De állerlekkerste Kaasfondue als Kerst diner 2022

Standaard

kerstfondue

Mag ik iedereen één goed advies geven, als je niet zo vaak kookt, begin er dan met een Kerstdiner ook beter NIET aan. Het geeft veel stress en als er iets misgaat voelt iedereen zich bezwaard. Maar men durft er dan niets van te zeggen. Bij ons ging het ooit eens ook helemaal mis. Nou kook ik als de beste, maar had er geen zin in. Iedereen zit te lachen in de kamer en ik sta in de keuken. Daarom gingen we gourmetten. Maar de stoppen sloegen dóór, toen de stekker in het stopcontact ging. En niemand kon er iets aan doen. Ergens was er iets helemaal mis gegaan in de meterkast. Iedereen zat in het donker, het was een ramp ! Dan wil je even ‘gemakkelijk’. Dat doen we dus ook nóóit meer ! Het werd de pizzeria, die had gelukkig nog plek voor ons.  Ik heb een beter idee ; Kaasfondue lust iedereen. En het is gezellig en gemakkelijk te maken. Zorg dat je een (of twee) caquelon opduikelt, en een spiritus brandertje. Lekkere uitgebreide salade erbij, serie vorkjes, wat bakjes met gemalen komijn, gemalen kummel en sesam zaadjes. Een glas (alcoholvrije) wijn erbij.  Geen stress en het is gezellig. 

Een lekkere Kaasfondue als Kerstdiner ? Waarom zou je moeilijk doen ! 

In een oude map met recepten vond ik een bijzonder Kerstrecept. Het was ooit eens beschreven door Felix Wilbrink. Het zal kaasfondue-asterix-en-de-Helvetiërs ongetwijfeld een Kerstrecept zijn geweest. Want er staat een kaboutertje met een Kerstbalmand in de hoek getekend. Ik neem het mee naar beneden. En vóór je een recept aanprijst, moet je het éérst even zélf  proberen.

Het meeste hadden we nog in huis, alleen de kaas ‘Vacherin Fribourg’ , de stokbrood en de “cask finished” jenever moesten we nog ergens halen.  Jas aan en naar de markt. We willen dan een klein flesje, want je hebt maar 1 borrelglas nodig. Dat was trouwens wél  even zoeken.

Mocht je het nérgens kunnen vinden, neem dan een klein flesje Kirsch. Of gewone jenever.  Wat meer traditioneel qua smaak, maar ook lekker. En in het afgelopen weekend hebben we deze bijzondere kaasfondue gemaakt. Het was lekker en een groot succes.

En, zo zal het altijd gaan, stonden er  (10 minuten voordat we gingen proef-kaasfonduen) een paar oude kennissen voor de deur. ..”…we waren toch in de buurt, komen we gelegen ?..”.. Gelukkig had ik 2 zuurdesem stokbroden mee genomen. 

(PS : En mocht je de kaas óók niet kunnen vinden ? Koop dan gewoon 2 dikke pakken kaasfondue. En doe daar de morieljes doorheen én de ‘cask jenever’. Beter dit als dikke stress, dat is helemaal niet gezellig ! ) 

Ik stuur deze Kerst Kaasfondue tip op tijd, kun je nog even van te voren oefenen. Ik heb eens een artikel geschreven “Alles over Kaasfondue”. Onderaan stuur ik even een link mee. Leuk om te lezen. 

Kerst Kaasfondue 

Nodig voor ca 2 a 3 personen ;

 • 1 caquelon voor de fondue met spiritus brander en houder
  kerst kaasfondue

  Gemakkelijk, lekker en gezellig ! Zonder ‘kookstress’.

 • 1 pan om de kaasfondue in te maken
 • 2 a 3 kaasfondue vorkjes
 • 20 gram gedroogde morieljes
 • 1 flink borrelglas “cask finished’ jenever
 • 1 sjalotje ragfijn gesneden
 • 2 kleine geperste tenen knoflook
 • 400 gram geraspte Gruyere
 • 400 gram geraspte Vacherin Fribourg
 • Ca 2,5 a 3 deciliter droge witte wijn
 • 1 afgestreken koffielepel maïzena (een eetlepel was net iets te veel)
 • Scheutje room
 • 1 a 1 ½ zuurdesemstokbrood
 • 3 Kleine kommetjes (1 met gemalen komijn, 1 met gemalen kummel, 1 met geroosterde sesamzaadjes) Dit is NIET om in de kaasfondue te doen. Maar om een beetje met je broodje kaas in te dippen. Het smaakt héérlijk en dan verteer je de zware kaas ook beter. Maar dit is mijn eigen tip)

Bereiden

 1. Leg de gedroogde morieljes in een mooie ‘cask finished’ jenever. (Bijvoorbeeld Islay Cask van Wenneker)
 2. Na een half uur, als ze zacht zijn, snij ze dan in dunne reepjes. Zet apart.
 3. 1 Theelepel boter in de pan en fruit de sjalot en de knoflook. Giet de jenever erbij en laat 5 minuten pruttelen.  caquelon
 4. Voeg versgemalen peper toe.
 5. Dan doe je de wijn en maak alles warm, tot de wijn heet (net aan de kook)
 6. De Gruyere en de Vacherin Fribourg handje voor handje rustig oplossen in de droge, net aan de kokende, wijn.
 7. Maizena oplossen in een scheutje room en ook in het kaasmengsel doen.
 8. Roer er dan op het einde de morieljes erdoor
 9. En als alles klaar is, giet je het in de warme caquelon
 10. En zet deze op een spiritus brander
 11. Zuurdesem stokbroodje erbij
 12. En dip je brood dan om-en-om in een beetje van de 3 kruidenmengsels. Goed voor de spijs vertering, kaas kan nogal zwaar op de maag liggen. Daar heb je dan géén last van. 
 13. En dan,… Mmmmmm !

TIP : Mocht de kaasfondue te dik zijn, voeg dan een beetje extra witte wijn toe. Dan kan het  niet mislukken, en het is leuk om te maken. Ik hou wel van een kaasfondue met de Kerst. Lekker gemakkelijk, iedereen lust het, en niemand gaat met een knorrende maag naar huis, omdat het diner niet helemáál was wat het beoogde om te zijn.   

Eet smakelijk, met een hartelijke groet van Tieneke

Meer tips en Kerstdiner ideeën ? 

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of de combinatie van Curcumine C3 ‘Superieur & Shilajit ‘Vedic’ ? Een supergoede combinatie  !  In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Kurkuma tandpasta ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en  pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.