Een gezond recept van broodbeleg uit 1886

Standaard

een-recept-uit-1886

Vaak hebben we het idee dat álles wat er nú in de winkel ligt en in zakjes, pakjes, plastic potjes, plastic flessen, glazen potten enzovoort is verpakt, niet gezond is. Dat klopt ten dele. De inhoud is soms flink geconserveerd. En het maakt, door deze conserverings middelen, de inhoud niet tot de gezondste keuze. Maar klopt dat wel ? Want de inhoud zélf is soms best wel gezond. Hier vindt u een leuk artikel over de ingrediënten van een salade en broodbeleg uit 1886. Wat at men in vervlogen tijden ? Smaakte dat eigenlijk wel ? En hoe gezond was dit voedsel ? Hoe maak ik mijn eigen boterhambeleg en salade ? Lees dit artikel, gezien vanuit een recept uit vervlogen tijden en verbaas u erover .

Broodbeleg uit 1886

boekje-voor-moeder-en-dochter-uit-1886

Een huishoud boekje, de 5e druk. Informatie uit 1886. 

Mijn oude Vadertje hield ontzettend veel van bijzonder én van lekker eten. Niet dat hij alleen maar vlees at, hij was nieuwsgierig naar alle nieuwe dingen die er zo in de winkel lagen. Er waren heel veel nieuwe dingen in die overgangs-tijd. Zo rond 1960/1970. Dingen die normaal niet ‘zomaar’ verkrijgbaar waren. Zoals Franse wijn, camembert, brie, slakken in blik, paddenstoelen, een russisch ei, huzarensalade en alles wat wij nú normaal vinden.

Mijn moeder was best nogal zuinig. Ze had nog een receptenboekje van mijn Oma in haar bezit. Daar heb ik véél uit gekookt, mijn moeder eigenlijk maar één ding. Broodbeleg en/of koude aardappel salade. Het was hetzelfde recept, alleen de mosterd was anders. Want het zat in de ene wél en in de andere niet verwerkt. En het was trouwens een lekker recept!

Trouwens, even tussendoor, ik heb dit boekje van mijn moeder nú in het bezit. Omdat ik graag kookte vond mijn moeder dat dit wel iets voor mij was. En gaf het weer aan mij. Haar oudste dochter. Ze hoopte dat ik daardoor een “Goede en Deugdelijke Huischvrouw” zou worden. Koken kan ik nog steeds als de beste, maar dat met die “Deugdelijke Huischvrouw” is nooit écht goed van de grond gekomen.

Maar het stokoude boekje heb ik nog in mijn bezit. De 1e druk was in ca 1886. Want wát is de wereld veranderd. Het is haast science-fiction om een foto met mijn smartphone van dat oude boekje te maken. Ik schrijf er wel eens een artikel over dat boekje, is leuk !

Toen maakte mijn moeder dus haar eigen huzarensalades en/of broodbeleg. Dat heeft ze ca 5 x gedaan. Ik vond het héérlijk !Totdat ik zin kreeg in die huzarensalade, gewoon op dinsdag. En het dan op woensdag mee naar school kon nemen. Op mijn broodje.  Daar begon mijn moeder niet aan,. En maakte ik de salade dus maar zelf.. Want tot zondag wachten ?  Dat duurde me te lang.

Als je met de kennis van nú de oude ingrediënten van vroeger beziet, dan was dat nog helemaal niet zo slecht. De smaak was verfijnd lekker, niks ouderwets aan. Ik heb het eens helemaal uit elkaar geplozen, en het met de kennis over voeding in de “tijd van nu” volledig geanalyseerd. Onderaan voeg ik het gehele recept bij.

Het oude recept bestaat uit :

4 gekookte aardappelen

 • Koude aardappelen ? Dat is toch helemaal niet gezond ?
koude-aardappelen-voor-broodbeleg-recept

Koude aardappelen hebben ‘resistent zetmeel’ in zich. Goed voor de darmbacteriën.

Jawel, want in koude gekookte aardappelen zit een stof die de beste vriendjes van je gezondheid zijn. Terwijl deze de naam hebben van precies het tegenovergestelde. Koolhydraten hebben een slechte reputatie, omdat zetmeel in gekookte aardappelen worden afgebroken en omgezet in suiker. Dit komt in je bloedbaan terecht, en zet zich vast als vet op je buik. Zo is het verhaal.

Maar dit klopt niet helemaal. Volgens de laatste onderzoeken. Want de koolhydraten in rauwe pasta en aardappelen bevatten iets wat een ‘resistent zetmeel’ genoemd wordt. Als je deze kookt, blijft er van dit ‘restistente zetmeel’ niets over.

Máár,… je kunt dit wél snel weer te voorschijn toveren. Kook de aardappelen en laat ze afkoelen. Nu is het zetmeel géén bloedsuiker bom meer. Maar het kan juist het bloedsuikergehalte stabiel houden en zo je darmbacteriën en immuunsysteem een op pepper geven. Want wist je dat voedingsvezels in groenten de goede bacteriën in je darmen voedt ? Vast wel. Nou, het ‘resistente zetmeel’ uit koude aardappelen en koude pasta doet hetzelfde. Je eigen darmbacteriën zetten dit ‘resistente zetmeel’ om in stoffen die het menselijke immuunsysteem en darmslijmvlies ten goede komen.

2 grote augurken

 • Augurken ? Dat komt toch uit een potje ?

broodbeleg-augurken

Augurken zijn gefermenteerd, goed voor de darmbacteriën

Klopt, maar ze zijn ingemaakt of gefermenteerd. Gefermenteerde voeding geeft je darmen heel veel goede bacteriën. Vanwege de vele gezondheidsvoordelen past deze eeuwenoude manier van voedsel ‘inmaken’ heel goed in een gezonde levensstijl. Augurken zijn gefermenteerd.

Via enorme zwerftochten zijn de augurken uiteindelijk, via Griekenland en vandaar in Oost Europa beland. (1) . De daar wonende Joodse gemeenschappen hebben de augurk ‘omarmd’, ze konden er wel wat mee. Bijvoorbeeld het fermenteren  van groente is een oud Joods gebruik. Tijdens koude winters, was het heerlijk om gefermenteerde  groenten te hebben, Zoals zuurkool en augurkjes.

Tijdens het fermentatieproces worden koolhydraten afgebroken en omgezet in goede bacteriën; probiotica. Probiotica zorgt voor een gezonde darmflora waardoor je voedsel beter kunt verteren, minder last hebt van een opgeblazen gevoel en een gezonde spijsvertering krijgt. Ook bevatten gefermenteerde producten veel extra vitamines en mineralen wat een boost geeft aan je immuunsysteem. Het zijn te veel voordelen om ze hier allemaal op te noemen. Dus het zijn er nogal wat !

1 grote ui

 • Zijn rauwe uien dan ook gezond ?

Ja, heel gezond voor je darmen. Ok, niet iedereen verdraagt ze direct evengoed. Niet alleen is ui gezond voor je slijmvliezen; ze zijn ook onmisbaar voor je darmen. Er zitten massa’s vezels in en de nodige prebiotica. Uien zijn dus belangrijk voor een goede stoelgang en je weerstand. (2) En onze weerstand zit voor een groot deel in onze darmen . Toch kan niet iedereen evengoed tegen rauwe uien. Dat komt doordat er veel fermenteerbare vezels in zitten. Sowieso komt bij de vertering van dit scherpe bolletje nogal wat gas vrij, maar fermenteerbare vezels (inuline) zorgt als het ware voor flinke winderigheid van binnen.

En dat winderige gas moet eruit. Heb je daar veel last van? Dan is de beste manier om hiermee om te gaan : vaker ui eten! Je darmbacteriën passen zich er vanzelf op aan, waardoor je rauwe ui beter gaat verdragen.

2 zure appelen

 • Appeltjes, die zijn gezond !
broodbeleg-appels

Zure appeltjes zijn goed ook gezond 

De werking van appels is veelzijdig. Ze kalmeren en activeren onze darmen. Appels versterken ons immuunsysteem (4) en helpen kanker voorkomen.

Volgens de nieuwste onderzoeken zouden appeltjes het risico op een te vroege dood met 35% kunnen verlagen. De appel is niet alleen het meest gegeten, maar ook het meest bespoten fruit. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een appel te schillen, maar dit is jammer omdat de meeste voedingsstoffen direct onder de schil zitten. En het blijkt dat hoe meer gekleurd de appel is, hoe meer gezonder stoffen deze bevat .  De appels maken deze kleurtjes aan om zich te beschermen tegen te fel zonlicht.

Kies dus het beste voor biologische appeltjes, deze zijn niet bespoten. Is het een idee om bijvoorbeeld zelf een appelboompje in een hoek van de tuin kunnen planten ? Daar is de lente een goed seizoen voor. Dan kun je het beste kiezen voor ‘granny smith, de ‘jonagold’ of de ‘fuji’. Dit zijn de meeste gezonde appels. (3)

Toch is het niet alleen het hoge Vitamine C gehalte dat de appel tot een gezonde vrucht maakt. In kiwi’s, sinaasappelen of aardbeien zit méér vitamine C. Ook de kleurstof “quercetine” maakt onze appel tot een echte weerstandsspecialist. De appel ‘Jonagold’ bevat de meeste quercetine, méér dan welk ander voedingsmiddel ook.

Quercetine doodt virussen en doet het risico op dikke darm kanker dalen. Wetenschapper vermoeden dat bepaalde bioactieve stoffen in appelschillen, de triterpenen, zorgen voor de antikanker werking van dit fruit (4). Waarom ? Deze stoffen, de triterpenen en  quercetine verhinderen vooral beschadigingen in de cellen, die door vrije radicalen kunnen worden veroorzaakt en daardoor ernstige gevolgen kunnen hebben. Als vitamine c, triterpenen én quercetine samen optreden zijn ze nog succesvoller dan elk afzonderlijk.

Misschien is het een tip om niet bespoten biologische appels te kopen ? Die hoef je alleen maar hoeft te wassen. Dan kun je de schil er gewoon bij opeten. Want als je de appels schilt, verliest het een groot gedeelte van deze gezonde stof pectine en quercetine, die heeft zich vlak onder de schil opgehoopt.

1 verse rode paprika

 • Waarom zijn rode paprika’s nog maar gezonder, dan groene paprika’s ?

Paprika is een gezonde groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel  vezels en  voedingsstoffen  en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel  Vitamine C  als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine. Veel verschillende soorten groenten eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Bijvoorbeeld van de darmen.

250 gram vleesrestjes

 • ½ theelepel Kerrie poeder + 1 eetlepel gehakte walnoten + 2 theelepels kappertjes. (In plaats van 250 gram vleesrestjes)

 Deze kerriepoeder en de rest heb ikzelf toegevoegd, van origine moest er 250 gram vleesrestjes in. Wij eten geen vlees. Maar u mag dat gerust doen. Het hoorde bij het originele recept. Dus hebben we het vervangen voor een flinke eetlepel walnoten en 2 theelepels kappertjes. En een 1/2e theelepel kerriepoeder.:

 • Kerriepoeder is van origine een Indiaas kruid. Met een beetje kurkuma erdoor, dit kun je zien aan de kleur. Dit gele pigment heeft de naam dat het ontstekingen kan bestrijden. Andere studies wijzen erop dat het het gevaarlijk LDL cholesterol verlaagt. En, wat in deze tijden zéér wenselijk is, is dat kurkuma mee helpt als natuurlijke detox tegen milieutoxines. Kurkuma haalt zware metalen uit ons bloed en weefsel.
 • Walnoten zijn gezond omdat ze, Net als alle noten,  ijzer, vitamine E en vitamine B1bevatten. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van
  walnoten

  Walnoten kunnen helpen bij de LDL cholesterol

  ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het slechte LDL-cholesterol. Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDLLDL-cholesterol is een risicofactor voor slagaderziekte, terwijl HDL-cholesterol juist een gunstig effect heeft omdat het cholesterol kan afvoeren. Is het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te hoog, dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van slagaders. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar de slagaderwand beschadigd en minder glad is. Hoe meer LDL-cholesterol in het bloed, hoe groter de kans op ziekte in de aderen. LDL transporteert cholesterol van de lever naar het lichaam, HDL brengt het overtollige cholesterol weer terug naar de lever om te worden afgebroken.

 • Kappertjes Als je een goed ingelegd en wat kleiner kappertje opeet, moet je iets medicinaals proeven en ook iets ziltigs vanwege de conservering.
 • Daarnaast proeft u ook de frisheid van een nieuw plantenleven. Ja, kappertjes zijn bloemetjes jn de knop. In  het Middellandse zeegebied maken ze veel gerechten áf met gehakte kappertjes, boter en citroensap. Bijna ieder gerecht krijgt hierom een lekker frisse smaak. Toen we ooit eens in Spanje waren, viel het me op dat bijna in iedere tortilla kappertjes verwerkt zijn. Het pept de tortilla totaal op. Men weet niet half hoe lekker dit smaakt. (5)

Bij vettere producten passen kappertjes ook uitstekend. Vette vis, zoals makreel, zalm en paling zijn daarbij te noemen. En varkensvlees, orgaanvlees en eieren en kappertjes zijn een goede smaak combinatie.

4 eetlepels groentenbouillon, 1 theelepel mosterd, zout en peper

 •  Maar groentenbouillon uit een pakje is toch helemáál niet gezond.

Ja, u hebt gelijk. Dit is niet gezond, vanwege de vele toevoegingen die gedroogde bouillon tegenwoordig heeft. Van E-nummers tot MSG (6). Dus u kunt dit ook weg laten. Of de gehele groentenbouillon zelf gaan maken. Maar weet u, dit is de meeste mensen teveel werk.

 •  Groentenbouillon : In het oude originele recept zullen ze géén pakje met bouillon poeder hebben gebruikt. Maar een recept van vroeger, wat in de regel de, nu als zijnde gezond geldende, botten bouillon is geweest.
 • Mosterd : waarom is mosterd gezond ? Het zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Dit is de ideale manier om op gewicht te blijven. Mosterd is een supergezonde toevoeging aan het eten. Er zitten allerlei belangrijke mineralen en fytonutriënten in. Er zijn gele en zwarte mosterdzaden. De zwarte worden vooral in India en het Midden Oosten gebruikt. Deze zijn iets scherper van smaak dan de gele zaadjes. Mosterdzaad bevat de mineralen seleen, fosfor,  mangaan en magnesium.  Ook is het een bron van tryptofaan, wat een belangrijk aminozuur is. Er zitten zelfs omega3-vetten in. Mosterdzaad is een afslanker. Het bevordert de verbranding van vetten in het lichaam, de hydrolyse. Er zitten verder allerlei  vitaminen in mosterd zoals vitaminen uit het B-complex en vitamine K maar de hoeveelheid is relatief weinig. Toch zorgen deze vitaminen voor de algehele gezondheidsbevorderende werking van mosterd.
 • Zout en Peper : Je zou nú peper en zout gezond kunnen noemen, omdat de Indiase ayurveda het belangrijk vindt om de 6 smaken van zoet, zout, zuur, bitter, scherp en astringerend in ieder gerecht te verwerken. Iedere smaak activeert één van onze organen. Ook zout en peper. Maar ik moet er wel bij zeggen dat hier de regel “hoe méér hoe beter” niet geldt voor de smaak zout.1 Eetlepel kwark

 1 eetlepel ‘versche quarck’

 • Geen mayonaise ? Maar dat hoort er toch bij ? 

Ik weet niet of ze in die tijd al mayonaise hadden uitgevonden. Zal ik even googelen. Ja, ze hadden het al uitgevonden. Lees maar ;

..”…In 1756 veroverde de hertog van Richelieu, een afstammeling van de beroemde kardinaal Richelieu, de haven van Mahon van het eiland Menorca. Zijn kok, die maar wat trots was op zijn meester, haastte zich dan ook om zijn nieuwe saus, die uit eieren en olie bestond, de naam mahonnaise te geven. Maar omdat de Fransen nu eenmaal moeite hebben om de letter h uit te spreken, maakten ze daar voor het gemak al gauw een y van, en het werd mayonnaise. In Nederland en België heeft men het zich nog gemakkelijker gemaakt: het woord werd verder vereenvoudigd van mayonnaise tot mayonaise..”…

In het originele recept stond er ‘versche quarck’. Maar ik vond, indertijd, gewone mayonaise ook veel lekkerder. Je kunt er ook een eetlepel yoghurt door doen. Wat iemand maar graag lust. Mayonaise zelf maken kan ook.

Broodbeleg of salade van koude aardappelen.                

-Het gehele recept uit 1886-                                                     

broodbeleg-uit-1886

Broodbeleg uit 1886 ? Jammie !

Er is nodig :

 • 4 gekookte aardappelen (vast kokend) (in stukjes gesneden)
 • 2 grote augurken (in kleine stukjes gesneden)
 • 1 grote ui (in stukjes gesneden)
 • 2 zure appels (evt. geschild,  en dan in kleine stukjes gesneden)
 • 1 rode paprika (in kleine stukjes gesneden)
 • 250 gram (in stukjes gesneden) vleesresten,
 • (of voor mijn eigen vega versie :
 • ½ theelepel Kerrie poeder + 1 eetlepel gehakte walnoten + 2 theelepels kappertjes)
 • 4 eetlepels bouillon
 • 1 theelepel mosterd
 • Zout en peper
 • 1 eetlepel kwark

Bereiden :

Er is niet veel van een uitgebreide bereiding of een beschrijving nodig. U hakt gewoon alles in kleine dobbeltjes en mengt de hele boel met een beetje ‘verse kwark’. Of yoghurt. Of een eetlepel mayonaise (al dan niet zélf gemaakt)

 • Er staat dat je het vlees, de koude aardappelen, de ui, de augurken de appels en de paprika moet fijn snijden
 • En dan alles moet mengen met de kruiden, de kwark (of mayo) en de bouillon.
 • Je moet het dan op een stuk “versch gebacken brood” smeren

Nou, ik lust het zó wel. Een lekker en oud recept.

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Niet in plastic verpakt ? Maar wél in bijzonder Miron glas. Of in een papieren brievenbus verpakking ?  Met een absoluut minimum aan plastic in de verpakkingen ?  Een webshop met aandacht voor ons milieu ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen : 

 1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/08/18/augurken-in-een-glazen-potje-waar-komt-dit-vandaan/
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/12/13/hoe-versterk-ik-mijn-immuunsysteem-een-ayurvedisch-gezichtspunt-vol-tips-uitleg-en-slaap-oefeningen/
 3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/01/17/appelen-zijn-gezond-en-goed-voor-onze-weerstand
 4. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/07/19/an-apple-a-day-keeps-the-doctor-away-met-lekkere-en-ouderwetse-appelrecepten/
 5. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/06/05/kappertjes-kleine-groene-smaakbommetjes/
 6. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2020/10/04/alles-over-smaakversterker-monosodiumglutamaat-msg-oftewel-e-621/

Volgende »

 1. Pingback: Koffie met een ei | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Fijn om de details te lezen van voedingsmiddelen die ik.doorgaans toch al gebruik. Het helpt me om beter te kiezen..Ergens in mijn onderbuik heb ik alles goed opgeslagen en waarschijnlijk zal ik nu spontaan tot uien bvb worden aangetrokken.
  Wat fijn om te ontdekken dat gezond eten gewoon eenvoudig kan bestaan uit de groenten en kruiden en ingrediënten van elke dag..Een opluchting voor mij. Dankjewel..ik blijf deze blog graag volgen.

 3. Ik hou er van, van die oude kookboeken!
  Toevallig riep ik afgelopen week nog dat ik graag een keer zelf aardappelsalade wilde maken.
  Die paprika valt me op, ik had niet verwacht dat de paprika ook toen al een gangbare groente was. Weet jij of het dezelfde vorm had als nu?

  • Hallo, Anita. Dank voor je reactie. Paprika’s werden waarschijnlijk alléén door rijke mensen in een kas gekweekt. En was het een ‘chique groente’. Erwten waren ook voor de armere mensen. Waarschijnlijk koude doperwten. Die doe ik zelf ook door de aardappel salade. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 4. Hallo Tieneke,

  Wat ben je toch een ontzettend leuk mens met ontzettend leuke tips en recepten. Dank!

  Warme en vooral gezonde groeten, Josien

  Op Sun, 24 Jan 2021 08:01:32 +0100 schreef De Geneeskrachtige Keuken : >

  • Dank je wel voor je enthousiaste reactie. Hartverwarmend om te ontvangen. Nou, ik moet zeggen dat ikzelf ook veel plezier aan het bedenken en schrijven van de artikelen heb. En dit boekje komt écht uit een heel andere tijd. Ik schrijf er wel eens een artikel, met verschillende recepten, over. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 5. Beste Tineke,Dank voor de nieuwsbrief, heel leuk en vooral ook de info. Dat eten doet wat, als je oplet en het juist behandeld werkt het in de positieve richting!Resistent zetmeel, zou/zit ook in groene bananen. Is dat juist?Fijne tijd, gezondheid en groeten,BertVerzonden vanaf mijn Galaxy

  • Dank je wel voor je reactie. Leuk om te ontvangen. Ja, de tijden zijn wel veranderd. Maar als het over voeding gaat, denk ik dat verse voeding toch de beste keuze is. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

  • Dank je wel voor je reactie, Liesbeth. Het is inderdaad een lekker en vrij eenvoudig te maken recept. En er is niks “ouds” aan de smaak. Veel plezier met het maken van je eigen broodbeleg. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

 6. Leuk zo’n recept uit een oud kookboek uit 1886. Zo heeft mijn lief een geschreven kookboek van haar oma, die vroeger in de jaren 40/50 kookte voor grote gezelschappen. Ook in dit kookboek staat interessante gerechten.

  • Hallo, dank je wel voor je leuke reactie. Ja, sat ben ik met je eens. Eigenlijk zouden we zuinig moeten op zulke oude recepten. Ik verzamel al bijna 50 jaren lang zulke oude kookboeken. Daar is idd niets uit pakjes en/of zakjes te vinden. De recepten zijn zuiver. Met een hartelijke groet van Tieneke 🙂

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.