Kurkuma, het lichamelijke reinigingsmiddel

Standaard

Kurkuma en curcumine. Het zijn krachtige specerijen, die steeds meer belangstelling krijgen vanuit de medische hoek.   Kurkuma  remt de groei van tumoren en het reinigt het lichaam tot in de diepste lagen. Kurkuma en curcumine hebben het mooie vermogen om ontstekingen uit het lichaam te kunnen verwijderen. En om het lichaam, in alle facetten, diep te reinigen.  Van het hersenweefsel tot in de gewrichten. In de ayurveda en andere natuurlijke medische wetenschappen, is dit reeds duizenden jaren bekend. Kurkuma en curcumine kunnen jarenlang opgeslagen afvalstoffen weer uit ons lichaamsweefsel  verwijderen . De werkzame stof, die dit bewerkstelligt, heet curcumine. Dit maakt deel uit van de gehele kurkuma wortel. Hier vindt u een goed informatief artikel over kurkuma en curcumine. 

Hoe werkt kurkuma en/of  curcumine ? 

Kurkuma poeder

Kurkuma is in de kern van de zaak een reiniger van ons lichaamsweefsel, je kunt het vergelijken met ‘zeep’. 

Meditatie en Yoga zuivert lichaam en geest. Al aan het einde van het vorige jaar was ik van plan om een artikel over Curcuma , het lichamelijke reinigingsmiddel te schrijven. Maar na een lange  meditatie periode van 2 weken is zo’n artikel beter. Meer zuiver en “to the point”

Het idee om dit artikel te schrijven kwam omdat er een artikel was verschenen in een tijdschrift ‘Ayurveda’,   waar in gedetailleerd werd aangetoond dat vele vormen van ziekte, die ontstaan door onverwerkte afvalstoffen in het lichaam, in landen als India etc beduidend minder voorkwamen.

“AMA” heet dit, het zijn onverwerkte lichamelijke afvalstoffen. Ama,  dit is de naam van de lichamelijke afvalstoffen in de ayurvedische gezondheidsleer. Ama kan op de lange duur ons lichaam ziek maken. Dit betreft vele soorten ziekten, van darmproblemen, gewrichtsproblemen tot ernstige cel-ziekte. Oftewel kanker.

Het aantal kankerpatiënten, in India, is bijvoorbeeld het laagst van de hele wereld.  Ook voor vrouwen met borstkanker (3). Terwijl het daar toch niet echt gezond woont. Curcumine remt de groei van de allereerste verkeerde celdeling van tumoren. Het remt de vorming van nieuwe bloedvaatjes, aangemaakt door kankercellen. En ingrijpt op de groeifactoren van kanker cellen (10). Het helpt met de reiniging van het lichaam tot in de diepste lagen. Nou moeten we er wel bij vermelden dat daar, in India, wel aanzienlijk minder voedingsproducten uit de voedingsindustrie gegeten wordt. Ook stond in dit artikel stond dat kurkuma longa de meest zuiverende van alle kurkuma planten is.

Er treedt ook geen resistentievoor kurkuma op. U zou kurkuma kunnen beschouwen als ondersteuning als een volledig natuurlijke antibiotica. Zo wordt het in India ook gebruikt. Al eeuwen lang. Ook al zou u het uw leven lang nemen, dan werkt het de 1e  dag nog even goed als de 6000 e dag.

Curcumine, het lichamelijke reinigingsmiddel. 

In  het boek “The Yoga of Herbs”  (een ayurvedische gids voor natuurlijke medicijnen) van Dr. David Frawley en  Dr. Vasant Lad staat geschreven :

…. “… kurkuma werkt op alle zachte elementen in ons lichaam.  Een probleem als de ziekte van Crohn, waarbij de ontstekingen in de darmen voor veel moeilijkheden zorgen, is als eerste een regelmatige inname van kurkuma het proberen waard. Dit doen mensen al duizenden jaren lang.  Met goede resultaten. Het heeft een diep reinigende werking op alle niveau ‘s, en is een uitstekende natuurlijke antibiotica. En heeft een goede antibacteriële werking, omdat het diep bloed reinigend werkt. Bovendien maakt het nieuwe rode bloedcellen aan..”  Verder zegt hij dat “..het gebruikt kan worden bij huidproblemen, diabetes, artritis, wonden en gewrichtsproblemen..”……..

Over huidproblemen is er heel veel info te vinden. Bijvoorbeeld psoriasis is een ziekte van de huid, maar vindt zijn oorsprong  in de darmen. Onder staat een link over psoriasis en kurkuma ingevoegd. En wat U zelf zou kunnen doen. Er is een zeer uitgebreid wetenschappelijk artikel over de werking van curcumine, en haar uitwerking in ons lichaam. Misschien vindt u het interessant om dit eens te lezen (2).

Maar ook roodheid in het gezicht schijnt goed te verminderen door het gebruik van kurkuma. Het zou de roodheid kunnen verminderen en reguleren (1). Dit is wel een interessant gegeven, omdat daar eigenlijk geen medicijnen tegen zijn.

Ikzelf heb aanleg tot reumatoïde artritis, dus neem ik elke dag  1 curcumine c3  ‘superieur’ capsule bij het diner of ontbijt. Mijn gewrichten zijn vrij van ontstekingen. Ikzelf voel me daar al vele jaren goed bij . Zonder verdere medicatie heb ik het probleem zelf aangepakt. En  bij mij werkt het prima.

Bestaat er een natuurlijk middel tegen ontstekingen ? 

Jazeker kent onze aarde dat. Er zijn natuurlijk meerdere, echter één van de sterkste heet kurkuma longa. En dit mooie, zuiver natuurlijke middel bestaat al eeuwen lang. Het is de wortel van de kurkuma longa plant. Curcumine is dus de werkzame stof uit de kurkuma plant. echter deze vervliegt snel onder invloed van licht, water en warmte. Daarom mag je curcumine ook niet teveel verhitten. Dan verliest het veel van haar goede werking.

Wist u dat er ongeveer 75 verschillende soorten kurkuma planten zijn ? Echter er is maar één waar de goede eigenschappen aan toe worden geschreven. dat is de kurkuma-longa plant. In de schappen van een supermarkt liggen soms verse kurkuma worteltjes. En je vindt er ook potjes met kurkuma poeder. Kijk wel even of het niet een mengsel met kerriepoeder betreft. Want dit is dan niet automaties de kurkuma longa, die je zoekt. Sommige van deze potjes zijn gemengd met andere specerijen.

De informatie dat bij de supermarkten alle kurkuma automatisch de goede soort is klopt niet helemaal. Als het gemengd is met andere specerijen, dan is het aandeel kurkuma longa erg laag. En het gehalte van de werkzame curcumine is bijna nihil. Hoe dat kan ? In los kurkuma poeder zit hooguit 2 a 3 % curcumine. En het is de curcumine, geïsoleerd uit de kurkuma, die als de werkzame stof wordt beschreven. Het is dus wel zo dat het aandeel curcumine, uit zo’n gemengd kerriepoeder potje, niet hoger is als 0,4%. (11).

Kurkuma, het lijkt maar zo’n gewoon geel poedertje, maar de uitwerking is groots. Als er iets in ons voedsel standaard zou moeten worden toegevoegd is het deze specerij. Gelukkig kun je het ook in capsule-vorm krijgen, maar bedenk dat het met een beetje peper en vet gecombineerd moet worden om goed te werken. Er zit een groot verschil tussen kurkuma en curcumine. Eigenlijk is de curcumine de werkzame stof uit de kurkuma. Curcumine en kurkuma zijn verschillende dingen.

verse-kurkuma-wortel-dekurkumaspecialist

Curcumine is de gele kleurstof uit de kurkuma wortel

Curcumine is een geëxtraheerd product uit de kurkuma. In gewone kurkuma poeder zit ca 3 a 4 % curcuminoïden. Het zijn deze curcuminoïden die de werkzame stof is. Men onderscheidt 3 actieve soorten soorten curcuminoïden, vandaar de naam C3. Dit zijn de :

 1. Curcumine-longa
 2. Bisdemethoxy curcumine
 3. Demethoxy curcumine.

Kurkuma vergelijken met zeep ? Hoezo ?  Omdat kurkuma helpt om het hele lichaamsweefsel grondig te kunnen reinigen, tot in de diepste vezels en weefsels.

Ons hersenweefsel is hier een voorbeeld van, dit bestaat voornamelijk uit vetweefsel, en gifstoffen die in vet oplosbaar zijn, slaan zich er graag in op. Door regelmatig gebruik van curcumine longa C3   zou u een boel problemen kunnen voorkomen wat ziekte van het hersenweefsel betreft, in landen als India, Sri Lanka, en andere landen waar men veel kurkuma gebruikt,  komt ook beduidend minder Alzheimer en Parkinson voor.

Kan Kurkuma en/of Curcumine deze plaque in het hersenweefsel verminderen ?

Ziekten als ALZHEIMER  vinden hier hun oorsprong. De werkzame stof in de kurkuma heten curcuminoïden. Hiervan zijn er vele soorten, echter worden er maar aan 3 van deze curcuminoïden een goed werkzaam effect toegeschreven. Curcumine C3 ‘superieur’.

Deze curcuminoïden, die de wortelknol hun intense kleur geven, hebben veel gezondheidsbevorderende effecten. (6) . Ze ondersteunen een ontstekingsremmend effect en kunnen waarschijnlijk helpen bij artritis en pijn na een operatie.

Hoe-werken-onze-gedachten

Gedachten zijn te vergelijken met kleine elektrische stroompjes. Ze springen over,..

Goede hoop wekken ook de laboratoriumexperimenten, die aantonen dat het kruid tegen Alzheimer kan werken. Er is een theorie over deze ziekte, die zegt dat Alzheimer, en andere vormen van dementie, kunnen ontstaan wanneer proteïne afzettingen in de hersenen worden gevormd.  Deze ontstaan in de ‘lege ruimte’ tussen de dendriet en neuriet synapsen. (zie foto)

Simpel en snel uitgelegd : Onze gedachten werken via kleine elektrische stroompjes. Die door de zenuwbanen vliegen. Bij het stoten van een teen, is de informatie binnen een seconde in de hersenen aan gekomen ..“.. AU, MIJN TEEN !!…”.. Tussen onze zenuwbanen zitten lege stukjes, waar het stroompje zelf van neuriet naar dendriet moet springen. Zie het bovenste stukje, waar het stroompje zelf door het “lege stukje” moet springen, naar het onderste stukje.

Bij de ziekte Alzheimer worden waarschijnlijk deze “lege tussenstukjes” in de zenuwbanen geblokkeerd. Soms door wat pus van een ontsteking, het is ook mogelijk dat deze tussenstukjes licht ontstoken zijn. En dan heeft men eiwitvorming in de lege stukjes van de zenuwbanen. Zodat de het electrische gedachten stroompje niet verder kan gaan. Dat veroorzaakt de blokkade of dementie, is de theorie (7)

Praktisch merkt de patiënt dat een gedachte is begonnen, maar is halverwege compleet weer verdwenen. Springen deze stroompjes over naar een verkeerd stukje ?, bijvoorbeeld een synaps die er tegenaan ligt, dan krijg je “aan elkaar geplakte” gedachten. Dan kan iemand zijn was in de wc pot gooien. En verliest dus de controle.

Curcumine C3 heeft waarschijnlijk een ontsteking remmend vermogen, zodat deze ‘tussenstukjes’ ontstekingen vrij gemaakt worden. Met curcumine C3 kun je dus misschien de schade beperken. Curcumine remt waarschijnlijk ook de vorming van deze eiwit afzettingen. En maakt ze schoon, voor zover dat mogelijk is. (8)

Een onderzoek toonde ook aan dat mensen die regelmatig kurkuma nemen, of de nog sterkere curcumine met de 3 curcuminoïden ‘superieur’ , ook vaak beter presteren op cognitieve tests. Natuurlijk moet er nog meer onderzoek naar gedaan worden. Echter is het wel vaak dat zo, in de oude ayurvedische leer, dat een combinatie aangeraden werd van curcumine en ashwagandha, bij deze soort hersenproblemen.

Een combinatie van 2 ;
* Curcumine die bijdragend zou kunnen werken als reiniging, en
* Ashwagandha om de ontstane beschadigingen ondersteunend te helpen herstellen.

De meeste hersenproblemen liggen in kleine ontstekingen in de verfijnde hersenactiviteit. (9) Curcumine zou kunnen helpen om de hersenen van deze ontstekingen te kunnen reinigen.

Geeft kurkuma ook interacties met andere medicijnen ?

Ja, dit kan gebeuren. De curcumine en/of kurkuma kan werken als een schoonmaker en een opruimer in ons weefsel. Het kan sommige medicijnen dus ook beïnvloeden.

Bijvoorbeeld veel kurkuma en/of curcumine, samen met een bloedverdunner is niet zo’n goede combinatie. Want dan neemt u eigenlijk 2 maal dezelfde medicaties voor één kwaal. De kurkuma en/of curcumine werkt ook bloedverdunnend, en dat is het teveel van het goede.

Wel moeten we erbij zeggen dat kurkuma en/of curcumine zodanig  diep reinigt, dat het, in het lichaamsweefsel,  de werking van sommige medicatie ook zou kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld bloedverdunners, medicatie tegen suikerziekte en andere. Kurkuma , bijvoorbeeld, werkt ook licht bloedverdunnend.  Bij dekurkumaspecialist hebben ze een grote Amerikaanse database aangekocht, die in 90% van de gevallen, de interactie aan zou kunnen geven tussen kurkuma/curcumine gebruik en de wisselwerking met reguliere medicatie. Met sommige medicijnen zouden er wisselwerkingen kunnen optreden. Die is wel geënt op hun eigen producten, er zijn zoveel verschillende kurkuma supplementen op de markt, dat kun je met al hun verschillende ingrediënten en toevoegingen niet meer uitzoeken. Bij dekurkumaspecialist gaan ze volgens de ‘Pure Natural School’ en dan kun je het wel uitzoeken of er een interactie is.

Kurkuma reinigt diep, en hoe zit dat dan bij een chemokuur ? 

Ook wordt er in sommige  ziekenhuizen  curcumine gebruikt tegen de bijwerkingen van chemo.

kurkuma-en-een-chemokuur

Géén kurkuma en/of curcumine tijdens een chemo, maar 2 dagen vóór een chemo en ná de inwerktijd van de chemo. Om het lichaam weer te helpen met de reiniging van de resten van de chemotherapie. 

Het is een niet vaak vermeld feit dat men curcumine níet tijdens en niet te kort ná, maar een poosje vóór een chemo therapeutische behandeling neemt. Het probleem met goede curcumine zit erin dat het ons lichaam ‘reinigt en schoonmaakt’. Zou men vlak ná een chemo de curcumine innemen, dan kan het gebeuren dat de curcumine de werking van de chemotherapie opruimt. En dat is niet de bedoeling.

Een poosje vóór (een dag of 2) een chemo is een ander verhaal. Het kan bijdragend helpen de negatieve gevolgen in ons lichaam van de chemo te verminderen. Het bereidt de cellen voor en zorgt ervoor dat de chemo het werk goed kan doen. Als de chemo geweest is, en het werk heeft gedaan, kan men later de curcumine nemen. Tegen de negatieve gevolgen. Overleg even met uw arts hoelang de inwerktijd van de chemo is, en daarná kunt u weer de curcumine nemen. Ongeveer 1 a 2 capsules per dag. Bijvoorbeeld ; Eén capsule ’s morgens en één capsule ‘s avonds.

Het is ook niet de bedoeling om erg grote hoeveelheden curcumine te nemen, dat is ook niet nodig. Het is de chemo die het werk moet doen, en niet de curcumine. Als de chemokuren geweest zijn, kunt altijd overleggen wat u nu verder doet met het nemen van curcumine C3 ‘superieur’.

Hieronder treft u een link aan. (5) Dit artikel gaat zeer uitgebreid in op de werking van curcumine, in de vele aspecten van een chemo therapeutische behandeling. Wat curcumine doet bij de eventuele schade die er in het lichaam kan ontstaan, door chemotherapie. En hoe het ondersteunend kan helpen om deze schade te herstellen.

Kurkuma en het begin van ziek worden. 

De meeste ziekte en problemen die wij kennen,  hebben hun begin in onze darmen, vaak in de vorm van een ontsteking. Als onze darmen onze voedingsstoffen niet goed op kunnen nemen en de afvalstoffen “AMA’ niet kunnen afvoeren, ontstaan in de darm-plooien afval dat zich vastzet. Triphala is ook een oud middel, wat een reiniging in de darm helpt bewerkstelligen. Wat Triphala wel kan bewerkstelligen, en kurkuma niet, is het verwijderen van het oude darmslijm. Als U met kurkuma begint, merkt U als eerste een toegenomen toilet-bezoek. Het lichaam begint de afvalstoffen kwijt te raken.

De Ziekte van Crohn en kurkuma. 

De ziekte van Crohn is een darmziekte. Bij deze ziekte ontstaan er ontstoken plekjes en zweren in de darmwand. Crohn kan in het hele spijsverterings kanaal zitten, dus van mond tot anus. Maar meestal zit het in het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De ziekte wordt als chronisch beschouwd, en de ontstekingen komen regelmatig terug. Kunt u zelf iets bijdragen aan een betere levenskwaliteit ? Zijn er mogelijkheden tot pijnverlichting ? Zijn er alternatieve mogelijkheden ? Hier vindt u een zeer uitgebreid en goed informatief artikel over de invloed van kurkuma op de ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa en IBD.

Daar kan men flink ziek van zijn, met veel pijn. Door  regelmatig kurkuma-longa te gebruiken reinigt u uw darmen. Begin er wel heel rustig en voorzichtig mee. Stevige voedingssupplementen gebruiken is geen optie. Maar een paar druppeltjes curcumine c3 olie per dag, of een zachte kurkuma thee zijn wel een optie. Wilt u hierover een goed gedocumenteerd artikel lezen ? Hier komt een link naar een uitgebreid artikel over kurkuma en de ziekte van Crohn.

Kurkuma bezit een breed spectrum aan  stoffen (ca Per 100 gram) 

 • Energie : 1481 Kj en 345 Kcal
 • Vetten 10 gram
 • Koolhydraten 65 gram
 • Suikers 3.2 gram
 • Voedingsvezels 21 gram
 • Eiwitten 8 gram
 • Zouten 0.04 gram
 • vele soorten Vitaminen
 • Vele soorten Mineralen
 • Vele soorten Sporenelementen

Waarom worden kurkuma en curcumine niet algemeen gebruikt ? 

We kennen het niet, en als de dokter het niet kent dan wordt het voor ons moeilijk. Waarom geven ze u dan zoveel medicatie om te slikken, en niet gewoon elke dag kurkuma? Mensen houden vaak van moeilijke dingen. We hebben soms meer vertrouwen in een paar injecties en zware medicatie.  Dan in een natuurlijk reinigingsmiddel.  De natuur is de beste dokter die er bestaat. Weliswaar werkt de kurkuma iets langzamer. Maar is beter voor het lichaam en heeft nauwelijks tot geen bijwerkingen

In onze leefwereld hebben we “Voeding”  en “Geneesmiddelen”  gescheiden. Vroeger was voeding en geneesmiddel hetzelfde. We wisten wat we zochten, hoe het werkte en waarom. ‘Snel en gemakkelijk’  is waar we nu meer belangstelling voor hebben. En wat we eigenlijk het liefst en graag willen. Ook wat onze voeding betreft.

Maar zo werkt het in de natuur niet. Gezond eten is niet altijd alleen maar lekker eten, ik las vorige week in een Ayurvedisch gezondheidsboek dat bijvoorbeeld artritis zijn oorsprong in teveel afvalstoffen in de dikke darm vindt. En omdat de darm zijn afvalstoffen niet goed meer kwijt kan, drukt het deze afvalstoffen steeds dieper het lichaam in. Als het in de gewrichten terecht komt, begint daar een proces dat tot ontstekingen kan leiden. Daarom reinigt men bij een Pancha Karma kuur ook de darmen, dit is als eerste behandeling van reuma. Eigenlijk heeft onze moderne medische wetenschap nog geen verklaring voor reuma en zijn oorzaken. Maar om de darm eerst eens goed te reinigen zou een mogelijkheid zijn.

Kurkuma longa en gewichtsverlies. 

Als u kurkuma longa regelmatig in Uw voedingspatroon verwerkt zult u vanzelf merken dat u afvalt. Neem het als capsule, tijdens de maaltijd. Het verhoogt het spijsverteringsvuur, dat is goed voor de vertering van Uw voedsel. Bovendien bindt kurkuma vet aan zich, en voert het via de darmen af. Vet , dat anders als en soort lichaamsreserve zou zijn opgeslagen.

Een van de meest belangrijke onderzoeks Universiteiten op gezondheids en voedingsgebied staat in Medford . Een van de biochemici heet Dr. A. Ejaz. Zij wijdt zich aan het onderzoek van het mysterie “curcumine” genaamd. Curcumine is een onderdeel van kurkuma. In het vakblad ” Journal of Nutrition” heeft ze een studie gepubliceerd met muizen. Ze concludeerde dat een dieet, voor deze muizen, met erg veel vet erin maar ook met curcumine toegevoegd, het lichaamsgewicht van deze proefdieren deed dalen.

En ook daalde het slechte cholesterol gehalte van het bloed. De verantwoordelijke factor was dat curcumine de angiogenese (dit is de groei van bloedvaatjes is het vetweefsel) afremde. Daardoor werd er naar de vetcellen minder triglyzeriden ( dit zijn vetcellen in de bloedbaan) vervoerd. Dit proces remde de aanmaak van lichamelijk “reserve vet”. Want als je een hoog triglyzeride gehalte hebt, heb je ook vaak een hoog cholesterol gehalte.

Wat bij de Ayurvedische gezondheidsleer al 5000 jaren bekend was, wordt nu met hightech analyse aangetoond.
Ze zegt hierover :..”..Onze resultaten geven een hoopvol beeld, dat curcumine overgewicht en obesitas kan verhinderen..”.. Het hele onderzoek toonde aan dat het ontstaan en groeien van 3T3-L1 vetcellen onderdrukt werden. Bovendien bouwde het weefsel het teveel aan adipocyten ook weer af. Hierdoor daalt de complete vetopname flink.

Meerdere onderzoeken toonden ditzelfde beeld aan. Dr. Steven Smith, verbonden aan de Oakland Hospital research, heeft dezelfde resultaten geconstateerd. En er is nog een onderzoek gepubliceerd door Dr. E. Jang, verbonden aan de Sunchon-Nationale Universiteit in Jeonnam. Deze heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van kokosvet, die als een van de klassieke dikmakers uit de keuken geldt. Vanwege de verzadigde vetzuren.

Deze Dr. E. Jang concludeerde dat curcumine het slechte cholesterol verlaagde, maar juist het goede cholesterol ( HDL genaamd) verhoogde. Hij zegt erover in zijn artikel dat curcumine de bloedconcentraties van zgn paraoxanase (dit zijn enzymen die vet verbranden) verhoogt. (4)

Kurkuma en Psoriasis

Kurkuma heeft een zeer goede uitwerking op de huid. De volgende clip gaat over een jongetje van ongeveer 6 jaren jong. Hij heeft psoriasis. Het is verbazingwekkend om te zien wat er gebeurt met goede voeding, kurkuma en olie. Wij hebben 2 artikelen over geschreven.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30527287
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506636/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3883055/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23339049
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6277549
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29722330
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30504054
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30312017
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26487830
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238/
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766

Contra indicaties ; 

 • Wees voorzichtig met kurkuma bij het gebruik van galstenen. Kurkuma bevordert de galstroom. En kan een galstenen aanval veroorzaken.(Hebt u geen galblaas meer ? Dan zijn er ook geen galstenen, en geen probleem)
 • Wees voorzichtig met kurkuma bij het gebruik van bloedverdunners.
 • Wees voorzichtig met kurkuma bij zwangerschap en borstvoeding.
 • Wees voorzichtig met curcumine bij insuline gebruik.
 • Stop 10 dagen vóór een operatieve ingreep met kurkuma/curcumine, ivm het bloedverdunnende karakter van kurkuma/curcumine.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

______________________________________________________________________

Meer informatie ?

Wilt U meer informatie over kurkuma  ?

Volgende »

 1. Kurkuma reguleert de lage bloedsuikers, ik kan helderder denken enzo. Mijn gewrichten doet het goed. Ik gebruik kurkuma voor mijn ogen, na 20 jaar chronische wortelkanaal ontsteking wat in de hoofds holten was geslagen, en ik heb altijd met griep gevoel gelopen. Waardoor ik uit meerdere lichamelijke problemen kreeg omtrent het op en in het zenuwgestel inwerkte, het waren zeer heftige perioden. Ik heb een nieuw leven, wat voor me open gaat met gebruik van kurkuma. Het is voor ieder een aanrader. En een kant dat ik goed dat na lees omtrent dat ik een operaties krijg op 31 oktober, maar wel ergens anders voor. En nu lees ik dat ik 10 dagen van tevoren moet stoppen met de kurkuma wegens het dunner maken het het bloed. Nu gebruik wel de verse kurkuma.

  • Dank je wel voor jouw enthousiaste mail, Jose. Fijn dat je zo goed reageert op de kurkuma. In de kern van de zaak is kurkuma een schoonmaker van ons lichaamsweefsel. Ja. het is beter om ca 10 dagen vóór een operatie te stoppen, je kunt ca 4 a 5 dagen ná de operatie weer beginnen. En dan geneest de wond ook sneller. Sterkte voor de operatie. Met een hartelijke groet van Tieneke.

 2. Pingback: Reinig uw ingewanden met schoon warm water | degeneeskrachtigekeuken

 3. Pingback: Huismiddeltjes van oma. | degeneeskrachtigekeuken

 4. Pingback: Hoe maak ik mijn eigen kruidenmix ? | degeneeskrachtigekeuken

 5. ik schrik even over het stukje van curcuma en bloedverdunners. ik moet bloedverdunners gebruiken wegens hartproblemen. heb ook nog chronische lymfatische leukemie. ben eerst begonnen met biologische curcuma met peper op mijn brood te eten. maar dat is natuurlijk te weinig. ben een maand geleden aan de capsules van Vitals begonnen 1 capsule per dag. moet ik daar nou mee gaan stoppen ?

  • Goedemorgen, Mevrouw. Dank voor Uw mail. Ja, ik begrijp wat U me vraagt. Echter ken ik de samenstelling niet van de kurkuma capsules van de door U genoemde firma . Het probleem is dat de ene zijn kurkuma/curcumine noemt. En daar zit een enorm verschil tussen. Ook de hoeveelheid toegevoegde middelen kunnen een verschil maken. Hoeveel zit er in een capsule, het kan 250 mgr zijn, maar ook 1000 mgr . En mijn antwoord kan voor U van groot belang zijn. Om U een afdoende antwoord te geven, heb ik meer informatie nodig. Met veel vriendelijke groeten van Uw contactpersoon Tieneke 🙂 . Evt kunt U me prive mailen op degeneeskrachtigekeuken@gmail.com

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.