Kurkuma gebruik tijdens de zwangerschap

Standaard

Vaak wordt ons gevraagd of het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap nu wel of niet goed is. En tijdens het geven van borstvoeding.  Gisteren mochten we deze brief van een aanstaand ouderpaar ontvangen. Deze vraag krijgen we eigenlijk best vaak, en op het internet staan de meest uiteenlopende reacties. Wat is nu wijs om in deze situatie te doen ?

Een ingezonden brief;

baby

..’..Goedemorgen, Mevrouw,

Wij willen u wat vragen. Zoals u weet gebruiken wij jullie kurkuma en curcumine c3 combinatie. Nu is mijn vrouw zwanger, kunnen wij dit gewoon door blijven gebruiken ? Mijn vrouw is 40 en we zijn heel erg blij met dit, onverwachte,  geschenk. Wilt u ons antwoorden? Want wij zijn erg tevreden over jullie kurkuma. Alvast bedankt..”

Fam. L. V.

Antwoord op uw vraag :

Allereerst gefeliciteerd met dit bericht. We wensen uw vrouw een goede zwangerschap. Omtrent de kurkuma kan uw vrouw toch maar beter even stoppen. Of het gebruik op een heel laag pitje zetten. We hebben dit eens rustig voor u na op een rijtje gezet. Ik heb deze vraag eerder beantwoord, maar geef u nu ook een paar recepten erbij.

In de oude ayurveda wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap voorzichtig te zijn met kurkuma. En dan extra voorzichtig in de eerste 5 maanden. Heel af en toe een klein beetje door warme melk kan geen kwaad, maar dan ook een paar korreltjes en niet meer. En niet vaker dan eens per 3 a 4 dagen.

Waarom is dit ?

Als u naar ons logo, van dekurkumaspecialist,  kijkt, ziet u een vlam. De diepste essentie van kurkuma is dat het verwarmend en opwekkend van karakter is. Vandaar ook dit gekozen logo, het geeft de essentie van de werking van kurkuma weer.

In het lichaam heeft kurkuma een uitdrijvende werking. En dit uitdrijvende karakter geldt ook voor de vrucht in de baarmoeder. Met andere woorden ; het risico op een miskraam verhoogt zich door het regelmatige gebruik van kurkuma tijdens de eerste 5 maanden van de zwangerschap. En dit uitdrijvende karakter geldt het meest voor ‘gladde spieren’ . Te noemen zijn dan de darmen, de baarmoeder etc. Als men kurkuma neemt, terwijl u er niet aan gewend bent, kunt u dit ‘uitdrijvende karakter’ merken aan de soms optredende diarree. Curcumine c3 heeft dit niet tot minder.

De 5 nadelen van kurkuma tijdens de zwangerschap

* Kurkuma thee is niet veilig tijdens de zwangerschap. Omdat de verhouding van kurkuma en thee babymeestal vrij hoog zijn. En vanwege de ‘dubbele’ hitte.
* Overconsumptie van kurkuma kunnen baarmoederlijke samentrekkingen en menstruatie veroorzaken. Kurkuma werkt in op ‘gladde spieren’.
* Kurkuma is bekend om het feit dat het het bloed verdunt en werkt op de bloedplaatjes. Prima als je last hebt van je hart, maar geen goed idee tijdens de zwangerschap. Omdat de kans op bloedingen zich nogal verhoogt.
* Kurkuma, als je het inneemt, staat er om ook bekend dat ze zwangerschaps vlekjes kunnen veroorzaken.
* Kurkuma kan de samentrekkingen van de baarmoeder stimuleren en bloedingen veroorzaken in het bijzonder voor de eerste termijn van 5 maanden. Dit kan het risico op miskramen en premature geboorten verhogen.

De 3 voordelen van curcumine c3 tijdens de zwangerschap

Deze voordelen betreffen NIET de kurkuma, maar de bioactieve stof curcumine c3 . Deze stof is een aparte stof. Niet te vergelijken met kurkuma. Als u eens een 1/2 capsule curcumine c3 (u kunt deze capsules openen) door een beker warme melk zou doen, is dit beter en gezonder dan de kurkuma. Maar het is verstandig om dit niet vaker dan 2 x per week te gebruiken.

* Sommige lab experimenten concludeerden dat curcuminoïden uit kurkuma een ontspannende werking op de baarmoeder spieren heeft. Dat is niet ongunstig.
* Curcumine c3 uit kurkuma staat erom bekend dat het abnormale celgroei rond de uterus kan voorkomen.
* Curcumine c3 zorgt voor een gezonde vet- en bloedsuiker spiegel ook zorgt het voor een goed cholesterol gehalte.
* Zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij extra magnesium. De resultaten uit meerdere studies laten zien dat spierkrampen minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken.

De 5 voordelen van kurkuma creme en/of zelfgemaakte kurkuma maskers tijdens de zwangerschap. Recepten bijgevoegd.  

* Behandelt striae. Maak een pasta van een theelepel kurkuma poeder en bio kwark en smeer op de buik. Laat gedurende 15 minuten inwerken. Daarna afwassen of een bad nemen. Doe dit regelmatig en het kan striae zoveel mogelijk voorkomen.
* Vermindert pigmentvlekken : Maal een halve komkommer in een blender. Voeg een scheutje limoensap en een afgestreken theelepel kurkuma poeder toe, om een pasta te maken. PAS op dat je hele blender niet knalgeel wordt. Meng dit maar beter buiten de blender. Breng de pasta op het pigmentvlekken-gebied. Na 20 minuten afwassen Kurkuma voorkomt zo de productie van melanine. Zodat de huid mooi van kleur blijft.
*Verwijdert zwangerschap acne: De zeer krachtige anti-inflammatoire en antiseptische eigenschappen van kurkuma helpen bij de behandeling van acne. Een mengsel van een beetje kurkumapoeder en 2 eetlepels yoghurt en 1 theelepel honing op de acne-gevoelige huid kan wonderen doen. Ook de kurkuma creme is hiervoor een uitstekend product.
* Geeft een mooie teint: Het drinken van melk samen met honing en een paar korreltjes curcumine c3 helpt reinigt de onzuiverheden uit uw systeem en geeft een mooie huid. Ook kurkuma creme helpt hier prima tegen.
* Ook kunt u een zelf gezicht masker gemaakt door een 1/2 theelepel kurkuma, 1 eetlepel melk, 2 eetlepels kwark en een eetlepel bloem te gebruiken. Meng het samen tot een dikke pasta van yoghurt-achtige strucuur.
* Dekurkumaspecialist heeft een ook dergelijke kurkuma creme, met een mengsel van lichte kurkuma en koelend sandelhout poeder. Zuiver van samenstelling. Ayurvedische kwaliteit. Ook heeft dekurkumaspecialist een zuiver ayurvedisch huidmasker.

Mag kurkuma wel tijdens de borstvoeding ?

‘Mag niet’ is te veel gezegd, maar het wordt wel afgeraden. Omdat een kleine baby druk bezig is met het ontwikkelen van het immuunsysteem. Kurkuma is een middel wat dit gehele proces doorkruist. Kurkuma neemt dit proces over, zodat dit kleine baby’tje een minder sterk immuunsysteem zal ontwikkelen. Omdat kurkuma bepaalde bacteriën al heeft uitgeschakeld, voordat de baby deze in zijn ‘verdedigingslinie’ heeft kunnen opnemen. Eet niet te vaak kurkuma tijdens het geven van borstvoeding. Laat de kleine baby zelf sterk worden.

Ja, maar de moeders in India,…..

Ik denk dat ik al weet wat u wilt zeggen. De moeders in India geven gewoon hun kinderen borstvoedingkinderen terwijl ze zelf wel kurkuma eten. Dat klopt volledig. Maar je kunt in deze situatie niet alles ‘over één kam scheren’. Dat is te kort door de bocht.

Nou weet ik niet of u wel eens in India geweest bent. Ik wel, verschillende keren. En de hygiënische omstandigheden in India zijn wel een klein beetje anders dan hier in Nederland. Geloof me maar. Daar spelen kinderen rustig samen in het riool. En worden een beetje afgespoeld voor het slapen gaan. Of gaan gewoon ongewassen naar bed. Zeep kan men soms niet betalen, er zijn dingen die vóór gaan. Zoals voedsel.

En niemand die zoiets vreemd of het raar vindt. De hygiënische omstandigheden voor baby’s zijn daar wel totaal anders. Waarbij het woord ‘vies’ zelfs nog zeer netjes klinkt. Dat kunt u niet vergelijken. En zo’n baby kan wel wat ‘kurkuma ondersteuning’ gebruiken.  Ga eens naar Bombay of Delhi, of een andere stad. Kijk er eens rond. Een kind daar heeft er moeite mee om tussen de rommel en de bacteriën te overleven, en moet een ijzersterk immuunsysteem bezitten. Dat vindt men daar normaal. In de sloppenwijken worden de kinderen zelfs in het riool gewassen. En van die kinderen zijn er vele miljoenen,… Dat niet ieder Indiaas kind dit betreft begrijpt iedereen wel, maar dan nog zijn de hygiënische omstandigheden bijzonder slecht.

Onze hygiënische omstandigheden,  hier in Nederland, zijn totaal anders. Een druppeltje modder en mama poetst het direct schoon. Dat vinden wij hier normaal. Een kind heeft hier moeite om een sterk afweersysteem op te bouwen. Dat is niet te vergelijken met India.

Wij hebben ook een paar artikelen geschreven omtrent kurkuma gebruik bij jonge kinderen. Misschien vindt u het interessant om dit ook eens te lezen. Er zijn recepten, geschikt voor kleine kinderen, bij gevoegd.

LINK :  Kurkuma voor kinderen, deel 1

LINK : Kurkuma voor kinderen,  deel 2

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Pingback: KURKUMA VOOR KINDEREN. ( deel 1 ) | degeneeskrachtigekeuken

  2. Pingback: KURKUMA VOOR KINDEREN ( DEEL 2) | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.