Asperges uit de tajine

Standaard

We zijn in Marokko op vakantie geweest, het was prachtig. Zoveel aardige mensen. Ook zijn we dwars door het gebergte van de ene kant naar de andere gereden. Met een klein autootje op 2000 meter hoogte. Zonder vanghekken. In een van de bergdorpjes hebben we gelunched. Ik vraag dan vaak het recept. Thuis heb ik dit gemaakt met asperges. En zo’n mooie tajin heb ik niet meegenomen, paste niet in de koffer. 

Asperge tajine uit Agadir met cous-cous     tajine-met-asperges                                                                                                                 

voor ca 2 a 3 personen.

Nodig

  • 1  TAJINE    (of  eventueel een römertopf )
  • ca 250 gram grote parel cous-cous,
  • 1 citroen.
  • 3 eetlepels olijfolie,
  • 1 ui,
  • 2 kleine aardappelen,
  • 1 rode paprika,
  • 10 sperzieboontjes,
  • 3 grote champignons,
  • 1 blikje tomatenstukjes,
  • 6 dunne asperges, of 3 dikke ,
  • handjevol geschaafde amandelen ( ca 10 gram),
  • handjevol gewassen rozijnen,
  • 10 zwarte olijven,

Specerijen mengsel

  • 1 afgestreken theelepel gemalen komijn
  • 1 afgestreken theelepel gemalen kaneel
  • 1 afgestreken theelepel gemalen kurkuma ( ik had 1 worteltje verse gekocht bij de JUMBO)
  • 1/2 theelepel zwarte mosterzaadjes
  • beetje peper en zout
  • 1 bakje verse koriander ( De ene helft gaat in de TAJINE, de andere helft door de couscous)
  • handjevol verse krulpeterselie

Een dan

Zet de TAJINE klaar, of leg de RÖMERTOPF in het water.

1. Was en snij de groenten in kleinere stukjes.

2. Asperges schillen en in 5 stukken snijden.

3. Open het blikje tomatenstukjes, doe dat in een kom en roer voorzichtig  de specerijen erdoor.

4. Met wat peper en zout.

Vervolgens

( bak apart eerst even de gesnipperde ui aan, dat is lekkerder in het mengsel , straks )

5. Giet je wat olie onderin de TAJINE, met wat water . ( bij de ROMERTOPF een beker bouillon erbij).

6. Leg de groenten er in, de asperges en de  gewassen  rozijnen.  Plus de doorgesneden olijven en het ui-mengsel.

En de amandelen.

7. Schenk het tomatenmengsel eroverheen,

8. Doorroeren, knip de peterselie en koriander erover,

En daarna                                                                                                                     

9. Doe je het deksel op de TAJINE,

10. Zet het in de koude oven en draai deze op  de  200 graden hitte

11. Gedurende ca 55  a  60 minuten.

De  grote parelcouscous haal ik meestal gewoon bij de Appie Heijn. Dat moet ca 15 minuten koken.

Als de cous-cous gaar is, roert u er een klontje boter doorheen. Knip de verse koriander in stukjes en de geraspte citroenschil. Het mooiste is het als u van de helft van de citroen de schil afraspt.

Dan de citroen doormidden snijdt en de andere (mooie) helft in 4 stukken op de cous-cous legt.

EET  GEZOND SMAKELIJK.

Met een vriendelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.