Hoe lang blijft voorverpakt eten goed ? En waar kun je dat aan zien ? Er was een item op de radio over de hoeveelheid eten, die per jaar weg gegooid wordt. Moet je alles direct weg gooien, of zit er nog wat speling in die data ? Kunnen we daar met zijn allen wat aan doen ? Ja, door te begrijpen wat je wél en wat je níet meer kunt eten. Er blijken namelijk 2 soorten informatie data te zijn. De THT en de TGT. De ene bevat totaal andere informatie over het voedselproduct, dat de andere. Hier vindt u een informatief artikel over de houdbaarheids datum van voedsel.
Hoe weet je wat je nog kunt bewaren en wat je niet kunt bewaren ?
Een poosje sprak ik met een bevriend bedrijfsleider van de ATTENT markt. Ik zei dat het toch een gekke zaak was, dat men zoveel voorverpakt voedsel weg gooit. Vandaag is het nog prima, morgen moet het in de vuilnisbak. Even kijken ..’..over de datum ? en dan kwák, in de vuilnisbak..’.. En of hij wist wat je daaraan kunt doen. Zijn antwoord was dat je eerst goed moest kijken naar de 2 verschillende informatie data. Wat is het verschil tussen THT en TGT op voorverpakt voedsel ? Hoeveel gooien we eigenlijk per jaar weg ? (3)
Wat is voedselverspilling ?
Dat is voedsel dat geschikt is om te eten en dat wordt weg gegooid omdat de houdbaarheids datum is verstreken. Of als het bedorven is. En dan onderscheiden ze 2 soorten, in weg gegooid voedsel.
- Bij de ene soort gaat het om niet niet vermijdbare delen die je weg gooit. Zoals schillen, stronken, kaaskorstjes, eierschalen (TIP : eierdoppen moet altijd even platstampen en bij je planten doen), koffiedik, theeresten, botjes en graten van vis of vlees enzovoort.
- Bij de andere soort gaat het om vermijdbare delen. Dit gaat over eetbare voeding die vermeld staat het onderstaande grafiekje. Maar waar de datum van is verstreken. We gooien per jaar veel weg, in totaal 57 liter, waarvan 31 liter koffie, 13 liter melk en/of zuiveldrank, 4 liter dikke zuivel (yoghurt etc), 7 liter frisdrank en sappen en 3 liter sauzen.
- TIP : Doe niet alleen de eierschalen bij je planten. Maar wist je dat schitterende grote geraniums met prachtige kleurrijke grote bloemen krijgt van koude thee ? Soms belt er iemand bij ons aan de deur, en vraagt hoe ik aan die enorme geraniums kom. Ik geef ze koude thee, dat was een tip van mijn schoonmoeder. Het werkt. Zo kun je veel ‘verspild voedsel’ goed hergebruiken. En van een pak melk en een citroen maak je de lekkerste kaas helemaal zelf, binnen een half uur. Beetje kerriepoeder erdoor,.. (5).
2 Verschillende informatie data ?

En dit roggebroodje ? Die eten we ook nog wel, na 29-11-2019. We zullen het, na opening, goed verpakken. En daarna ? Even dóór eten.
Hoezo ? Nou, het blijkt dat er 2 verschillende systemen zijn, die veel mensen niet in de gaten hebben. Deze systemen zijn er om de consumptie geschiktheid van voedingsmiddelen aan te geven. En deze 2 blijken in de praktijk nogal eens tot misverstanden te leiden. Er wordt dan, onterecht, voedsel weggegooid, waarvan de ‘THT datum’ is verstreken. Maar wist je dat dit alléén geldt voor de ‘TGT datum’ ? En niet voor de ‘THT datum’ ?
A. Wat betekent de ‘TGT’ datum ?
TGT betekent Te Gebruiken Tot. Deze datum geeft aan dat dit de uiterste datum is, waarop je dit product kunt eten. Dus als er op je pak staat : “TGT” 10 aug 2019” betekent dat je het tot 10 aug ’19 kunt eten. Ná die datum is dit het product niet meer betrouwbaar. Dit staat vaak op bederfelijke producten. Zoals vlees, vis, kip en klant-en-klare maaltijden. En ook op voorgesneden pakken met groente en dergelijke. Na de TGT datum zijn er te veel onaangename bacteriën in het voedsel aanwezig.
Soms kun je dit bij groenten ook ruiken, als je het pakket groente opent maakt, bijvoorbeeld sla of doperwtjes, dat ruikt het een beetje zuur en ziet het er wat slijmerig uit. Eet dit niet op. Het is gewoon te oud. Ikzelf doe de doperwtjes of boerenkool etc. minimaal 2 dagen vóór de TGT datum afloopt in de diepvries. Gooi het niet wég, maar doe het bij het GFT (2)
B. Wat betekent de ‘THT’ datum ?
THT is iets anders. THT betekent Tenminste Houdbaar Tot. Dit heeft niets te maken met de veiligheid en betrouwbaarheid van een product, maar met de kwaliteit. Dus als er op een verpakking staat “THT 29-11-2019”, dan betekent dat NIET dat je het weg moet gooien ná die datum ! Maar dat de kwaliteit van dit product ná die datum achteruit kan gaan. Het is mogelijk dat het wat minder smaakt, maar je wordt er niet ziek van. Normalerwijze. Je kunt een product ná die THT datum best eten. Je vindt deze THT datum vaak op minder bederfelijke producten. Zoals blikjes groente, koekjes, pasta en rijst. En roggebrood. Ik eet soms nog wel van een pak droge macaroni die al een maand of 2 over de datum is. Dat gooi ik echt niet weg.
Weliswaar staat het ook op melk en eieren, deze producten zijn wel iets bederfelijker. Deze kun je ook wel eten of drinken ná de THT datum, maar niet te lang nadat de datum is verstreken.
Geldt dit voor alles en altijd ?
Nee, als je de verpakking eenmaal hebt geopend, geldt het niet meer. En als je het te warm hebt bewaard, is de houdbaarheid ook korter. Bijvoorbeeld een pak melk : Als je het één uur buiten de koelkast hebt laten staan, is het een dag minder houdbaar. Daarom staat er op een verpakking ook ‘na opening koel bewaren’. Ook een duidelijke aanwijzing hóe je het product zo lang mogelijk goed kunt houden.
Nou kun je de meeste van deze producten nog wel een paar dagen eten, in de regel geldt dan ‘3 dagen’. En heel lang houdbare zure producten, zoals augurken of gesuikerde producten, zoals jam, zijn na opening nog ongeveer een maand houdbaar. Of olijven in een pot. Maar bewaar het dan wel in de koelkast.
En de rest ?
Hiernaast zie een overzichtje van het meest weg gegooide voedsel. Daar hebben ze nog géén voedsel bij geteld die we zelf hebben bereid. Eigenlijk zou het misschien wel leuk kunnen zijn om eens een Foodlog te schrijven over ‘wat kan ik doen met oud brood.oude zuivel’. Want recepten zoals broodpudding, wentelteefjes-met-kaneel en het zelf maken van paneermeel zijn zeker lonend. En met oude zuivel kun je heel gemakkelijk zelf kaas maken. Een pak melk en een citroen, en je hebt kaas. Schepje Italiaanse kruiden erdoor, of een schepje kurkuma. Jammie.
Natuurlijk is het zo dat als je schimmel op brood of jam ziet, dan kun je maar één ding doen : weg gooien. Schimmel op harde kaas ( Bijv Goudse Kaas) kun je ruim weg snijden, en de rest is nog eetbaar.
Sommige producten koop je vers, en worden in de winkel voor je verpakt. Vlees van de slager, vis van de viswinkel of eten van de markt. Dan kun je het beste de verkoper even naar de houdbaarheids datum vragen, en vragen of hij/zij het er even voor je op de verpakking schrijft. Of neem gewoon zelf een pen mee.
En er staat ook geen houdbaarheids datum op je eigen klaargemaakte en bewaarde producten. Die moet je er zelf op schrijven. Maar een ‘kliekje’ van gisteren, is niet langer dan 3 dagen houdbaar. Dat kun je dus het beste in de diepvries bewaren.
Sommige producten zijn gemakkelijk even te controleren, bijvoorbeeld eieren. Wil je weten of een ei nog goed is ? Pak een bakje water, leg het ei erin. Kijk dan of het drijft of zinkt. Drijft het ei ? Dan is het niet meer goed. Zinkt het ei, dan is het goed te eten. Staat het ei rechtop ? Het hangt erom, koken of bakken is dan geen probleem. Maar rauw verwerken is dan niet aan te raden. Er is een uitgebreid Foodlog artikel van mijn hand, over dit onderwerp. Over hoe je je verse eten lang goed kunt houden (1).
Met een hartelijke groet van Tieneke.
Bronnen :
- Dit vind je op : https://degeneeskrachtigekeuken.nl/…/hoe-bewaart-u-levensm…/
- https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/welk-afval-waar/groente-fruit-en-tuinafval-gft/
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/pers/persmappen/voedselverspilling.aspx
- https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2014/05/18/hoe-maak-ik-zelf-kaas/
Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed in heel veel kurkuma producten.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.