijk met wat water erbij, anders verbrandt het.  Dat was een traktatie.
  7. Of een klein chocolade taartje (koop je bij de LIDL) met in het midden een stukje blauwaderkaas. De combinatie zal je wat vreemd voorkomen, maar het is erg lekker !
  8. Olijven met een scheutje ouzo, peterselie en een HEEL klein beetje citroenrasp. Met water. Jammie !!
  9. Wijzelf lusten graag een kleine kaasfondue, niet als hoofdmaaltijd, maar erbij. Dan doe ik een halve pak kaasfondue in een wat groter ovenpannetje. Van 15 cm doorsnee. En dan 2 x . En die zet ik in de oven, tot het zachte en hete kaas is. Op de tafel zet ik het op twee kleine theelichtjes om het warm te houden. Ziet er altijd feestelijk uit. Bruin stokbroodje erbij. (Of rauwkost) En een salade.
  10. Doe een beetje olie onderin het pannetje, leg er 2 a 3 laurierblaadjes op. Beetje water erover en doe er minitomaatjes in. Met wat peper en zout. Wel éérst even een kruisje onderin de tomaatjes snijden. Dekseltje erop en in de oven. Eventueel kun je er ipv laurier ook verse tijm overheen doen.

Recepten voor ovenpannetjes. 

Als je dikke, witte kokosmelk gebruikt, dan moet je 3/4 deel   water en  1/4  kokosmelk nemen. Flink verdunnen, want anders is het gerecht te zwaar en te zoet. Dat smaakt niet lekker, het is te overheersend.  Neem maar ‘gewone dunne kokosmelk’.                                                                   

Wil je meer ideeën ?

KOKEN MET EEN RÖMERTOPF  

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoek je de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel je dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? Je vindt het bij dekurkumaspecialist. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.