Helpt Kurkuma tegen huidproblemen ?

Standaard

Huidproblemen zijn diep inwerkend op iemands uiterlijk, maar ook op het gevoel over jezelf. Toen wij het afgelopen jaar ergens in de warme zon liepen, heb ik met een hele aardige,  oudere meneer gesproken . Hij was aimable en warm-gezellig in de omgang. Maar had zo een vreselijke hoofdhuid aandoening, dat je er de hele tijd naar moest kijken.  Ik voelde zelf wel aan dat hij vast en zeker alles moet hebben geprobeerd om hier iets aan te doen. Dat was hem dus niet gelukt. Ik durfde er verder niks erover te zeggen, daar was het de situatie niet naar. Want toch zijn er wel dingen tegen te doen. Op een natuurlijke manier. Ook rosacea zijn huid problemen. Hier vindt u een informatie artikel over kurkuma en onze huid.

Kurkuma is ‘skin food’ ! Absoluut zeker weten ! Al vanaf de oudheid is deze specerij in gebruik tegen huidproblemen. (1). Er bestaat geen beter natuurlijk beschreven middel tegen huidproblemen als kurkuma en curcumine. Het heeft een heel breed scala waarbij het inzetbaar is tegen velerlei huidproblemen (3).

De vorige week kreeg ik van een mevrouw, ook met ernstige hoofdhuid problemen, een heel vriendelijk en liefdevol bedankje op mijn vorige kurkuma blog bericht. Ik zal het hier plaatsen, het origineel staat bij de reacties.

kurkuma-voor-de-huid

Er zijn veel natuurlijke middelen voor de huid, kurkuma is skinfood !

…” ………..Hallo Tieneke, dank voor het delen van alle info. Ook ik wil graag mijn ervaring delen. Ik heb hoofdhuid psoriasis. Slik sinds een kleine week elke dag een theelepel kurkuma met olie en snuf peper. En ik heb 1x een theelepel kurkuma vermengd met water tot een papje en zo mijn hoofdhuid ingemasseerd. Nachtje zo geslapen en de volgende dag uitgewassen. Het is geweldig, sinds jaren is mijn hoofdhuid weer wat rustiger, veel minder jeuk, en de roos op mijn schouders is zeker voor 80 % verminderd. Denk dat ik het met regelmaat moet herhalen, maar ben nu al blij. Groetjes!….Mevr. S te Haarlem”…..

Al in de oudste oudheid hebben vrouwen hun huid verzorgd met natuurlijke middelen ! Daar hebben we meestal geen chemicaliën bij nodig gehad. “..Smeer nooit iets op je huid , wat niet eetbaar is..”, zei mijn oma vroeger.

Huidproblemen en kurkuma.

Het allereerste wat je in de ayurvedische informatie tegenkomt is dat huidproblemen in 99 % van de gevallen samenhangen met onze spijsvertering. Dus als je iets wilt doen kun je het beste beginnen met het reinigen van de darmen. Kurkuma is een zeer darm reinigend middel, dat is al de eerste stap tot een verbetering. Bij zeer ernstige problemen kun je een hoge darmspoeling overwegen. Wist u dat zuivere curcumine is al vele eeuwen in gebruik is tegen verschillende huidproblemen ? (2,3) .

En verder zou het goed zijn om globaal je constitutie type te weten.  constitutie-type ayurveda . Dit kun je zelf uitprinten, invullen en je hebt een globaal beeld van je constitutie. (Een werkelijk volledige vragen lijst heeft wel 100 tot 150 vragen. Dat is iets te veel, en kun je eigenlijk beter aan een ayurvedisch arts overlaten.)  Maar hier heb je er een idee van.

Vandaag was ik even bij de Albert Heijn , en zag een jonge dame van hooguit 25 jaren, lang, dun,  slank. Waarschijnlijk was ze een vata-type, ze had ook  dun blond haar.  Aan haar huid was al de ernstige droogte te zien. Vooral in haar gezicht, onder haar ogen.  Wat kun je doen ? En kun je wat doen ?

VATA - PITTA - KAPHA - lichaamsbouw en type.

VATA –             PITTA-                 KAPHA – lichaamsbouw en type.

 • vata huid: droog, koud, ruw, dun  ( snel rimpels, droog)  ( vata wordt ook wel getypeerd als ‘wind’ )
 • pitta huid: gemengd, warm, zacht, roodachtig, sproetig  (snel ontstekingen, puisten) (pitta-type is ‘vuur’)
 • kapha huid: olieachtig, koel, grote porien, glad, dik (grove poriën, wit ) (kapha-type is ‘aarde’)

Kurkuma en hoofdroos in de haren.

Hoewel hoofdroos soms veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie, ontstaat het in de meeste gevallen wanneer de bloedtoevoer naar de hoofdhuid niet optimaal is. Dan krijg je een proteïne gebrek in de huid, die dan droog en schilferig wordt. Het kan een gebrek aan vitamine B6 zijn, of een teveel aan VATA, waardoor de huid ook droog en schilferig wordt.

De behandeling is eenvoudig en doeltreffend, masseer je hoofdhuid dagelijks een paar minuten met neem-olie (niet púúr gebruiken) , maar met sesamolie als dragerolie. Dat verbetert de doorbloeding van de huid. De sesam-olie moet biologisch en goudkleurig zijn, die haal je bij een reform- of natuurvoedingswinkel. Want als de hoofdroos door een schimmelinfectie wordt veroorzaakt, zal de neem -olie, die desinfecterend werkt, die ook helpen genezen.

Een tweede optie is limoensap vermengt met eiwit. Doe HET WIT van 2 eieren samen met het uitgeperste sap van 1

geslagen-eiwit-voor-de-huid

Geslagen eiwit voor de huid kan een goed middel zijn tegen roos. 

limoen in een potje, roer het flink door en doe dit op je haren. Laat het mengsel een half uur intrekken, en was het haar vervolgens met neem-zeep. Eventueel kun je een extra 1/4 theelepeltje kurkuma-longa poeder toevoegen. De eiwitten zullen je hoofdhuid van de ontbrekende proteïne voorzien, en de hoofdroos is zo weg. Dit is in alle gevallen beter als “anti- roos shampoo”. Die zijn nogal chemisch van samenstelling.

Ayurveda en kurkuma bij huiduitslag en galbulten.

Huiduitslag en galbulten wijzen op een overmatig pitta, een overmatige hitte in het lichaam; de ayurvedische behandeling bestaat eruit verkoeling van binnenuit en van buitenaf te verschaffen.

Ter onmiddellijke verlichting: wat de oorzaak ook is, allergieën, een insectenbeet of iets anders; Koriandersap van verse koriander

Dit helpt onmiddellijk ! Was de verse korianderblaadjes,( deze koop je gewoon bij je supermarkt, bij de verse kruiden)  hak ze fijn, doe ze in de blender, voeg 1/3 kop water toe. Flink malen. Drink het sap op en breng de pulp op de aangedane plek aan.

En het beste werkt een pasta van kurkuma en sandelhout, vermengt met geitenmelk. Deze pasta is snel genezend voor de huid.

Het recept is eenvoudig.

 • 1 deel kurkuma poeder
 • 2 delen sandelhoutpoeder

Meng ongeveer 3 theelepels poeder in deze verhouding, ( 1 + 2  ) , voeg vervolgens geitenmelk tot een pasta te maken roeren, en breng het op de getroffen plek aan. Koemelk kan ook, maar geitenmelk werkt beter !  NOOT: je vel kan wel twee dagen ietwat geel blijven, nadat je deze pasta hebt gebruikt.

Een droge huid en ayurvedische adviezen.

Het aanbrengen van zgn  ‘vochtinbrengende creme’ is onzin en weggegooid geld, ze werken maar tijdelijk. Zetten de vetklieren aan tot afscheiding en dat helpt eventjes. Maar dan zijn de klieren moe en leeg en wordt het probleem eigenlijk steeds erger. De ayurveda raadt aan om zuivere olie te gebruiken. Bij grote huidproblemen zowel inwendig als uitwendig. Maar bij een gewone droge huid komt hier een wondermiddel:

 • PITTA type, (vuur en hitte) heeft het meeste baat bij zonnebloemolie of kokosolie. Simpel op je huid smeren, goed en rustig inwrijven en laat maar intrekken. Zonnebloemolie blokkeert de poriën niet, is licht en heeft veel vitamine E.
 • VATA type, (wind en droogte) heeft het meeste baat bij zuivere sesamolie, goudkleurig en zacht ( niet die donkere  uit de supermarkt.)
 • KAPHA type (vet en koel) heeft het meeste baat bij zuivere maïsolie.

Na een winter bij de centrale verwarming zal je huid er weer uitstekend gaan uitzien !

Verder is er nog zo’n fijn middel bij een erg droge gezichtshuid is het  Kersenmasker , onze huid wordt stralend van een kersenmasker. Natuurlijk niet uit blik of potje,  ze moeten vers zijn. Maak een pulp van verse kersen. Doe de pulp op je gezicht en laat het een kwartier zitten. De zuren reinigen en er zit een stof in kersen die de vochtafscheiding in de huid reguleert. Na een kwartier met water reinigen.  Hiervan krijg je een prachtige huid.

Genezende natuurlijke pasta voor je huid. 

Hier zijn 3 pasta’s die je thuis kunt maken en op je huid aanbrengen. ze zijn doeltreffend bij huiduitslag en huidproblemen.

 1. Besan masker :Meng  eerst een eetlepel kikkererwtenmeel ( te koop bij TOKO’s, natuurvoedingswinkels en Aziatische winkels) met voldoende  water om een wat stevige pasta te maken. En was je gezicht met dit mengsel, spoel het er weer af en breng dan pas een van de volgende pasta’s aan:
 2. Amandelen voor de huid : Meng amandelpoeder met water en breng dit als een pasta-dik masker op je gezicht aan. Laat het maximaal een half uur zitten en dan met water afwassen. Je kunt dit amandelpoeder zelf maken. Of je kunt ook amandelpoeder kopen. Stamp eventueel amandelen fijn in een vijzel, of doe amandelschaafsel in de blender. Amandelen zijn een weldaad voor je huid
 3. Mooie huid :  Kurkumapoeder vermengt met honing geeft je huid een prachtige zachte glans. 3 Theelepels zuivere kurkuma vermengen een eetlepel zuivere honing. Ik laat het nooit langer dan 15 minuten zitten, want ik heb een erg witte huid en wil er niet geel uit zien. Goed schoonspoelen met gewoon water. Daarna doe ik zonnebloemolie op een watje en wrijf het zachtjes na. En je bent echt 2 dagen geel, als je het te lang laat in de  huid laat intrekken. Wees voorzichtig. Er is ook een zacht natuurlijk kurkuma masker te koop bij dekurkumaspecialist. Die kleurt niet geel in de huid.

Kurkuma creme zelf maken: 

Neem een klein eierdopje o.i.d.. Je kunt heel eenvoudig je eigen kurkuma creme maken.  Het is in 5 minuten gemaakt. Neem 3 druppels pure en zuivere kurkuma olie, en neem 2  theelepels honing, neem 1 theelepel gewone creme. Goed door elkaar roeren en op de “plek” smeren. Dan 10 minuten laten inwerken en na de behandeling even afwassen met lauw water. Maar kurkuma creme is iets anders dan kurkuma zalf.

Een recept tegen donkere huidvlekken. Bijvoorbeeld ouderdomsvlekken op de handen is kurkuma zalf. Of een mengsel van 1/2 theelepel kurkuma poeder en gewone creme. Op de handrug smeren en na ca 10 minuten afwassen met lauw water. Let op : Dit kan de huid wel geel kleuren.

Tot slot een clip over een jongetje met ernstige psoriasis en het gebruik van kurkuma.

BRONNEN:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30553144
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
 4. Dr. MED. E. SCHROTT     “Die Heilende Klänge des Ayurveda”
 5. Dr. SUBASH RANADE     ” Natural Healing Through Ayurveda”
 6. Dr. VASANT LAD             “De Ayurvedische Huisapotheek”
 7. K. SCHUTT                       “Ayurveda Für Jeden”  ( länger jung und gesund bleiben)
 8. Psoriasis en de reinigende werking van kurkuma 

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Hallo Tieneke, ik heb veel last van couperose in het gezicht vooral op de neus die toont een rode kleur. Ik heb alles al zo’n beetje geprobeerd maar zonder enig succes, nu heb gelezen op internet dat kurkuma gemengd met bronwater zou helpen nu is mijn vraag of kurkuma daar ook voor kan gebruiken en zo ja hoe kan je dat het beste maken. Hopelijk hoor ik van je.

  Mvg

  Hennie v S

 2. Hallo tieneke, ik heb een vraag over eczeem. De kleindochter van mijn nicht heeft over haar hele lichaam extreme exzeem. Zou hier ook kurkuma voor werken. Groetjes annie

 3. Hoi Tineke, ik heb op dit moment een krentenbaard/kinderzeer onder mijn bovenlip. Kan ik hier ook Kurkuma voor gebruiken? Werkt dit ook goed?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Kim

 4. Hallo Tieneke Scholtens,
  Ik heb dus psoriasis op elleboog, en verder kleine plekjes op benen.
  Graag wil ik verder geholpen worden, vooral die jeuk is vreselijk.
  Ik slik cbd pasta. En ga ook zalf maken van thc en kokosolie.
  Graag zie ik U reactie tegemoet.
  M.v.g. G. Stolk

 5. Hai Tieneke, zou kurkuma ook iets positiefs kunnen bieden voor een dunne huid? Mijn huid onder mn ogen is zo dun dat je alle adertjes ziet en daardoor is mn huis daar donkerder.. baal er ontzettend van.

  Dankje!
  C

  • Nee, kurkuma is een ontstekingen remmend middel, dat zal weinig doen voor een dunne huid. Wat eventueel wel mogelijk werkzaam zou zijn is een mix van Triphala en Ashwagandha. Van ieder EEN capsule per dag. Waar je dat kunt krijgen ? Mail me maar even prive : tienekescholtens@gmail.com .
   ( PS : Ook is er nog een andere oplossing, ik ken een zeer goede Natuurkundig EN Westers Universitair opgeleide arts. Ik denk dat je die ook eventueel eens zou kunnen bellen. Mail me maar Grtjs van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.