Bepaalt de voedingsindustrie ook wat u eet ? Kookt u nog volledig zelf ? Ik ken weinig mensen die het echt léuk vinden om te koken. We worden er ook niet in gemotiveerd. Graag wil de reclame en de voedingsindustrie ons helpen met koken. We worden overspoeld met informatie over voeding. Maar wat weten we van koken ? We hebben haast, we zijn druk bezig. Er is er geen tijd meer voor koken. We weten niet meer hoe het moet. Of kan het anders ? Koken als meditatie ? Hier vindt u een artikel met de vraag of koken als meditatieve bezigheid zinvol zou kunnen zijn. En waarom.
Koken voor jezelf.

Verse groenten op de markt zijn voedingsmiddelen.
Als je gezond wilt zijn en blijven zijn vers fruit en verse groente een belangrijk. Het moet een vast onderdeel van onze voeding zijn. Dat weet iedereen wel. Maar bijna iedereen heeft haast en te weinig tijd voor iets wat we toch wel belangrijk vinden. Koken en gezondheid. Mijn moeder kookte nog elke middag zelf en helemaal vers, terwijl mijn ouders een druk bedrijf hadden. Nu zoeken we het in de supermarkt, bij de magnetronmaaltijden, Bij de ‘buy-quick-fresh’ bestellen we dozen vol met 30 minuten maaltijden, zonder schuldgevoel omdat we niets in de magnetron gaan stoppen.
Nederlanders willen vaak wel gezond eten, maar het moet voornamelijk makkelijk en snel. Om eens rustig de tijd te nemen voor een helemaal verse en gezonde maaltijd om te eten, is het leven te jachtig en te haastig. Koken mag niet langer duren als 30 minuten. Dat lukt al niet als je zelf verse stamppot wilt maken.
De meeste Nederlanders koken niet met plezier. De groep die nog wél zelf kookt zijn de foodies, de vegetariërs, de veganisten en de gezondheidsfreaks. Maar dit zijn de uitersten. De meeste Nederlanders eten liever brood met een blik soep, bami, yoghurt en een opwarm maaltijd stamppot boerenkool. Blikgroente. Magnetron. Snelkookpan. Ovenschotel. En op vrijdag zit de pizzeria vol, en duurt het afhalen bij de cafetaria twee maal zo lang. Koken doen we morgen wel.
Een paar Nederlandse kookcijfers :
- In Nederland wordt gemiddeld 28 minuten per dag aan koken besteed. Bij de AH ligt er een stopwatch naast, als men een recept voor de Allerhande uitprobeert. 15 minuten en geen seconde langer, anders wordt het recept niet gemaakt.
- Iets minder dan de driekwart (69 %) van de Nederlanders eet aan tafel. De rest kiest voor de bank en de tv.
- 70 % eet liever samen met anderen.
- De 68-plussers koken vaak uit plichtsbesef. Singles koken het minst vaak.
- De gemiddelde Nederlander kent ca 10 recepten uit het hoofd.
- Men kookt het liefste met niet meer dan 5 ingrediënten. Behalve in het weekend.
- Het meest wordt er gekookt in gezinnen met jonge kinderen. Voor een gezonde maaltijd mag er moeite gedaan worden. Vinden de moeders.
Wat is verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsproducten.
Veel mensen weten niet meer waar hun voedsel vandaan komt. En het verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsproducten is een vaag gebied geworden. Het maakt ons niet meer zoveel uit, waar het eten vandaan komt. Als er ‘vers bereid’ op staat, denken we dat het vers is. Nee, het kan een paar maanden geleden wel vers bereid zijn, en met gassen afgevuld, zodat het voedingsproduct er na 3 maanden nog als ‘vers bereid’ uitziet. Maar vers ? Dat is het allang niet meer.
Voedingsmiddelen worden door de land- en tuinbouw geleverd als vers voedsel dat rauw gegeten kan

Boerenkool als voedingsmiddel.
worden. Of het kan nét voor het eten vers in de keuken bereid worden. Vers betekent dat deze voedingsmiddelen ‘levenskracht’ bezitten. Goed zijn voor onze gezondheid en aan onze gezondheid en levensbehoefte ook veel toevoegen. Voedsel dat nog licht en levenskracht uitstraalt.
Voedingsproducten worden in de fabriek mechanisch en thermisch bereid en nadien verpakt in blikjes, doosjes, potjes of bakjes. Of ze worden ingevroren. Er staat een vervaldatum op vermeld, en dat houdt veelal in dat de inhoud maanden tot jaren houdbaar blijft, door de toevoeging van chemische conserverings middelen. Het is nog net geen ‘dood’ voedsel, maar wel van zeer lage kwaliteit.

Boerenkool als voedingsproduct.
Opgewarmde kost, is waar men zich mee probeert te voeden, en zo kun je onmogelijk je gezondheid behouden. Voedingsproducten bevatten enorm veel voedingsadditieven (E-nummers). De hoeveelheden voldoen aan de wettelijke EU normen, maar dit is per product. Echter over de combinatie van al deze lichaamsvreemde en soms chemische stoffen en de opstapeling ervan in het lichaam spreekt niemand. Voedingsadditieven zijn alleen maar nodig voor de fabrikant, maar u bent diegene die ze binnen krijgt en er ziek van kunt worden. Het kan tot chronische medicijn gebruik gaan leiden. Hoe gemakkelijk is het om er gewoon voorbij te lopen en dit niet in je winkelwagentje te leggen. Is dit uitermate moeilijk ?
De oplossing zou kunnen zijn om de voorkeur te geven aan de verse voedingsmiddelen, en deze aan te vullen met een paar voedingsproducten. Dat zal de gezondheid van iedereen ten goede komen. Koop je spaghetti, maar maak een compleet verse saus. Maak een verse maaltijdsalade met een mini blikje kikkererwten erdoor. Kook je soep vers, maar haal het broodje bij de warme bakker.
De WHO kwam vorig jaar met schokkende cijfers over kinderobesitas. Veel kinderen (onze toekomstige generatie volwassenen) krijgen nu al te maken met steeds meer gezondheidsproblemen. De oorzaak is de veranderende voedselvoorziening. Altijd en overal is er calorierijk, sterk bewerkt en suikerrijk voedsel in overvloed verkrijgbaar. De voedingsindustrie is er in het geheel niet bij gebaat om het eten van verse groente en fruit te bevorderen. Er wordt winst gemaakt op snoep- en snack producten. Lage kosten en hoge verdiensten. Onze kinderen worden ziek gemaakt. Ik vond een duidelijke (en ook humoristische) documentaire over de “Marketing voor Kinderen” :
Kan het anders ?
Koken als meditatie.
Koken als meditatie ? Kan dat ? Wat zegt dit soort industrieel eten over ons leven? Hebben we dan nergens meer aandacht voor? Heeft mindfulness ons niets geleerd? Laat het de geestelijke moeheid van onze tijd zien? Is meditatie iets geworden van een kaarsje en een matje? Is gezondheid iets uit weekbladen en krantjes geworden ? Wie overweegt om een oosterse meditatie training te gaan volgen, en er van te voren al van weet dat het er thuis verder toch niet van zal komen, die persoon raad ik aan om een paar mooie simpele en gezonde kookboeken aan te schaffen. Want kokkerellen is de perfecte manier om geestelijk te ontspannen. Ook voeding kan spiritueel zijn.
Van een magnetron maaltijd, in 1 minuut klaar, zul je niet rustig worden. Je zul er eerder totaal gestressed en opgejaagd gevoel van krijgen. Maar een heerlijke simpele maaltijd salade, helemaal vers enzelf gemaakt, geeft geen stress maar voldoening.
De illusie dat ik, in mijn eentje, de antikook-ontwikkeling kan stoppen of omdraaien, heb ik niet. Wel draag ik mijn kleine steentje eraan bij. Ja, ik kan zeggen dat ik al kook vanaf mijn kinderjaren. De rust van het koken. Graag sta ik, na een drukke werkdag, nog een uur of twee per dag in de keuken. Mijn handen werken, mijn hoofd is letterlijk bezig met een cooling down.
Lekker zelf alles snijden, een houten lepel in de hand om te roerbakken. De kruiden of specerijen zorgvuldig uitzoeken en toevoegen. De geuren en de zin en verheuging om alles op te eten. Koken is zorgen, koken is liefde, koken heeft aandacht nodig. Er overdag eerst rustig over nadenken waar je ’s avonds écht zin aan hebt om te gaan maken. Wát je graag wilt eten. Wat heb je gisteren gegeten ? Iedere dag koken doet een beroep op je creativiteit en houdt je hersenen ook gefocused op je gezondheid. En koken is zonder meer goed voor het zelfvertrouwen. Voel je jezelf voldaan na het opwarmen van een magnetron maaltijd ? Of voel je jezelf voldaan na een heerlijke zelfgemaakte couscous maaltijd ?
De tijd die je besteedt door zelf even te moeten kijken, verzamelen en wegen. Na te denken over je keuze. De tijd om samen aan tafel te eten en van de versheid te genieten. Ik zal eens een Foodlog wijden aan veel 1 persoons snelle vers recepten.
10 tips voor het zélf gaan koken.
- Koop een goed kookboek, met recepten die simpel zijn en met weinig ingrediënten. Vijf zijn er genoeg. Een kookboek wat je aanspreekt, bijvoorbeeld over de Mediterrane Keuken. En neem een boek, en geen video op de tablet. Dat gaat te snel.
- Ga niet vaker dan 1 a 2 per week naar de supermarkt.
- En ga met een boodschappenlijstje naar de supermarkt. Het is je ‘stok achter de deur’.
- Koop NIETS wat ongezond is, en laat je niet verleiden.
- Koop geen kant-en-klaar spul. Ook niet bij het tankstation. Erin, betalen, eruit. (Wil je iets bijzonders zien ? Kijk eens goed naar alle uitgestalde voedingsproducten, kijk gewoon eens. Verwonder je erover wat daar allemaal is uitgestald. )
- Ga naar de supermarkt met een afbeelding van iemand die veel te dik is, in je jaszak. Denk af en toe even aan dat plaatje in je jaszak.
- Visualiseer jezelf over 10 jaar, gezond en wel. Denk eraan dat je daar NU voor moet zorgen.
- Verheug je op je zelf gemaakte verse maaltijd.
- Verheug jezelf óp en mét een goede gezondheid.
- Neem ‘een poosje koken’ als een meditatie voor jezelf.
Tja, en dan de afwas nog. Maar daarvan vindt gelukkig bijna niemand meer dat die ambachtelijk gesopt en handgedroogd moet zijn.
Wilt u een film zien over de verleiding om slechte voedingsproducten te kopen ? Wilt u daadwerkelijk weten wat voedsel uit de voedingsindustrie met u doet ? En hóe u verleidt wordt ?
Een zeer interessante documentaire:
De voedingsindustrie kent u beter, dan u uzelf kent,..
Met een hartelijke groet van Tieneke.
Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke methode.
Leuk stukje
Heey, Karin. Dank voor je reactie. Zoals je aan het tijdstip van reageren kunt zien, zijn wij nu in Thailand. OP een piepklein eilandje in het zuiden. Koh Phangan. We zijn eerst naar onze kurkuma fabrikant geweest in India. Toen zijn we verder gegaan naar Thailand. Ik zag jouw blog over Thailand. Ja, aankomen is hier geen probleem. lekker eten en niet zo heel veel doen. Normaal haalde ik de 5 kilo ook wel. Dit jaar gelukkig niet. Ik pas nog in mijn ‘naar-huis-vliegen-spijkerbroek’. Die hangt de hele tijd in de kast. Veel te warm om te dragen. Grtjs, Lfs en een heleboel zonneschijn en warmte voor jou. XX van Tieneke 🙂
Hahaha gelukkig kan jij hem nog aan, geniet nog heerlijk in het zonovergoten land en dank je wel voor je lieve berichtje 🌞