Asperges uit de tajine

Standaard

We zijn in Marokko op vakantie geweest, het was prachtig. Zoveel aardige mensen. Ook zijn we dwars door het gebergte van de ene kant naar de andere gereden. Met een klein autootje op 2000 meter hoogte. Zonder vanghekken. In een van de bergdorpjes hebben we gelunched. Ik vraag dan vaak het recept. Thuis heb ik dit gemaakt met asperges. En zo’n mooie tajine heb ik niet meegenomen, paste niet meer in de koffer. Maar het recept wel, en die is heel erg lekker ! 

Asperge tajine uit Agadir met cous-cous     tajine-met-asperges                              

Nodig voor 2 a 3 personen.

  • 1  TAJINE    (of  eventueel een römertopf )
  • ca 250 gram grote parel cous-cous,
  • 1 citroen.
  • 3 eetlepels olijfolie,
  • 1 ui,
  • 2 kleine aardappelen,
  • 1 rode paprika,
  • 10 sperzieboontjes,
  • 3 grote champignons,
  • 1 blikje tomatenstukjes,
  • 6 dunne asperges, of 3 dikke ,
  • handjevol geschaafde amandelen ( ca 10 gram),
  • handjevol gewassen rozijnen,
  • 10 zwarte olijven,

Specerijen mengsel

  • 1 afgestreken theelepel gemalen komijn
  • 1 afgestreken theelepel gemalen kaneel
  • 1 afgestreken theelepel gemalen kurkuma ( ik had 1 worteltje verse gekocht bij de JUMBO)
  • 1/2 theelepel zwarte mosterzaadjes
  • beetje peper en zout
  • 1 bakje verse koriander ( De ene helft gaat in de TAJINE, de andere helft door de couscous)
  • handjevol verse krulpeterselie

En dan,..

Zet je de TAJINE klaar, of leg de RÖMERTOPF in het water.

  1. Was en snij de groenten in kleinere stukjes.
  2. Asperges schillen en in 5 stukken snijden.
  3. Open het blikje tomatenstukjes, doe dat in een kom en roer voorzichtig  de specerijen erdoor.
  4. Met wat peper en zout.

Vervolgens

bak apart eerst even de gesnipperde ui aan, dat is lekkerder in het mengsel , straks:

  1. Giet je wat olie onderin de TAJINE, met wat water . ( bij de ROMERTOPF een beker bouillon erbij).
  2. Leg de groenten er in, de asperges en de  gewassen  rozijnen.  Plus de doorgesneden olijven en het ui-mengsel.
  3. En de amandelen.
  4. Schenk het tomatenmengsel eroverheen,
  5. Doorroeren, knip de peterselie en koriander erover,
  6. Doe je het deksel op de TAJINE,
  7. Zet het in de koude oven en draai deze op  de  200 graden hitte
  8. Gedurende ca 55  a  60 minuten.

De  grote parelcouscous haal ik meestal gewoon bij de Appie Heijn. Dat moet ca 15 minuten koken.

Als de cous-cous gaar is, roert u er een klontje boter doorheen. Knip de verse koriander in stukjes en de geraspte citroenschil. Het mooiste is het als u van de helft van de citroen de schil afraspt.

Dan de citroen doormidden snijdt en de andere (mooie) helft in 4 stukken op de cous-cous legt.

Eet smakelijk gezond

Met een vriendelijke groet van Tieneke

Wilt u wat meer asperge artikelen en asperge recepten ?

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Pingback: Asperges op zijn Marokkaans (waanzinnig lekker) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Asperges met spaghetti op zijn Marokkaans | De Geneeskrachtige Keuken

  3. Pingback: Alles weten over asperges eten ( met 10 bijzondere recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

  4. Pingback: Asperges uit de römertopf | De Geneeskrachtige Keuken

  5. Pingback: Alles over Asperges (met recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.