Uw huisapotheek vindt u in uw keuken.

Standaard

Ieder land, iedere streek of provincie en ieder huis en familie heeft en/of kent hun eigen huismiddeltjes. Dit wordt dan gebruikt bij kwalen en last en soms zelfs ziekte. Het is best wel eens leuk om je in die oude huismiddeltjes te verdiepen. Hoe de zoute haring met uitjes en de oude wollen sok tegen keelpijn hielp. Dit zijn typisch Nederlandse remedies. Vele eeuwen lang hebben mensen zich op deze manier moeten redden. De volksgeneeskunde is soms erg oud, beproefd en bij kleine kwaaltjes goed werkzaam. 

Uw huisapotheek vindt u in uw keuken. 

 

huisapotheek

Tegenwoordig wordt er ons geleerd dat er overal een pilletje/drankje tegen te slikken is. De reclame is een goed middel om ons te laten geloven dat dit beter is dat de middeltjes uit eigen huis en tuin. De middelen uit de reclame zijn vaak chemisch van samenstelling. In oude tijden kende men alleen maar natuurlijke oplossingen. Geheel anders werkzaam. Zo zijn er honderden goed werkende en natuurvriendelijke huismiddeltjes. Zonder chemicaliën en bijwerkingen.

Kruiden en specerijen waren de peilers van de oosterse natuurgeneeskunde. Zie bijvoorbeeld de  Ayurvedische regels, maar ook deze komen weer voort uit nog veel oudere geschriften. In de klassieke Ayurveda zijn de genezende kwaliteiten van vele specerijen, voedings combinaties en kruiden uitgebreid beschreven.

Er werden tincturen van gemaakt, waar de kruiden en/of specerijen een week in 80% alcohol gelegd werd. Dit was om de werkzame stoffen aan de plant te onttrekken. Of thee van getrokken, in olie gelegd, gedroogd of vers gebruikt. Er waren vele mogelijkheden. Op het internet is er veel informatie over te vinden. Het is leuk om eens op het internet te kijken, wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Maar wat de werking van de kruiden en/of specerijen was ?

Ik geef u graag eens een kijkje in de huisapotheek van onze voorouders.

Wat hadden onze voorouders in hun huisapotheek ?  

 • Anijs zaad ; Staat bekend om de kalmerende en krampwerende eigenschappen. Hierdoor kunnen ze verlichting brengen bij winderigheid darmkrampen en een opgeblazen gevoel. Men kan er thee van zetten.
 • Basilicum ; Is het beste vers te gebruiken. Het zou de concentratie en het verheugen verbeteren, en dankzij een anti-allergene werking heilzaam zijn bij astma. Het is een natuurlijk ontsmettings middel. Zet een pot met basilicum op de tafel, als u buiten wilt eten. Insecten houden absoluut niet van basilicum.
 • Bosbessen ; Deze bessen zijn rijk aan anthocyanosiden ; ze hebben anti oxidante eigenschappen en verlagen het bloedsuikergehalte. Ook verbeteren bosbessen de bloed toevoer naar aderen en haarvaatjes, dit kan lichte suikerziekte bij ouderen verminderen en is zeer gezond voor de ogen.
 • Citroenmelisse ; U kunt deze regelmatig vinden als verse kruiden plant. De plant staat van oudsher bekend om zijn lichtkalmerende, stemmingverbeterende effecten. Dit wordt gebruikt tegen slaapproblemen, rusteloosheid, angsten en depressies. Ook zou het kunnen helpen tegen spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, kramp en misselijkheid, en dit is vooral als deze worden versterkt door stress en spanningen. Ook heeft citroenmelisse een anti virale werking, knijp het blad samen en doe het op een plek op de lippen, veroorzaakt door een herpes virus.
 • Fenegriek ; Dit kunt u in ieder supermarkt of natuurwinkel wel vinden. Het lijken kleine lichtbruine korreltjes, het zijn zaadjes. Het is al ca 4000 jaren in gebruik als kruid voor vrouwen. Het bevat saponinen, deze worden in de farmaceutische industrie gebruikt als oraal anticonceptiemiddel. In de Chinese geneeskunde is het een belangrijk kruid bij problemen die met de nieren samenhangen, zoals lage rugpijn en gezwollen benen. Ook hielp het bij de ouderdomsdiabetes, menstruatiepijnen en barensweeën.

 • Gember : In iedere supermarkt is er tegenwoordig wel verse gember te vinden. Het kleine ‘zusje van de kurkuma’. Het helpt supergoed tegen misselijkheid ! Gewoon thee van zetten. Maar ook helpt gember tegen spijsverteringsproblemen als indigestie en winderigheid. Het kan gunstig zijn bij hart- en bloedvaten doordat het bloedklonters voorkomt.
 • Kaneel ; We kennen het bijna allemaal wel van ons vroegere ‘kindertoetje’, warme melkrijst met honing en kaneel. De cinnamaldehyde is verantwoordelijk voor de geneeskracht van kaneel. Het is verwarmend en stimulerend, bovendien verbetert kaneel de bloedcirculatie en spijsvertering. Het verlaagt de bloeddruk en beschermt tegen infecties. Ook wordt er van kaneel gezegd dat het een gunstige uitwerking heeft bij diabetes klachten. En dat het koorts verlaagt.
 • Kruidnagel ; Het zijn gedroogde bloemknoppen. En is ook als etherische kruidnagelolie te verkrijgen. Dit is een kruid waarvan het handig is om in huis te hebben voor de behandeling van simpele klachten. Kruidnagelthee helpt tegen een opgezwollen gevoel. Het is bacterie dodend, dus zeer geschikt als mondspoeling na tandextracties of tandvleesontstekingen. Een watje met kruidnagelolie werkt verdovend en is een tijdelijk oplossing tegen kiespijn.
 • Kurkuma ; Zowel de Ayurvedische, alsook de Chinese kruiden geneeskunde ziet kurkuma-longa als versterkend en bloedzuiverend middel. Het werd van oudsher gebruikt als remedie tegen artritis, en tegen huidklachten zoals psoriasis. Kurkuma crème helpt tegen de jeuk. Het helpt tegen leverproblemen en spijsverterings problemen. Het is de curcumine die de geneeskrachtige werking van draagt. Aangetoond is dat curcumine het cholesterol niveau in het bloed verlaagt en aderverkalking en aderverstoppingen tegen gaat. Prima te gebruiken bij darmzweren, en een ontsteking in de dikke darm en andere   Ook bij de Ziekte van Crohn zou kurkuma goed kunnen helpen. Wij vinden dat ze bij dekurkumaspecialist.nl,  kurkuma en kurkuma producten van een uitstekende kwaliteit hebben. De nummer één in kurkuma producten.
 • Lavendel ; Hiervan worden alleen de bloemen gebruikt. Lavendel is een eeuwenoud huismiddel om de zenuwen te kalmeren, de stemming te verbeteren en de spieren te ontspannen. Lavendel olie wordt veel toegepast voor een rustgevende slaap. Ook bij depressies en angst en andere kwalen die te maken hebben met nervositeit en spanning, zoals maagstoornissen. U kunt een paar druppels lavendel olie toevoegen aan een massage olie, voor een spier ontspannend effect. Of als badthee, in een organazakje of grote theezak gedaan. In het bad hangen.
 • Nootmuskaat ; Om de muskaatnoot heen zit een zaadrok, dit heet ‘foelie’. Na het drogen wordt de foelierok geel. De muskaatnoot was eerder bekend als medicijn als, dan keukenkruid. In de ayurveda wordt deze noot nog steeds gebruikt bij spijsverterings problemen. Gebruik nooit teveel

  Nootmuskaat met rode foelie rok in bolster.

  nootmuskaat, dat is niet gezond. Vroeger werd nootmuskaat ook gebruikt om een abortus op te wekken. Het helpt tegen menstruatiekrampen, lost slijm op en werkt goed tegen luchtweg aandoeningen. Ook werd het vroeger gebruikt tegen bloed in de urine. Maar nogmaals, bij overmatig gebruik is nootmuskaat uiterst giftig.

 • Olijfolie ; Aan olijfolie worden veel goede eigenschappen toe geschreven. Het helpt tegen veroudering van de huid, als men het regelmatig op de huid, of in de haren gemasseerd wordt. Ook voor ons hart- en vaatstelsel werkt olijfolie reinigend. Ook werkt olijfolie verzachtend en, in combinatie met citroensap, gebruikte men het voor de behandeling van galstenen. Deze zelfde combinatie is ook lever reinigend. Men neemt dan een glas,  ter grootte van een klein borrelglaasje. Doet er voor de helft olijfolie, een mespuntje kurkuma poeder en een halve uitgeperste citroen bij. Roeren en opdrinken.
 • Peterselie ; Deze plant wordt al eeuwenlang voor culinaire, medische en cosmetische toepassingen gebruikt. Het blad is een goede bron van vitamine C. Peterselie werkt vochtafdrijvend. Tegen urineweg stoornissen en artritische problemen van de gewrichten, inclusief jicht. Ook heeft peterselie een kalmerend effect op de darmen. En het stimuleert de eetlust. Een oud spreekwoord luidt :..”..peterselie groeit alleen goed op een plaats waar de vrouw de broek aan heeft…”..
 • Rozemarijn ; Werd vroeger gebruikt als versterkend en stimulerend middel voor de zenuwen en bloedsomloop. Ook was rozemarijn een populair middel tegen moeheid en depressiviteit. Rozemarijn heeft ontstekingen remmende en anti oxidante eigenschappen die op het geheugen en concentratie werken. De etherische rozemarijn olie werd gebruikt tegen krampen en artritische gewrichtspijn. En het zou tegen voortijdige kaalheid kunnen werken. Als thee gebruikte men het tegen gasophoping en een misselijk gevoel met hoofdpijn klachten. En tegen een slechte vertering van vetten.
 • Salie ; Van de salieplant werd alleen de bladeren gebruikt. Hier beschreven wordt alleen de echte salie ‘Salvia Officinalis’. Salie is antimicrobieel en werd gebruikt als mondwater en gorgeldrank
  huisapotheek saliethee

  Verse kruidenthee.

  tegen een zere keel, tandvleesontsteking en tonsillitis en mondzweren. Omdat salie een drogend effect bij overmatig transpireren, is het al jaren lang een goed kruid tegen nachtzweten bij de menopauze. Het heeft een gunstig effect op de geest en verbetert het geheugen, werkt voor goed humeur en een goede concentratie. Door dit laatste is er een onderzoek gaande over de invloed van salie bij Alzheimer.

 • Tijm ; Ook tijm heeft sterke antimicrobiële eigenschappen, en wordt al eeuwenlang gebruikt tegen het hoesten en is long functie versterkend. En maakt het tot een geweldig middel tegen verkoudheid en griep. Men kan met tijm-thee gorgelen. De etherische olie, thymol geheten, is een ingrediënt in tal van mondhygiëne producten. Ook werd tijm gebruikt tegen infecties van maag en darmen.
 • Walnoten ; Deze noten zijn rijk aan serotonine, dit kan een hartaanval of beroerte helpen voorkomen. Ook is het rijk aan omega-3 vetzuren, die een rol spelen bij het verminderen van een ( winter)depressie en de hersenfunctie verbetert. Het geregeld eten van walnoten verlaagt in enkele weken het ‘slechte’ LDL-cholesterol met 10 %. Extracten van walnoot bladeren kunnen helpen om haaruitval te voorkomen, en huiduitslag, zoals eczeem en herpes, te genezen.

Dank voor het lezen.

Met een groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

 1. Pingback: Hoe maak ik mijn eigen thee mengsel ? (met uitleg en creatieve ideeën) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: 16 Ayurvedische thee recepten met uitleg | degeneeskrachtigekeuken

 3. Pingback: Huismiddeltjes van oma. | degeneeskrachtigekeuken

 4. goedemorgen Tieneke, interessante weetjes…
  ik drink veel kruidenthee, ik heb er een lijst bij liggen met info, die heb ik nu aangevuld !
  Ik haal mijn kruideninfo uit ‘Lexicon der geneeskruiden’ van Mellie Uyldert…prachtige dame !

  ps op de site van NineforNews weer een artikel over Kurkuma : https://www.ninefornews.nl/kurkuma-bomvol-geneeskrachtige-stoffen/….en er rommelt nog wat in het pillenwereldje : https://www.ninefornews.nl/wereldgezondheidsorganisatie-classificeert-cannabis-medicinaal/…wordt vervolgd 😉

  Prettige dag verder!
  Chris

 5. goedemorgen Tieneke, ik vind deze informatie zeer interessant, ik drink graag kruidenthee en ik heb er een lijst bij liggen waar het allemaal goed voor is, opgezocht in het boek van Mellie Uyldert.
  Nu heb ik hem aangevuld met jouw info. Bedankt.
  ps op de site NineforNews deze morgend : https://www.ninefornews.nl/wereldgezondheidsorganisatie-classificeert-cannabis-medicinaal/
  er rommelt toch wat in dat wereldje…of er iets van komt is afwachten … (dat kennen we!)

  Prettige dag verder, Chris

 6. Hallo Tieneke,beste wensen voor het nieuwe jaar he!
  De werking van citroen melisse is inderdaad rustgevend maar ik koop de thee in de apotheek,
  heb altijd in de zomer een citoen melisse in de tuin maar weet niet hoe te gebruiken voor een
  thee te bereiden graag een antwoord van iemand.

 7. Dank Tieneke voor deze mail maar ook vooral jouw vorige over geluk.
  Gratis “Tip van Flip”: ‘gaarne’ niet gebruiken, is superouderwets en out. beter: ‘graag’.

  Groeten, Rob Tomesen
  Zelhem

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.