Wat is agar-agar ? (wat kun je ermee bereiden, met tips en recepten)

Standaard

turks fruit

Agar-agar is een vegetarisch én veganistisch verdikkingsmiddel. Want dierlijke gelatine is niet het enige ingrediënt waarmee je een dunnere vloeistof in een fascinerende vaste stof kunt veranderen. Als je een zetmeel gel gebruikt is dat zeer geschikt voor pasteitjes. En ook het snoepgoed ‘Turkisch  Delight”, oftewel Turks fruit wordt hiermee gemaakt. Andere soorten  verdikkingsmiddelen zijn carrageen, gellan en alginaat. Gelatine van vlees en vis wordt ‘aspic’ genoemd.  Maar omdat het voor veel mensen een bewuste keuze is om géén vlees/vis meer te eten is de agar-agar een goede keuze. Hier vind je een leuk artikel over een verdikkings middel dat agar-agar heet en van allerlei soorten roodwieren wordt getrokken. En wat je ermee kunt doen.   

Wat betekent de naam agar-agar ?

agar-agar poeder foto

Agar-agar,….

De naam Agar-agar komt uit Maleisië.  En het betekent ‘mengsel’. In dit verdikkingsmiddel zit een mengsel allerlei verschillende koolhydraten en andere soorten stoffen, die al heel lang uit verschillende soorten roodwieren getrokken worden.

Hoe en waarvan wordt agar-agar gemaakt ?

Het wordt gemaakt door het wier uit zee te halen, schoon te wassen en te koken. Daarna wordt de vloeistof, die vrij komt met het koken, gefilterd.

En als je deze vloeistof dan gaat vriesdrogen, krijg je de vorm van staafjes of soms draadjes die bij veel Aziatische winkels te koop zijn.

En het bijzondere van agar-agar is dat het al een gel wordt bij lage temperaturen. Lager in vergelijking met een concentratie dierlijke gelatine. Agar-agar is wit poeder, een verdikkingsmiddel op gezonde en plantaardige basis met pectine, dit zijn plantenvezels.

Want minder dan 1% van het gewicht is genoeg om een soort gel mee te maken. Deze gelei van agar-agar is niet, zoals bij gelatine, helder en doorschijnend, maar een beetje troebel.

Hoe maak je agar-agar gelei ? 

Weet je nog van vroeger ? Die ‘TRIXY’ dril pudding ? Die was gemaakt van agar-agar poeder en vruchten smaak poeder. Water toevoegen, even koken en in de koelkast zetten. Rode drilpudding. Of oranje. Het leek magisch mooi, maar het smaakte een beetje waterig. Er zat namelijk nauwelijks suiker in.

trixy

Met zo’n pudding op zondag was het féést !

Om agar-agar gelei te maken wordt de gedroogde stof, vaak is dat een poeder, in koud water geweekt. Dan aan de kook gebracht om alle koolhydraat ketens op te lossen, en met andere ingrediënten gemengd. Bijvoorbeeld zachte snoepjes of iets anders. (We komen direct op de hoeveelheden en wáárin)

Dan wordt het mengsel gezeefd en koelt het af tot het is opgesteven (Ca 38 grdn).

NU KOMT het verschil met gelatine : Want een dierlijke gelatine gel stijft op ongeveer dezelfde temperatuur óp, maar smelt óók weer op dezelfde temperatuur. Dat doet de agar-agar niet. Dus een gel van agar-agar smelt niet in de mond op de 38 grdn. Dus moet deze écht gekauwd worden. Zoiets moet je dus niet hebben met een soep. Die wordt hard en moet je in stukjes gaan snijden. Soep eet je met een vork, in dit geval.

Daar staat tegenover dat het ook op warme dagen stevig blijft. En zelfs warm kan worden opgediend. Dat lukt met gelatine niet, die smelt weer.

Moderne koks hebben van deze stevig blijvende eigenschap gebruik gemaakt door kleine stukjes gelei van agar-agar met contasterende smaken (bijv munt) te verwerken in een gerecht met een geheel andere smaak (mango taart). Waarbij ecellent lekkere creaties uit kunnen voortkomen.

Hoeveel agar-agar moet je gebruiken ?

Omdat agar-agar uit plantaardige zeewieren gemaakt worden is dit écht een product van deze moderne tijd. Een tijd waarin steeds meer mensen wat méér vegetarisch willen eten. En omdat de botten van dieren in een zeer moeizaam fabrieksproces gemaakt worden. Agar-agar is een stuk milieu vriendelijker.

Agar-agar heeft een redelijk hoge gezondheids waarde, en bevat naast de 3,5% mineralen- en sporen elementen ook véél  pectine. Pectine zijn de celwanden met vezels uit planten en vruchten. Het geeft veel gezonde waarde aan het gerecht waar het ín zit.

Het geeft een bindende werking. Pectine kan de bloedsuikerspiegel en het bloedvetgehalte verbeteren, kankercellen doden, een gezond gewicht bevorderen en de spijsvertering verbeteren. Maar je hoeft ook veel minder suiker te gebruiken in je gerecht.

Je kunt er snel dingen mee maken, zoals marmelade en zoete snoepjes, jam, marmelade. Of wat je maar bedenkt. Het is ideaal voor zoete recepten. Hier een paar tips en recepten met agar-agar

 1. Een halve liter vloeistof (vruchtensap of iets dergelijks) én een theelepel met een torentje erop (ca 8 gram) geeft, nadat je het even laat koken (zie boven) en het daarna laat opstijven een stevige gelei. Bijvoorbeeld voor snoepjes.
 2. Marmelade of jam maken ? Agar-agar is meestal verpakt in zakjes van 2 gram, waardoor het gemakkelijk te doseren is. Gebruik de verhouding van 4 gram agar-agar poeder op 1 kilo fruit, om confituur/jam en marmelade te maken.  Het internet staat vol recepten met agar-agar.
 3. Turks fruit is snoep, óók gemaakt met agar-agar. Vooral die van kokosmelk, met nootjes erin en kokossnippers aan de buitenkant. Mmmmm,..
 4. Om een spijsvertering bevorderend drankje te maken roer je een halve theelepel vol agar-agar poeder (3 gram) door
  Turks Fruit veel

  Turks Fruit wordt gemaakt met agar-agar. Klein beetje kokos snippers erover. Mmm,……

 • een kop vruchtensap +
 • kop karnemelk +
 • kop kefir +
 • gemengd met wat vanille +
 • een theelepel honing +
 • een mespuntje kaneel

Je hoeft het niet te koken, goed door roeren en koud laten worden. Mocht je het wél willen verhitten, kook het dan éventjes op. NIET door laten koken. Dan wordt het te dik.

5. Als je groentenbouillon iets wilt indikken, of een saus, reken dan 10 gram agar-agar poeder op 1 liter vloeistof. Of 5 gram op een halve liter.

6. Je kunt er ook, met de kids, snoepjes mee maken. Kijk maar eens op het internet voor recepten. Aardbeien-snoepjes of citroensnoepjes. Bijna zonder suiker, met vers fruit en vol van vezels (pectine). Ik ben fán ! En de kleinkids óók. Zó leuk om te doen. En stukken gezonder als de snoepjes uit een zak. Er zijn ook speciale vormpjes. Wij hebben er nu één vormpje waar je snoepjes in de vorm van een regenworm in kunt maken. Moet je de kleinkinderen horen, als ze het mogen op eten. Écht leuk.

Trouwens echte kenners bevelen niet het poeder, maar de agar-agar vlokken áán. Omdat deze niet extra behandeld zijn, en meer zuiver in vergelijk met het poeder. Het enige nadeel is dat de agar-agar vlokken moeilijker verkrijgbaar zijn. Poeder koop je overal. Ik neem genoegen met het poeder.

Hoe maak ik taart, of snoepjes,  met agar-agar ?

Deze taart heb ik gemaakt, met alléén de chocolade en de mandarijntjes. Dat leek me lekker en ook gemakkelijker. Ik had geen twee van die schalen. Dan maar een glazen cakevorm, en dat ging prima. Het regende buiten, ik was een beetje aan ‘het knoeien in de keuken’.  Een mens kan snel gelukkig zijn met weinig. Ik was supertrots op mijn ‘gezonde’ taart. Binnenkort ga ik eens een kurkuma-met-kokos-taart maken. Met honing. Lijkt me hartstikke lekker. Kijk maar, hoe simpel het is. En zo’n pakje agar-agar kostte bij AH ongeveer € 1,50 . Daar hoef je het niet voor te laten. 

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ? Of ‘Curcumine & Triphala’ combinatie ? Voor een betere gewichtsbeheersing ? In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma en andere ayurvedische middelen. Kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Neem huid masker ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! De beste natuurlijke en  pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen. 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.