Asperges, we lusten ze wel. Meestal worden asperges met een zacht gekookt eitje of met ham gegeten. maar het kan ook heel anders. Asperges uit een römertopf. Asperges zijn een oude voorjaarsgroente. Zelfs in het oude China van 5000 jaren geleden lustte men ze graag. En wist je dat er óók in de oude pyramides asperges zijn gevonden ? Heeft de asperge geneeskracht ? En waarom stinkt je urine soms zo ná het eten van asperges ? Je vindt hier een leuk artikel over asperges met een héél bijzonder recept. Asperges uit een römertopf.
Heeft de asperge geneeskracht ?
Wist je dat er, ca 5000 jaren geleden, in het oude China asperges geteeld werden ? Het was een medicijn tegen hoesten, tegen nierproblemen en tegen zweren. Ook de Egyptenaren, de Grieken en de oude Romeinen eerden de asperge. De oude Romein Cato zei dat de asperge ..”..een feest voor de smaak-zintuigen was..”…
Maar in het Middellandse zee gebied werd de asperge oorspronkelijk alléén als medicijn gegeten. Het was pas in de Middeleeuwen dat de asperge meegenomen werd naar onze streken.

Asperges en aardbeien horen bij de lente
En alleen bestemd was voor ‘de lekkerbekjes’ uit die oude tijd. En eigenlijk is dat nog niet veranderd. In de 16e eeuw zei men : ..”..Asperges in het eten genoten, breng lust en begeerte bij de mannen..”.. Zou het zo zijn ?
Omdat asperges vrij duur zijn, hangt er altijd een idee van luxe om de asperge.
De oude geneeskracht, die vroeger aan de asperge wordt toegeschreven, blijkt echt wáár te zijn. Want onze moderne wetenschap vindt in de asperge een groente ziet waar méér voedingsstoffen, dan gemiddeld, in zitten. Bijvoorbeeld de grote hoeveelheid Vitamine A, K, E en Vitamine B6. En foliumzuur (Vitamine B11). Ja, asperges zijn écht gezond. Duur ? Medicijnen zijn trouwens nog véél duurder, en smaken niet zo goed als lekker verse asperges.
Maar er is nog meer. De vele werkzame mineralen en andere voedingsstoffen maken het tot een gezonde groente die goed voor ons immuunsysteem is. En ook is het een groente met veel vezels. Voor suikerpatiënten is een vezelrijke groente prima, omdat het eten wat langzamer verteerd wordt. Hierdoor zijn er minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Men is er mee bezig om meer wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheids aspecten van de asperge voor diabetespatiënten te doen (3).
Waarom stinkt je urine soms zo ná het eten van asperges ?
Echter voor iedereen geldt dat asperges ons gehele urinesysteem, van nieren tot blaas, schoon kan maken. Soms ruik je een bijzondere geur, bij de toiletgang. Enige uren na het nuttigen van verse asperges heeft de urine bij ongeveer 45% van de mensen een merkwaardige geur.
Dat komt doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen (2).
Dit komt vanwege het aminozuur asparagine dat de nierfunctie stimuleert. Sommige biochemici menen dat die omzetting bij iedere asperge eter plaatsvindt, maar dat niet iedereen de zwavellucht evengoed kan ruiken.(1).
Asperges uit de römertopf
Asperges zijn gezond. Hier vind je een bijzonder en lekker recept met asperges uit de römertopf. Het is exotisch van smaak, geïnspireerd vanuit de ras-el-hanout, uit de Marokkaanse keuken. Met citroen en oranjebloesemwater een goede smaakvolle combinatie. Ja, een inspirerend asperge recept voor in een romertopf. Dat kookt gemakkelijk en is verrassend lekker. Zet alleen nóóit een koude römertopf in een hete oven. Hij barst per direct. Zet het in de koude oven, en doe dán pas de oven áán. Ik wens je véél kook- en eetplezier. Met dit bijzondere asperge recept.
Asperges uit de römertopf recept
Je hebt nodig voor 2 a 3 personen :

Mmmmm,.. Jammie !
- 1 kg asperges (geschild)
- 2 schijfjes (bio) citroen
- 3 middelgrote (verse ?) laurierblaadjes
- 3/4 beker groenten bouillon
- 1 eetlepel oranjebloesemwater (Turkse Toko)
- 1/2 theelepel Ras-El-Hanout (Turkse Toko)
- 2 (of meer, als je het graag lust) blaadjes verse munt.
Voorbereiding van het recept
- Leg éérst eerst de gehele romertopf even 20 minuten in koud water. Haal het eruit en droog het af met een droge theedoek.
- Leg dan de citroenschijfjes onderin, de asperges erop, laurierblad ernaast.
- Meng de Ras-el-Hanout met ca 3 eetlepel olie , en giet over het mengsel,
- Doe de eetlepel oranjebloesemwater erbij, en giet er dan de beker bouillon over.
- Plaats het in de koude oven, op en zet het dan op ca 250 graden, gedurende 1 uur en 20 minuten
- Zet alleen nóóit een koude römertopf in een hete oven. Hij barst per direct. Zet deze in de koude oven, en doe dán pas de oven áán.
- Haal de Römertopf uit de oven, zet het op een onderzetter.
- Haal het deksel eraf met dikke keukenhandschoenen. Heet !
- En laat het éven 1 a 2 minuutjes uitdampen
Eet smakelijk en gezond, het is écht superbijzonderlekker !
Wilt u nog meer asperge artikelen en asperge recepten ?
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2016/05/14/asperges-lekker-en-gezond/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/05/29/asperges-anders/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/05/21/asperges-uit-de-tajine/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/05/14/asperges-a-la-maroque/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/05/13/asperges-uit-de-romertopf/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/04/12/asperges-asperges-en-nog-eens-aspergerecepten/
Met een hartelijke groet van Tieneke
Zoek je een goede Römertopf ? KLIK HIER
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Alles is bij de kurkuma specialist gestandariseerd op 90 capsules, dat zijn 60 + 30 gratis capsules extra. Normaal in Nederland is een ‘standaard’ hoeveelheid van ’60 capsules’. Scheelt toch mooi even de helft in de portemonnee !
Pingback: Asperges op zijn Marokkaans (waanzinnig lekker) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Asperges met spaghetti op zijn Marokkaans | De Geneeskrachtige Keuken
Hallo Tineke, een keer wat andere smaken bij de asperges. Maar wat moet ik doen met de munt.?
Staat verder niet genoemd bij de bereiding.
Oh, klopt. Die doe je half ín de römertopf. En (geknipt) hálf als je het opdient. Smakelijk eten gewenst. Met een groet van Tieneke 🙂
Dank je. Binnenkort eens maken en kijken hoe het smaakt.
Pingback: Alles weten over asperges eten ( met 10 bijzondere recepten) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Koken met een römertopf (met 8 heerlijke recepten) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Alles over Asperges (met recepten) | De Geneeskrachtige Keuken
ga het vanavond proberen. Lijkt me heerlijk.
groetjes vanuit Hongarije en fijne paasdagen.