KURKUMA EN HUIDPROBLEMEN.

Standaard

KURKUMA EN HUIDPROBLEMEN. ( een ayurvedisch gezichtspunt)

Huidproblemen zijn diep inwerkend op iemands uiterlijk, maar ook op het gevoel over jezelf. Toen wij het afgelopen jaar ergens in de warme zon liepen, heb ik met een hele aardige,  oudere meneer gesproken . Hij was aimable en warm-gezellig in de omgang. Maar had zo een vreselijke hoofdhuid aandoening, dat je er de hele tijd naar moest kijken.  Ik voelde zelf wel aan dat hij vast en zeker ALLES moet hebben geprobeerd om hier iets aan te doen. Dat was hem dus niet gelukt. Ik durfde er verder niks erover te zeggen, daar was het de situatie niet naar. Sindsdien was ik van plan om een BLOG te wijden aan  KURKUMA EN HUIDPROBLEMEN. ( een ayurvedisch gezichtspunt). Want toch zijn er dingen tegen te doen. Op een natuurlijke manier. Ook rosacea zijn huid problemen.

De vorige week kreeg in van een dame , ook met ernstige hoofdhuidproblemen, een heel vriendelijk en liefdevol bedankje op mijn KURKUMA- blog.

Ik zal het hier plaatsen, het origineel staat bij de reacties.

…” ………..Hallo Tieafbeeldingen safe 5neke, dank voor het delen van alle info. Ook ik wil graag mijn ervaring delen. Ik heb hoofdhuid psoriasis. Slik sinds een kleine week elke dag een tlp kurkuma met olie en snuf peper. En ik heb 1x een tlp kurkuma vermengd met water tot een papje en zo mijn hoofdhuid ingemasseerd. Nachtje zo geslapen en de volgende dag uitgewassen. Het is geweldig, sinds jaren is mijn hoofdhuid weer wat rustiger, veel minder jeuk, en de roos op mijn schouders is zeker voor 80 % verminderd. Denk dat ik het met regelmaat moet herhalen, maar ben nu al blij. Groetjes!….”…..

Daarna ben ik bijna 8 dagen lang in al mijn AYURVEDISCHE boeken gaan lezen, en heb besloten om deze BLOG eraan te wijden.  Al in de oudste oudheid hebben vrouwen hun huid verzorgd met natuurlijke middelen ! Daar hebben we geen chemicaliën bij nodig gehad. Smeer nooit iets op je huid , wat niet eetbaar is.

Huidproblemen en kurkuma.

Het allereerste wat je in de ayurvedische informatie tegenkomt is dat huidproblemen in 99 % van de gevallen samenhangen met onze spijsvertering. Dus als je iets wilt doen kun je het beste beginnen met het reinigen van de darmen. Kurkuma is een zeer darmreinigend middel, dat is al de eerste stap tot een verbetering. Bij zeer ernstige problemen kun je een hoge darmspoeling overwegen.

En verder zou het goed zijn om globaal je constitutie type te weten.  constitutie-type ayurveda . Dit kun je zelf uitprinten, invullen en je hebt een globaal beeld van je constitutie. ( Een werkelijk volledige vragen lijst heeft wel 100 tot 150 vragen. dat is iets te veel, en kun je eigenlijk beter aan een ayurvedisch arts overlaten.)  Maar hier heb je een idee.

Vandaag was ik even bij de Albert Heijn , en zag een jonge dame van hooguit 25 jaren, lang, dun,  slank. Duidelijk een vata-type, ze had ook  dun blond haar.  Aan haar huid was al de ernstige droogte te zien. Vooral in haar gezicht, onder haar ogen.  Wat kun je doen ?

VATA - PITTA - KAPHA - lichaamsbouw en type.

VATA –             PITTA-                 KAPHA – lichaamsbouw en type.

 • vata huid: droog, koud, ruw, dun  ( snel rimpels, droog)  ( vata wordt ook wel getypeerd als ‘wind’ )                                                                 direct bestellen button
 • pitta huid: gemengd, warm, zacht, roodachtig, sproetig  (snel ontstekingen, puisten) (pitta-type is ‘vuur’)
 • kapha huid: olieachtig, koel, grote porien, glad, dik (grove poriën, wit ) (kapha-type is ‘aarde’)

 

Kurkuma en hoofdroos in de haren.

Hoewel hoofdroos soms veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie, ontstaat het in de meeste gevallen wanneer de bloedtoevoer naar de hoofdhuid niet optimaal is. Dan krijg je een proteïne gebrek in de huid, die dan droog en schilferig wordt. Het kan een gebrek aan vitamine B6 zijn, of een teveel aan VATA, waardoor de huid ook droog en schilferig wordt.

De behandeling is eenvoudig en doeltreffend, masseer je hoofdhuid dagelijks een paar minuten met neem-olie, en sesamolie als basis. Dat verbetert de doorbloeding van de huid. De sesam-olie moet biologisch en goudkleurig zijn, die haal je bij een reform- of natuurvoedingswinkel. Want als de hoofdroos door een schimmelinfectie wordt veroorzaakt, zal de neem -olie, die desinfecterend werkt, die ook helpen genezen.

Een tweede optie is limoensap vermengt met eiwit. Doe HET WIT van 2 eieren samen met het uitgeperste sap van 1

GESLAGEN EIWIT.

GESLAGEN EIWIT.

limoen in een potje, roer het flink door en doe dit op je haren. Laat het mengsel een half uur intrekken, en was het haar vervolgens met neem-zeep. Eventueel kun je een extra theelepeltje kurkuma-longa poeder toevoegen. De eiwitten zullen je hoofdhuid van de ontbrekende proteïne voorzien, en de hoofdroos is zo weg. Dit is in alle gevallen beter als “anti- roos shampoo”. Die zijn erg chemisch van samenstelling.

 

Ayurveda en kurkuma bij huiduitslag en galbulten.

Huiduitslag en galbulten wijzen op een overmatig pitta, een overmatige hitte in het lichaam; de ayurvedische behandeling bestaat eruit verkoeling van binnenuit en van buitenaf te verschaffen.

Ter onmiddellijke verlichting: wat de oorzaak ook is, allergieën, een insectenbeet of iets anders; KORIANDERSAP

VERSE KORIANDER.

VERSE KORIANDER.

helpt onmiddelijk ! Was de verse korianderblaadjes,( koop je gewoon bij je supermarkt, bij de verse kruiden)  hak ze fijn, doe ze in de blender, voeg 1/3 kop water toe. Flink malen. Drink het sap op en breng de pulp op de aangedane plek aan.

En het beste werkt een pasta van kurkuma en sandelhout, vermengt met geitenmelk. Deze pasta is snel genezend voor de huid. Het recept is eenvoudig.

** 1 deel kurkuma poeder

** 2 delen sandelhoutpoeder

Meng ongeveer 3 theelepels poeder in deze verhouding, ( 1 + 2  ) , voeg vervolgens geitenmelk tot een pasta te maken roeren, en breng het op de getroffen plek aan. Koemelk kan ook, maar geitenmelk werkt beter !  NOOT: je vel kan wel twee dagen ietwat geel blijven, nadat je deze pasta hebt gebruikt. 

Een droge huid en ayurvedische adviezen.

Het aanbrengen van zgn  ‘vochtinbrengende creme’ is onzin en weggegooid geld, ze werken maar tijdelijk. Zetten de vetklieren aan tot afscheiding en dat helpt eventjes. Maar dan zijn de klieren moe en leeg en wordt het probleem eigenlijk steeds erger. De ayurveda raadt aan om zuivere olie te gebruiken. Bij grote huidproblemen zowel inwendig als uitwendig. Maar bij een gewone droge huid komt hier een wondermiddel:

 

**PITTA type, (vuur en hitte) heeft het meeste baat bij zonnebloemolie of kokosolie. Simpel op je huid smeren, goed en rustig inwrijven en laat maar intrekken. Zonnebloemolie blokkeert de poriën niet, is licht en heeft veel vitamine E.

**VATA type, (wind en droogte) heeft het meeste baat bij zuivere sesamolie, goudkleurig en zacht ( niet die donkere      uit de supermarkt.)

**KAPHA type (vet en koel) heeft het meeste baat bij zuivere maïsolie.

Na een winter bij de centrale verwarming zal je huid er weer uitstekend gaan uitzien !

Verder is er nog zo’n fijn middel bij een erg droge gezichtshuid is het  KERSEN MASKER, onze huid wordt stralend van een kersenmasker. Natuurlijk niet uit blik of potje,  ze moeten vers zijn. Maak een pulp van verse kersen. Doe de pulp op je gezicht en laat het een kwartier zitten. De zuren reinigen en er zit een stof in kersen die de vochtafscheiding in de huid reguleert. Na een kwartier met water reinigen.  Hiervan krijg je een prachtige huid.

Genezende pasta voor je huid. 

Hier zijn 3 pasta’s die je thuis kunt maken en op je huid aanbrengen. ze zijn doeltreffend bij huiduitslag en huidproblemen.

** 1. BESAN MASKER Meng  eerst een eetlepel kikkererwtenmeel ( te koop bij TOKO’s, natuurvoedingswinkels en Aziatische winkels) met voldoende  water om een wat stevige pasta te maken. En was je gezicht met dit mengsel, spoel het er weer af en breng dan pas een van de volgende pasta’s aan:

***2. AMANDELEN VOOR JE HUID : Meng amandelpoeder met water en breng dit als een pasta-dik masker op je gezicht aan. Laat het maximaal een half uur zitten en dan met water afwassen. Je kunt dit amandelpoeder zelf maken. Of je kunt ook amandelpoeder kopen. Stamp eventueel amandelen fijn in een vijzel, of doe amandelschaafsel in de blender. Amandelen zijn een weldaad voor je huid !

***3. MOOIE HUID :  Kurkumapoeder vermengt met honing geeft je huid een prachtige zachte glans. 3 Theelepels zuivere kurkuma vermengen een eetlepel zuivere honing. IK LAAT HET NOOIT LANGER DAN 10 MINUTEN ZITTEN, want ik heb een erg witte huid en wil er niet geel uit zien. Goed schoonspoelen met gewoon water. Daarna doe ik zonnebloemolie op een watje en wrijf het zachtjes na. En je bent echt 2 dagen geel , als je het te lang laat in de  huid laat intrekken. Wees voorzichtig.

*** KURKUMA ZALF ZELF MAKEN: neem een klein eierdopje o.i.d.. Je kunt heel eenvoudig je eigen kurkuma creme maken.  Het is alleen niet lang houdbaar. Niet omdat het gaat schimmelen. Maar kurkuma zuigt al het  vet op. Wel  is het   in 5 minuten gemaakt. Neem EEN THEELEPEL kurkuma-longa poeder, neem TWEE  THEELEPELS honing, neem EEN THEELEPEL dagcreme. Goed door elkaar roeren en op de “plek” smeren.Dan 10 minuten laten inwerken en na de behandeling schoonpoetsen met olijfolie. Een goed werkend recept tegen donkere huidvlekken. Bijvoorbeeld ouderdomsvlekken op de handen .

                                 Hier vindt U een youtube clip :

OVER EEN KURKUMA MASKER:  MET (GEITEN)MELK EN CURCUMA.

Als laatste heb ik informatie gezocht op het internet van Nederlandse medische centra. Ik ben uitgekomen bij een onderzoek van het

AMC. Curcumine en kanker. 

TOT SLOT NOG EEN YOUTUBE CLIP OVER EEN JONGETJE MET ERNSTIGE PSORIASIS EN KURKUMA GEBRUIK.

Ook heb ik een artikel geschreven over

PSORIASIS EN DE REINIGENDE WERKING VAN KURKUMA.                                                                                                   direct bestellen button

 

BRON:

1. Dr. MED. E. SCHROTT     “Die Heilende Klänge des Ayurveda”

2. Dr. SUBASH RANADE     ” Natural Healing Through Ayurveda”

3. Dr. VASANT LAD               “De Ayurvedische Huisapotheek”

4. K. SCHUTT                           “Ayurveda Für Jeden”  ( länger jung und gesund bleiben)

Met groeten van de schrijfster.

Met groeten van de schrijfster.

»

 1. Hallo Tieneke, ik heb veel last van couperose in het gezicht vooral op de neus die toont een rode kleur. Ik heb alles al zo’n beetje geprobeerd maar zonder enig succes, nu heb gelezen op internet dat kurkuma gemengd met bronwater zou helpen nu is mijn vraag of kurkuma daar ook voor kan gebruiken en zo ja hoe kan je dat het beste maken. Hopelijk hoor ik van je.

  Mvg

  Hennie v S

 2. Hallo tieneke, ik heb een vraag over eczeem. De kleindochter van mijn nicht heeft over haar hele lichaam extreme exzeem. Zou hier ook kurkuma voor werken. Groetjes annie

 3. Hoi Tineke, ik heb op dit moment een krentenbaard/kinderzeer onder mijn bovenlip. Kan ik hier ook Kurkuma voor gebruiken? Werkt dit ook goed?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Kim

 4. Hallo Tieneke Scholtens,
  Ik heb dus psoriasis op elleboog, en verder kleine plekjes op benen.
  Graag wil ik verder geholpen worden, vooral die jeuk is vreselijk.
  Ik slik cbd pasta. En ga ook zalf maken van thc en kokosolie.
  Graag zie ik U reactie tegemoet.
  M.v.g. G. Stolk

 5. Hai Tieneke, zou kurkuma ook iets positiefs kunnen bieden voor een dunne huid? Mijn huid onder mn ogen is zo dun dat je alle adertjes ziet en daardoor is mn huis daar donkerder.. baal er ontzettend van.

  Dankje!
  C

  • Nee, kurkuma is een ontstekingen remmend middel, dat zal weinig doen voor een dunne huid. Wat eventueel wel mogelijk werkzaam zou zijn is een mix van Triphala en Ashwagandha. Van ieder EEN capsule per dag. Waar je dat kunt krijgen ? Mail me maar even prive : tienekescholtens@gmail.com .
   ( PS : Ook is er nog een andere oplossing, ik ken een zeer goede Natuurkundig EN Westers Universitair opgeleide arts. Ik denk dat je die ook eventueel eens zou kunnen bellen. Mail me maar Grtjs van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s