We zijn in Marokko op vakantie geweest, het was prachtig. Zoveel aardige mensen. Ook zijn we dwars door het gebergte van de ene kant naar de andere gereden. Met een klein autootje op 2000 meter hoogte. Zonder vanghekken. In een van de bergdorpjes hebben we gelunched. Ik vraag dan vaak het recept. Thuis heb ik dit gemaakt met asperges. En zo’n mooie tajine heb ik niet meegenomen, paste niet meer in de koffer. Maar het recept wel, en die is heel erg lekker !
Asperge tajine uit Agadir met cous-cous
Nodig voor 2 a 3 personen.
- 1 TAJINE (of eventueel een römertopf )
- ca 250 gram grote parel cous-cous,
- 1 citroen.
- 3 eetlepels olijfolie,
- 1 ui,
- 2 kleine aardappelen,
- 1 rode paprika,
- 10 sperzieboontjes,
- 3 grote champignons,
- 1 blikje tomatenstukjes,
- 6 dunne asperges, of 3 dikke ,
- handjevol geschaafde amandelen ( ca 10 gram),
- handjevol gewassen rozijnen,
- 10 zwarte olijven,
Specerijen mengsel
- 1 afgestreken theelepel gemalen komijn
- 1 afgestreken theelepel gemalen kaneel
- 1 afgestreken theelepel gemalen kurkuma ( ik had 1 worteltje verse gekocht bij de JUMBO)
- 1/2 theelepel zwarte mosterzaadjes
- beetje peper en zout
- 1 bakje verse koriander ( De ene helft gaat in de TAJINE, de andere helft door de couscous)
- handjevol verse krulpeterselie
En dan,..
Zet je de TAJINE klaar, of leg de RÖMERTOPF in het water.
- Was en snij de groenten in kleinere stukjes.
- Asperges schillen en in 5 stukken snijden.
- Open het blikje tomatenstukjes, doe dat in een kom en roer voorzichtig de specerijen erdoor.
- Met wat peper en zout.
Vervolgens
bak apart eerst even de gesnipperde ui aan, dat is lekkerder in het mengsel , straks:
- Giet je wat olie onderin de TAJINE, met wat water . ( bij de ROMERTOPF een beker bouillon erbij).
- Leg de groenten er in, de asperges en de gewassen rozijnen. Plus de doorgesneden olijven en het ui-mengsel.
- En de amandelen.
- Schenk het tomatenmengsel eroverheen,
- Doorroeren, knip de peterselie en koriander erover,
- Doe je het deksel op de TAJINE,
- Zet het in de koude oven en draai deze op de 200 graden hitte
- Gedurende ca 55 a 60 minuten.
De grote parelcouscous haal ik meestal gewoon bij de Appie Heijn. Dat moet ca 15 minuten koken.
Als de cous-cous gaar is, roert u er een klontje boter doorheen. Knip de verse koriander in stukjes en de geraspte citroenschil. Het mooiste is het als u van de helft van de citroen de schil afraspt.
Dan de citroen doormidden snijdt en de andere (mooie) helft in 4 stukken op de cous-cous legt.
Eet smakelijk gezond
Met een vriendelijke groet van Tieneke
Wilt u wat meer asperge artikelen en asperge recepten ?
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2016/05/14/asperges-lekker-en-gezond/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/05/29/asperges-anders/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/05/21/asperges-uit-de-tajine/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/05/14/asperges-a-la-maroque/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/05/13/asperges-uit-de-romertopf/
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2013/04/12/asperges-asperges-en-nog-eens-aspergerecepten/
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
Pingback: Asperges op zijn Marokkaans (waanzinnig lekker) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Asperges met spaghetti op zijn Marokkaans | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Alles weten over asperges eten ( met 10 bijzondere recepten) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Asperges uit de römertopf | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Alles over Asperges (met recepten) | De Geneeskrachtige Keuken