Hoe maak ik een lekkere Griekse mezze ? (met 10 vlug-klaar recepten)

Standaard

Griekenland vinden we een prachtig land. De dorpjes, de eilanden, de zon, het klimaat, de gezellige mensen, de bergen en het azuurblauwe zeewater. En natuurlijk de oude geschiedenis. Maar ook het eten is heerlijk en gezond Mediterraans. Mijn persoonlijke mening is dat het een land is waar men wel gelukkig zou kunnen zijn. Wij zijn ooit eens op Kreta geweest, het plaatsje Rethymnon heeft mijn hart gestolen. Alleen al de kleine steegjes, waar overal tafeltjes buiten stonden. Schuif maar aan, wat wil je graag eten ? Dat hebben we vaak gedaan en we hebben er echt genoten. Hier vindt je een informatieve Foodlog over Griekenland en de Griekse en Mediterrane keuken en het eten. 

Over Griekenland en Grieks eten

grieks-restaurant

Hier kun je de hele middag wel zitten, lekker eten en van de dingen genieten

Soms zie ik foto’s van de Griekse eilanden, en dat ziet er toch helder en mooi uit. Dan heb ik direct zin om met vakantie te gaan. In het heldere zeewater te zwemmen en er een huisje  uit te zoeken waar ik minimaal een  jaar met mijn man wil gaan wonen. Met uitzicht over de zee, een enorme bloemenzee in de tuin en overal verse kruiden en rondvliegende bijen . Met een open keuken en veel gezellige mensen om me heen. En natuurlijk een markt in de buurt,  met allemaal verse groenten.

Met mijn man lange strandwandelingen te maken en te luisteren naar niks. Luisteren naar het zoemen van de bijen en dikke bromvliegen als ze langs je hoofd vliegen. En verder tijd genoeg om te schilderen, te koken en te lezen. En te lachen. En alleen maar te doen waar ik zin in heb. De hele dag. Een jaar lang. Dat is mijn droom, dat lijkt me wel wat.

Maar dat gaat zomaar niet, dus schrijf ik een Foodlog artikel over Griekenland. Wij zijn eens op ‘Zakynthos’  geweest, een eiland in de azuurblauwe zee. We hadden een klein appartementje. Niet mooi of luxe, maar in een heel bijzondere tuin. Het dorpje lag vlakbij , met restaurantjes aan de zee. Je liep er in een kwartier naar toe. Het dorpswinkeltje werd beheerd door een oude meneer en mevrouw. Ze spraken een beetje Engels, en ik mocht alles proeven van de streek. Vooral de olijven en de kleine hapjes waren een traktatie. En het brood met de warme, soepele olijfolie. Hmm..

Liters ‘Retsina wijn’ zijn er in die vakantie doorheen  gegaan, vroeger lustte ik dat niet. Nu wel. De frisse wijn met zijn karakteristieke smaak van hars. Een wijn waar je de warme zon in proeft . Er zit iets minder alcohol in dan in de meeste wijnen. Anders val je gewoon óm in de warmte.

Maar het plaatsje ‘Rethymnon’, op Kreta, was mijn favoriet. Lekker even rond neuzen en winkelen. En dan uitgebreid lunchen. Rethymnon ligt op Kreta, Kreta is een rijk eiland, omdat ze daar niets hoeven te importeren. Allerlei soorten lekker fruit, zelfs bananen groeien er. Hele velden vol met enorm grote artisjokken, je kon ze zo vers plukken. Tuinen vol met druiven, waar men lekker onder de druiven pergola zit. Er waren veel traditionele gerechten die je nergens anders tegen komt. Echt eeuwenoude traditionele gerechten en producten. Zelfs soorten kaas, die we niet kenden. En mijn ‘gerechten opschrijfboekje’ was vól, toen we naar huis moesten.

Echt lekker vond ik de pittige en warm smakende olijfolie, groen van kleur en heerlijk van smaak. Een kommetje met wat van deze olijfolie met zout en een handjevol verse tijm erin. Brood erbij, smullen maar. Raki hebben we maar één keer gedronken, het is daar te warm voor een borrel. Dat bekomt je niet goed.

Griekse Retsina wijn

Retsina (GRIEKS : ρετσίνα) is een in Griekenland  populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Als het als rosé wijn voorkomt, heet het kokineli. Net zoals het veel sterkere ouzo, is retsina één van de Griekse nationale dranken. Het gewone Griekse woord voor wijn is overigens krasi, in het klassiek Grieks was dit oinos, waar het woord oenologie  van is afgeleid. Op etiketten van wijnflessen leest men overigens vaak erythros oinos dan wel aspros oinos — het oude taalgebruik klinkt,  gezien het wat formele gebruik, wel mooi. Men bestelt krasi kokkino, resp. krasi aspro.

griekse-retsina

Jaaa,.. Retsina !

Al duizenden jaren geleden werd retsina in amforen bewaard die verzegeld werden met hars van pijnbomen, waardoor de wijn op natuurlijke wijze en onopzettelijk een harssmaak kreeg. Later, toen wijn in vaten en flessen bewaard werd, verdween deze harssmaak uiteraard. Om toch de oude vertrouwde harssmaak in de wijn te hebben, wordt daarom sindsdien kunstmatig hars van de aleppoden aan de wijn toegevoegd. De harssmaak kan zeer sterk variëren per merk.

Retsina smaakt volgens de liefhebbers uitstekend bij een Griekse maaltijd. In Griekse restaurants kan dit altijd bij de maaltijd besteld worden. In feite kan men de Griekse keuken niet goed leren kennen zonder deze wijn te hebben geproefd. Het beste kan hij koel geserveerd worden. Niet iedereen kan echter de smaak van retsina waarderen. Maar als je het nooit geproefd hebt, weet je dat ook niet.

Wist u dat het Franse woord “raisin” en het Nederlandse “rozijn” verwant zijn aan het Griekse woord “retsina” ?

Een Griekse mezze

In de schaduw van een grote boom hebben we de lekkerste hapjes gegeten, een griekse mezze.  Mezze ( μεζές) is de aanduiding voor kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken  Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasto vormt het een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten, meestal in combinatie met een alcoholische consumptie.

Mezze duidt het verkleinwoord aan en kan voor de bewoners van de oostelijke landen rondom de Middellandse zee  al vrij eenvoudig bestaan uit een schaaltje olijven, gezouten amandelen, ansjovis of blokjes fetakaas. Echter kan deze term al snel aangepast worden tot mezze, zodra het wordt uitgebreid, veelal voor een speciale aangelegenheid als een feestje. Zo kan het dan bestaan uit een salade of uit een lichte maaltijdschotel.

Van veel van die hapjes heb ik toen het recept opgeschreven. En bewerkt tot een vegetarische vorm. Ik was er zo zuinig op, dat ik ze zeer goed heb opgeborgen. Vervolgens waren ze zoek. Tot  ik de kast eens opruimde , toen vond ik het dagboek van die vakantie weer terug. Met de recepten erbij. Je proeft de zon, je hoort de bijen vliegen en je eet heerlijk en zeer gezond met de volgende mezze :

Koop een mooi stevig stokbrood, of een rond Turks brood. Geef er een schaaltje Griekse olijfolie met wat zoutkorrels en verse tijm erin, dat hoort erbij.

Recepten voor een vegetarische Griekse mezze 

griekse-mezze

Mediterraans eten is gezond en bijzonder lekker

Wat is er leuker als met een groep vrienden samen zijn, in de tuin eten onder de parasol en dan een echte Griekse mezze serveren ? Een glas retsina erbij en heerlijk lachen en sterke vakantie verhalen vertellen.

Meer recepten uit de Mediterrane Keuken ?

Hier vind je een Foodlog waar ik lang en met veel plezier aan heb gewerkt. Een heleboel lekkere, verse gerechten. De meeste gerechten zijn binnen 10 a 15 minuten klaar.

Tieneke wenst jullie allemaal een fijne zondag.   Enneh,..  KALI OREXI !

Zoekt u de beste natuurzuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow omtrent kurkuma en/of curcumine. Veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten.  Kurkuma zalf ? Kurkuma olie of Neem olie ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. De beste natuurlijke loepzuivere pure kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Pingback: Waarom eten ze in Italië pizza ? | degeneeskrachtigekeuken

  2. Yamyam, precies wat ik nodig heb aan lekkere recepten. Retsina genaamd ‘3 muses’ smaakt hier heerlijk bij. Gewoon halen bij Gall&Gall . Al was het alleen maar voor het etiket. Dag Dag.

    • Hey, Zussie ! Dank je wel voor je enthousiaste reactie. Leuk om te ontvangen. Bij de LIDL hebben ze ook Retsina, niet altijd. Maar deze smaakt ook uitstekend. Tot gauw ziens/bels/hoors. Etentje ? Ik kook dan Grieks voor jullie. Zin ? Liefs van ‘dien grote zus’ Tieneke. 🙂

  3. Wat lekker allemaal ik hoop er ook n keer heen te gaan ik hou daar ook van .dank u wel voor deze lekkernij ik ga ze maken heerlijk.mooie dag allemaal Marijke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.