Kan kurkuma helpen tegen eczeem en jeuk ? (Hoe maak ik zelf een Ubtan ?)

Standaard

Eczeem is een vervelende huidaandoening. Dit noemt men ook wel dermatitis. Dermatitis of eczeem is een ontsteking van de huid. Het is geen op zich staande aandoening, wat over het algemeen is het een symptoom van een onderliggende aandoening. Kurkuma kan de rust in de huid en het uiterlijk van uw huid ten goede komen. De oude ayurveda gebruikte zowel kurkuma alsook neem tegen huidaandoeningen. Neem is een natuurlijk middel van de neem-boom. Tegen eczeem zijn er verschillende middelen, maar genezing is moeilijk. Hier vindt u een informatief artikel over het gebruik en de uitwerking van kurkuma, neem en/of curcumine tegen eczeem, jeuk en andere huid aandoeningen. En hoe je zelf een zuiver ayurvedisch kruidenmengsel voor je huid maakt, een ‘Ubtan”. 

Eczeem is een vervelende huidaandoening. 

ubtan-ayurvedisch-recept

Sesamolie, kurkuma olie, kurkumapoeder, neem, room, kikkererwtenmeel (besan) en honing zijn ingrediënten van een ayurvedische ‘UBTAN’ pasta.

Eczeem is een vervelende huidaandoening. De huid kan er rood en schilferig uitzien. Er kan korstvorming optreden. En de huid kan jeukerig, branderig en opgezwollen zijn. Eczeem kan een gevolg van een infectie zijn. Onze huid heeft een evenwichtig en uitgebalanceerde huidflora. Vele soorten bacteriën zorgen voor een gezonde huid. Maar we hebben ook minder goede bacteriën op onze huid. Als één van de minder goede bacteriën de overhand krijgt, kunnen er problemen ontstaan. Er is een bacterie, genaamd ‘propioni’. Als deze  de overhand krijgt kan deze bacterie acne veroorzaken.

Wanneer het evenwicht van bacteriën in de huid verstoord is, kan dat ook een oorzaak zijn voor eczeem. Zo kan de bacterie “Staphylococcus Aureus” eczeem veroorzaken. In eczeem wordt de kettingreactie van gebeurtenissen veroorzaakt door de irriterende oorzaken die voor veranderingen in de structuur en functie van de lagen van de huid zorgen. Dit kan leiden tot irritatie van de penetratie van schadelijke stoffen die normaal gesproken worden tegengehouden door de intacte huid en vreemd genoeg door een infectie met huidbacteriën.

Verlies van vocht in de huid zorgt ervoor dat de huid uitdroogt en gemakkelijker afschilfert en de huid wordt dikker als reactie op het krabben tegen de jeuk. Met het blote oog zijn de mildste vormen van eczeem te zien als droge, blekere plekken op de huid. In meer actieve eczeem, is er verdikking van de huid. En de omliggende roodheid of meer duidelijke tekenen van infectie, zoals bovenop de huid liggende korsten.

Er is altijd hevige jeuk, die een wezenlijk kenmerk van de aandoening eczeem is. Eczeem, die niet jeukt, is geen eczeem. Er zijn meerdere vormen en uitingen van eczeem.

Wat is de invloed van kurkuma op eczeem ?

Het is duidelijk en eenvoudig : of het nu intern wordt ingenomen of extern wordt toegepast, kurkuma is “skinfood”. Het reinigt en voedt de huid. Het helpt om de elasticiteit en jeugdigheid van de huid te behouden. Een van de redenen hiervoor is dat het een reinigingsmiddel is, dat de huid niet uitdroogt, maar het vochtig en glanzend houdt.

Kurkuma is bacteriedodend en kan zo de bacteriën doden die anders de gezondheid van de huidflora van uw gezicht en lichaam zouden kunnen aanvallen. Het wordt van oudsher intern en extern gebruikt om de huid te zuiveren en huidziekten zoals eczeem te reguleren.

Hoe behandelt men tegenwoordig eczeem ? 

De behandeling van eczeem, in de reguliere zorg, omvat het behandelen met steroïden, het immuunsysteem onderdrukkende middelen en actuele cremes. Met deze middelen kan men wel wat verlichting verwachten, maar de kans op bijwerkingen is wel degelijk aanwezig. Ondanks het feit dat eczeem wel kan worden behandeld, maar niet kan worden genezen, kunnen we bij eczeem ook gebruik maken van alternatieve methoden. Omdat dit geen schade aanbrengt en niet ingaat tegen de reguliere behandelingen.

Kan kurkuma helpen tegen eczeem en huidirritaties ?

Zoals in vele artikelen van de NCBI  over kurkuma en curcumine te lezen is, is er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van kurkuma bij de behandeling van huidgerelateerde problemen. Er is geen reguliere studie die zich richt op het effect van kurkuma op het verminderen van jeuk. Maar er zijn er wel vele die zich richten op eczeem als symptoom van vele huidaandoeningen. Kurkuma bezit een aantal natuurlijke farmacologische eigenschappen die eczeem kunnen verminderen.

Kurkuma heeft een bioactieve stof in zich, het heet curcumine. Pure kurkuma olie heeft deze therapeutische eigenschappen ook.

 1. Hoe kan kurkuma helpen bij de behandeling van huidaandoeningen ?

huidonderzoek-eczeem-kurkuma

Huidonderzoek bij dermatitis

Vele eeuwen geleden, in de ayurveda, was één van de eerste toepassingen van kurkuma, de behandeling van de huid als cosmetica of als huid medicatie. Er waren verschillende redenen om kurkuma hiervoor te gebruiken. Een reden was bijvoorbeeld omdat kurkuma de beste huidherstel potentiële eigenschappen had die men kende. Als oxidant voorkomt het schade die wordt veroorzaakt door het reactieve zuurstofproces. Ook kan het de activiteit van de vitale eiwitten, achter de ontsteking, reguleren. Door de verschillende biochemische processen te veranderen versnelt het de wondgenezing en vernieuwt het de huidlagen.

Het werd ingezet bij :

 • Het verminderen van huidontstekingen.
 • Het verminderen van huidinfecties.
 • Het bestrijden van huidinfecties.
 • Het verminderen van dyspigmentatie. (vitiligo)
 • Het beschermt de huid tegen vervuilende stoffen en chemicaliën.
 • Het heeft antiallergische eigenschappen.

Universitaire onderzoeken stellen (1) dat curcumine gel sneller brandwonden zou kunnen genezen, en dat een beschadigde huid hierdoor met weinig of geen bijwerkingen geneest.

Bijvoorbeeld plaque psoriasis is een huid aandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering van de huid. Kurkuma gel, of een UBTAN, blijkt efficiënt te zijn in het verminderen van de ontsteking die psoriasis veroorzaakt zonder bijwerkingen te veroorzaken en daar wordt deze aangeraden (2) als aanvulling op de conventionele therapie.

Middelen die kurkuma bevatten (3) bleken effectief te kunnen helpen bij het verminderen van jeuk en andere symptomen bij eczeempatiënten. Plaatselijke toepassingen (4) van curcumine creme’s  worden nu ook onderzocht (5) voor de behandeling van huidaandoeningen.

 1. Zou kurkuma kunnen helpen om  ontstekingen te remmen ?

Dit is al vaak beschreven als zijnde een van de sterke punten van kurkuma. Of het nu uitwendig en/of inwendig gebruikt wordt. Het is de curcumine die een sterk ontstekingen remmend effect ondersteunt. Het kan dit doen door de activiteit van de ontstekingenchemicaliën en immuuncellen te verminderen.

Onderzoekers van de Rutgers University  onderzochten het effect van van curcumine op het remmen van experimentele omstandigheden voor tumorvorming in de huid. Een interessant gegeven in dit onderzoek was dat de plaatselijke toepassing van curcumine de activiteit van enzymen, betrokken bij de ontsteking van de huid, remde.

Patiënten met nierproblemen in het eindstadium lijden aan een aantal cpmplicaties, waaronder uremische pruritis. Dit is een soort uitslag die zich op de huid ontwikkelt. Het kan acuut zijn, maar ook chronisch. Behandeling met kurkuma bij dergelijke patiënten blijkt (6) de irritatie en de jeuk te verminderen. Het zijn de ontstekingen veroorzakende biomarkers die verantwoordelijk zijn voor de vermindering van deze aandoening.

Slechts 1 gram zuivere curcumine per dag blijkt de (7) door huidirritatie te verminderen. Dit komt door de ontstekingen remmende en antioxiderende werking van de zuivere curcumine.

KORTOM : Eczeem is een huid ontsteking en zuivere curcumine is een ondersteunend ontstekingen remmend middel. Het helpt bij het onder controle houden van jeuk en uitslag, zelfs als de ontsteking of ongemak het gevolg is van een slechtere gezondheids toestand of chemische blootstelling.

 1. Over de anti allergene werking van kurkuma.

Mestcellen zijn een soort immuuncellen die betrokken zijn bij allergische reacties of overgevoeligheids reacties. Wanneer een allergeen, of een vreemde bacterie o.i.d., aan onze antilichamen hecht, worden deze mestcellen geactiveerd. En om dit allergeen te bestrijden geven de mestcellen ontstekings chemicaliën. Een dergelijke chemische stof heet  ‘histamine’. Dit is dus een stof die de alllergische reacties kan veroorzaken. Bij voorbeeld hooikoorts.

curcumine-bij-eczeem-en-jeuk

Curcumine is de bioactieve stof uit kurkuma. 

Er is een studie uitgevoerd (8) waarbij het effect van curcumine op een dergelijke allergische reactie in de huid werd beoordeeld. Curcumine verminderde de activering van mestcellen en de afgifte van histamine aanzienlijk. Hierdoor werd de anti allergische activiteit aangetoond.

Er zijn meerdere onderzoekers die deze werking hebben bevestigd en deze vonden het ook nuttig bij het behandelen van (9) atopische dermatitis Atopisch eczeem is een niet besmettelijke, chronische huidziekte die de huid in het gezicht en op het lichaam aankan tasten. Hoewel de oorzaak niet bekend is, is de relatie met astma en hooikoorts wel bewezen. Patiënten lijden aan verstoring van de barrièrefunctie en het immuunsysteem van de huid. De ziekte wordt gekenmerkt door twee verschillende fasen. Tijdens een niet actieve fase (of ‘tussenfase’) is de huid droog, geïrriteerd en mogelijk een beetje schilferig. Deze droge of zeer droge toestand wordt  xerose genoemd. Tijdens de actieve fase raakt de huid geïnfecteerd en ontstoken en gaat jeuken.

Kurkuma heeft bewezen een (10) anti allergisch effect te hebben. Zuivere curcumine, een van de curcuminoïden, is het krachtigst in het verminderen van de allergische activiteit en verminderd in de meeste gevallen krabben en jeuk. Maar het is wel verstandig om de kurkuma crème eerst aan de binnenkant van de elleboog te proberen. Want er zijn ook onderzoeken bekend waarin de curcumine zelf tot een allergische reactie (11) heeft geleid. Probeer het altijd eerst even uit.

KORTOM : Kurkuma zou kunnen helpen bij het verminderen van allergische reacties die huiduitslag kunnen veroorzaken.

 1. Heeft kurkuma antimicrobiële activiteiten ?

Kurkuma longa heeft een breed spectrum (12) aan antimicrobiële eigenschappen. Dit zou nuttig kunnen zijn bij het bestrijden van een infectie die eczeem of huidaandoeningen of huiduitslag zou kunnen veroorzaken. Kurkuma crème en/of pure kurkuma olie hebben een antischimmel activiteit die even sterk is als die van ‘ketoconazol’ , dit is een veel gebruikt antischimmel middel.

 1. Welke functie kan kurkuma hebben met kanker gerelateerde huideczeem ?

Stralings eczeem, of door straling veroorzaakte huidontstekingen, is een veel voorkomende bijwerking van radiotherapie. Er is een onderzoek gedaan waarbij borstkanker patiënten (13), die radiotherapie kregen, curcumine  kregen om de ernst van de stralings dermatitis te verminderen.

Men kreeg, gedurende de tijd van de radiotherapie, 2 gram zuivere curcumine, 3 maal per dag toegediend. Ook werd er een controle groep van een placebo voorzien. Aan het einde van de behandeling vertoonde de curcumine-groep een duidelijk aantoonbare verbetering van stralings dermatitis, dit in vergelijking met de placebo groep. En hadden minder mensen in de curcumine-groep patiënten last van afbladdering van de bovenste huidlaag.

Een crème van kurkuma en sandelhout blijkt de radiodermatitis binnen 7 weken na de behandeling aanzienlijk (14) te verminderen. Deze crème met kurkuma en sandelhout is bij de kurkuma specialist verkrijgbaar. Evenals pure kurkuma olie.

Ook zijn er rapporten dat een alcoholisch extract van kurkuma (een tinctuur) of de kurkumazalf bij plaatselijke toepassing jeuk verminderde en bijna alle gevallen van huidkanker. De grootte van de letsels en de pijn waren verminderd bij patiënten en deze therapeutische effecten duurden gedurende meerdere maanden.

KORTOM : het is bewezen dat de curcumine-therapie is bij de behandeling van radiotherapie geïnduceerde huidontsteking en ook nuttig is als add-on-therapie bij huidkanker. Add-on geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die apart in rekening kunnen worden gebracht. 

 1. Eczeem behandeling met kurkuma en neem volgens de ayurveda.

Case History

..”…Een vrouw van achter in de veertig had vanaf haar tienerjaren een erg zwaar eczeem. Het was zo erg dat haar huid vaak bloedde. Natuurlijk had ze alles geprobeerd. Na twee maanden op een zeer grote dosis kurkuma weet ze de aandoening onder de knie te krijgen, voor de eerste keer na 30 jaar en heeft ze sindsdien een goede huid gehad!

Omdat hele kurkuma niet giftig is en ze er serieus vanaf wilde zijn,  van het de ontsierende en pijnlijke toestand, was de dosis waarop ze werd gestart ongeveer 30 gram kurkuma per dag gedurende enkele weken. 30 gram kurkuma staat, grofweg, gelijk aan 2 capsules curcumine c3 ‘superieur’…”…

Hoe maak ik zelf een  ayurvedische “UBTAN” pasta.

Een UBTAN is een erg oud ayurvedisch recept voor de huid. De klassieke manier om kurkuma plaatselijk  aan te brengen is als een “Ubtan” pasta, waar je kurkuma en neem mengt met kikkererwtenmeel, olie zoals hierboven genoemd, en een beetje verse room en honing. Ook werd er “neem” gebruikt, neem is een boom. De Neemboom. En de uitwerking van neem, op onze huid, is al eeuwen een geheim in de ayurveda.

Maar bedenk : Kurkuma is een geweldig sterke kleurstof en zal uw kleding en uw huid een paar dagen geelachtig kunnen verkleuren, dus wees voorzichtig wanneer u het op de huid aanbrengt. Uw huid kan geel kleuren. Een manier om kurkuma te gebruiken is om direct een dikke pasta aan te brengen die gemaakt is van kurkuma en biologische amandelolie of sesamolie. Breng deze crème rechtstreeks op het ontstoken gebied aan. Maar probeer het eerst even 10 minuten op een niet zichtbare plaats, bijvoorbeeld op uw buik of aan de binnenkant van de elleboog. Dit om de sterkte van de verkleuring te zien. Kurkuma is nou eenmaal géél.

“Ubtan”  kurkuma/neem recept tegen pukkels en andere huidproblemen.

Het originele ayurvedische recept van UBTAN. Hier volgt een eeuwenoud ayurvedisch recept voor een kurkuma/neem huidpasta. Deze huidpasta, ubtan genaamd, werd voor de huid gebruikt. Het is van oudsher gebruikt als een medicinale huidpasta.

 1. ¼ theelepel neem poeder.

  Kikkererwtenmeel heet ook ‘besan’ en is bij een TOKO verkrijgbaar.

 2. 1 theelepel zachte room
 3. 1 ½ theelepel lichte sesamolie
 4. 1 theelepel pure kurkuma olie
 5. 1 theelepel kurkuma poeder
 6. 2 theelepels kikkererwten meel
 7. 1 ½ theelepel zuivere honing.

-Meng deze pasta goed.  En breng het met een kwastje of sponsje aan op het getroffen gebied. Na ca 10 minuten afwassen met lauw water. Zachtjes de huid drogen.

Meer ayurvedische info ? Omdat kurkuma bitter en ontstekingsremmend is, is het uitstekend voor huidziekten, vooral eczeem. Volgens ayurveda komt eczeem van te warme lever, soms veroorzaakt door onverwerkte woede. Een  andere goede remedie om dit te genezen is om te gaan met deze woede. Deze kan op lange termijn in je lever kan worden opgeslagen. Kurkuma vrolijkt je op.

 • Dosering en contra indicaties

Dosering :

Als u voor supplementen kiest, is de dosering ongeveer tussen de 400 en 600 mg per dag. Dit twee maal daags van zuivere curcumine c3 ‘superieur’. Neem dit bij voorkeur tijdens de maaltijd, omdat een beetje vet in de maaltijd de opname tijd sterk verlengd, voor een langere opnametijd.

Creme’s op basis van kurkuma zijn ook verkrijgbaar, deze kunnen plaatselijk aangebracht worden voor verlichting en tegen de jeuk. Ook kunt u zelf een “UBTAN” maken, dit is een pasta van kurkuma en neem poeder. Deze kan aangebracht worden op de huiduitslag. De ayurveda ondersteunt de werkzaamheid van dit Neem en Kurkuma-duo bij de behandeling van huidaandoeningen.

Contra indicaties :

 • Gebruik géén kurkuma bij galstenen, deze kunnen op drift raken.
 • Gebruik géén kurkuma of curcumine bij een operatieve ingreep, Stop 10 dagen voor de ingreep, dit in verband met het bloedverdunnende effect van kurkuma/curcumine.
 • Wees zeer voorzichtig met medicijnen voor diabetes
 • Gebruik geen kurkuma tijdens zwangerschap en borstvoeding
 • Er kunnen interacties zijn met inname van kurkuma en maagzuurremmers
 • Kurkuma en bloedverdunners gaan niet goed samen.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRONNEN :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23231506
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26330875
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26639477
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24502271
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808217
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24482090
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22099425
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21190003
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18394691
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20162408
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26705440
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022204/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23745991
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24694358

Volgende »

 1. Hallo, Liny. Als het goed is heeft mijn medewerkster jou al even gemaild. Vermeld het bij een, eventuele, volgende bestelling maar even. Heel veel liefs van Tieneke. Tot hoors, en groetjes aan Peter.

 2. Beste Tieneke
  Ik heb al een tijdje exceem over héél mijn huid ik wist dat het een reactie kon zijn op mijn .
  genezing van Borst kanker via het zelf genezend vermogen waar ik achter sta.
  Ik heb kontakt met een Antroposofisch Arts. Hier in Frankrijk en ‘k heb een behandeling van Weleda.
  Mijn exzeem is op de huid is praktisch weg maar de jeuk blijft.
  ik heb wel Neem tandpasta wil graag ook de Neem olie.
  Wil dat graag ontvangen. Evt met de volgende bestelling en je advies.
  Dank je wel voor het mooie blog. Ik wil het op mijn nieuwe mail adres ontvangen.
  Hartegroet . Liny

  • Goedemorgen, Volgens de oude ayurveda zitten er in kikkererwtenmeel (besan) stoffen die er in andere meel soorten niet zitten. Het was het originele recept. Natuurlijk kun je andere meelsoorten gebruiken, maar of de werking dan ook hetzelfde is ? Met een hartelijke groet van Tieneke.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.