Kurkuma, het lichamelijke reinigingssysteem

Standaard

Kurkuma en curcumine. Het zijn krachtige specerijen, die steeds meer belangstelling krijgen vanuit de medische hoek.   Kurkuma  remt de groei van tumoren en het reinigt het lichaam tot in de diepste lagen. Kurkuma en curcumine hebben het mooie vermogen om ontstekingen uit het lichaam te kunnen verwijderen. En om het lichaam, in alle facetten, diep te reinigen.  Van het hersenweefsel tot in de gewrichten. In de ayurveda en andere natuurlijke medische wetenschappen, is dit reeds duizenden jaren bekend. Kurkuma en curcumine kunnen jarenlang opgeslagen afvalstoffen weer uit ons lichaamsweefsel  verwijderen . De werkzame stof, die dit bewerkstelligt, heet curcumine. Dit is een onderdeel van de kurkuma wortel. Hier vindt u een goed informatief artikel over kurkuma en curcumine. 

Hoe werkt kurkuma en curcumine

kurkuma poederMeditatie en Yoga zuivert lichaam en geest. Al aan het einde van het vorige jaar was ik van plan om een artikel over Curcuma , het lichamelijke reinigingsmiddel te schrijven. Maar na een lange  meditatie periode van 2 weken is zo’n artikel beter. Meer zuiver en  “to the point”

Het idee kwam omdat er een artikel was verschenen in een tijdschrift waar bij gedetailleerd werd aangetoond dat vele vormen van ziekte, die ontstaan door onverwerkte afvalstoffen in het lichaam, in landen als India etc beduidend minder voorkwamen. “AMA”  zijn onverwerkte afvalstoffen, dit is de naam van lichamelijke afvalstoffen in de ayurvedische leer.

Ook het aantal kankerpatiënten, in India, is daar bijvoorbeeld het laagst van de hele wereld.  Terwijl het daar toch niet echt gezond woont. Curcumine remt de groei van de allereerste verkeerde celdeling van tumoren. Het reinigt het lichaam tot in de diepste lagen. Nou moeten we er wel bij vermelden dat daar aanzienlijk minder fast-food gegeten werd.

We voegen een nieuwsbrief aan het einde van het artikel bij, uitgegeven door de STICHTING TEGEN KANKER.NL   Ook in dit artikel staat dat kurkuma longa de meest belovende van alle kurkuma’s  is. Niet alle kurkuma’s  zijn  de kurkuma-longa soort .

De informatie dat bij de supermarkten alle kurkuma automatisch de goede soort is, dat klopt niet helemaal. Soms is de kurkuma uit zo’n potje  gemengd met vele andere specerijen. En het werkzame bestanddeel van de kurkuma is de curcumine. In het losse poeder zit hooguit  2 a 3 % curcumine.

Curcumine, het lichamelijke reinigingsmiddel. 

In  het boek “The Yoga of Herbs”  (een ayurvedische gids voor natuurlijke medicijnen) van Dr. David Frawley en  Dr. Vasant Lad staat geschreven :

…. “… kurkuma werkt op alle zachte elementen in ons lichaam.  Een probleem als de ziekte van Crohn, waarbij de ontstekingen in de darmen voor veel moeilijkheden zorgen, is als eerste een regelmatige inname van kurkuma het proberen waard. Dit doen mensen al duizenden jaren lang.  Met goede resultaten. Het heeft een diep reinigende werking op alle niveau ‘s, en is een uitstekende natuurlijke antibiotica. En heeft een goede antibacteriële werking, omdat het diep bloed reinigend werkt. Bovendien maakt het nieuwe rode bloedcellen aan..”  Verder zegt hij dat “..het gebruikt kan worden bij huidproblemen, diabetes, artritis, wonden en gewrichtsproblemen..”……..

Over “huidproblemen” heb is er heel veel info. Bijvoorbeeld psoriasis is een ziekte van de huid, maar vindt zijn oorsprong  in de darmen.  Onder staat een link over psoriasis en kurkuma. En wat U zelf zou kunnen doen. Zelf heb ik aanleg tot reumatoïde artritis, dus neem ik elke dag  2  curcumine c3 capsules bij het diner of ontbijt. Mijn gewrichten zijn vrij van ontstekingen . Ikzelf voel me daar al vele jaren goed bij . Zonder verdere medicatie heb ik het probleem zelf aangepakt

Bestaat er een natuurlijk middel tegen ontstekingen ? 

Jazeker kent onze aarde dat. Er zijn natuurlijk meerdere, een van de sterkste heet kurkuma longa. En dit mooie, zuiver natuurlijke middel bestaat al eeuwen lang. Het is een wortel van een plant.

Kurkuma, het lijkt maar zo’n gewoon geel poedertje, maar de uitwerking is groots.Als er iets in ons voedsel standaard zou moeten worden toegevoegd is het deze specerij. Gelukkig kun je het ook in capsule-vorm krijgen, maar bedenk dat het met een beetje peper en vet gecombineerd moet worden om goed te werken.

Curcumine en kurkuma zijn verschillende dingen. U mag curcumine  niet  teveel verhitten, dan verliest het veel van haar goede werking.

kurkuma thee

Kurkuma thee

Curcumine is de werkzame stof uit de kurkuma, en vervliegt snel onder invloed van licht, hitte en water. Er zijn ongeveer 75 verschillende soorten kurkuma, er is echter maar een met medicinale eigenschappen, dat is de kurkuma-longa. In de schappen van de supermarkt ligt soms verse kurkuma wortel. En potjes met kurkuma poeder. Kijk even of het niet een mengsel met kerrie poeder betreft. Want dit is dan niet automatisch de  ‘kurkuma longa’. Sommige van deze zijn gemengd met andere specerijen.

Curcumine is een extraherings product uit de kurkuma. In gewone kurkuma poeder zit ca 4 % curcuminoïden. Het zijn deze curcuminoïden die werken. Men onderscheidt 3 actieve soorten soorten curcuminoïden, vandaar de naam C3. Dit zijn de :

  1. Curcumine-longa
  2. Bisdemethoxy curcumine
  3. Demethoxy curcumine.

Kurkuma is een natuurlijk reinigingsmiddel.

Omdat het uw hele lichaam grondig reinigt, tot in de diepste vezels en weefsels. Los wat kurkuma op in vet (olijfolie, boter ) voeg een beetje peper toe , voor de transmissie in de lever en Uw lichaam begint zich te reinigen. Daarmee voorkomt u op hogere leeftijd een boel problemen. Ons hersenweefsel is hier een voorbeeld van, het bestaat voornamelijk uit vetweefsel, en gifstoffen die in vet oplosbaar zijn, slaan zich er graag in op.

Door regelmatig gebruik van curcumine C3  longa kunt u een boel problemen voorkomen wat ziekte van het hersenweefsel betreft, in landen als India, Sri Lanka, en andere landen waar men veel kurkuma gebruikt,  komt ook beduidend minder Alzheimer en Parkinson voor.

Kan Kurkuma of curcumine  de resten van deze plaque uit het hersenweefsel verwijderen ?

Ziekten als ALZHEIMER  vinden hier hun oorsprong. U zou elke dag een of twee curcumine C3 ‘superieur’ capsules kunnen nemen.  Neem dan vooral zuivere kwaliteit..  De meeste hersenproblemen liggen in kleine ontstekingen in de verfijnde hersenactiviteit.  Curcumine zou het lichaam van deze ontstekingen kunnen reinigen. Een contra indicatie is wel dat U niet teveel andere medicijnen erbij mag slikken. De curcumine werkt als een schoonmaker en een opruimer in ons weefsel. Het kan sommige medicijnen dus ook beïnvloeden.

Bijvoorbeeld veel kurkuma en/of curcumine, samen met een bloedverdunner is niet zo’n goede combinatie. Nu neemt u eigenlijk 2 maal dezelfde medicaties voor dezelfde kwaal. Dit is omdat curcumine ook bloedverdunnend werkt is het teveel van het goede.  En als u last hebt van de galblaas moet U er ook wat voorzichtig mee zijn. Kurkuma bevordert de galstroom. Het zou het beste zijn als U eerst met Uw arts overlegt voor U besluit curcumine c3 te gaan nemen. Met medicijnen zouden er wisselwerkingen kunnen optreden.

Ook wordt er in sommige  ziekenhuizen  curcumine gebruikt tegen de bijwerkingen van chemo.  Daarover vindt u op het internet meer informatie. En onderstaand vindt U een artikel over kurkuma gebruik en chemo.

Kurkuma reinigt diep.

Eigenlijk moest ikzelf, een poos geleden,  naar het  ziekenhuis vanwege een ontsteking onder een kroon. Met het zetten van een nieuwe kroon, kreeg ik een ontsteking na een wortelkanaal behandeling. Dat ziekenhuis zag ik dus helemaal niet zitten. Heb de pijn een poos volgehouden. Vasthoudend dagelijks  een wat hogere dosis Curcumine C3 ‘superieur’  genomen en nu is het ook schoon.  Sinds ik dit op internet heb gezet heb ik veel reacties gehad. En evenzo vele reacties met hetzelfde resultaat als ik had.   De tandarts vroeg wanneer ik naar het ziekenhuis was geweest om de kroon te laten verwijderen.

Ik vroeg de tandarts ” Maakt U eerst, alstublieft, even een  foto ? Om te zien hoe het er dan nu uit ziet. ” De kaakholte was schoon. Dan moet men het wel consequent volhouden.

En als U een keer een avond feest hebt gehad, en iets teveel alcohol, neem dan een capsule curcumine voor U gaat slapen.  Curcumine reinigt en beschermt de lever.

Kurkuma en het begin van ziek worden. 

De meeste ziekte en problemen die wij kennen,  hebben hun begin in onze darmen, vaak in de vorm van een ontsteking. Als onze darmen onze voedingsstoffen niet goed op kunnen nemen en de afvalstoffen niet kunnen afvoeren, ontstaan in de darm-plooien afval dat zich vastzet. Triphala is ook een oud middel, wat een reiniging in de darm bewerkstelligt. Wat Triphala wel kan bewerkstelligen, en kurkuma niet, is het herstellen van het darmslijm.

Als U met kurkuma begint, merkt U als eerste een toegenomen toilet-bezoek. Het lichaam begint de afvalstoffen kwijt te raken. Het veelvuldige toilet bezoek is na een dag of twee over. Dan begint zich de rest te reinigen, en is het lichaam gewend. Maar als U de eerste capsules neemt, kun U dat het beste in het weekend doen.

De ziekte van Crohn en kurkuma gebruik. 

De ziekte van Crohn is een ontstoken probleem in de darmen. Daar kan men flink ziek van zijn, met veel pijn. Door  regelmatig kurkuma-longa te gebruiken reinigt U Uw darmen diep en grondig van ontstekingen. Op Youtube is er veel over te vinden, en zelfs in de Nederlandse kranten stonden  er verschillende artikelen. Wel moeten we erbij zeggen dat het zodanig  diep reinigt, dat het de werking van sommige medicatie ook beïnvloedt,  bijvoorbeeld bloedverdunners. Kurkuma werkt ook bloedverdunnend.

Voor patiënten, nogmaals gezegd,  met veel en diepwerkende medicatie  is dit geen middel om “zomaar” even te gebruiken. Of mensen die volledig afhankelijk zijn van de werking van hun medicatie . Maar als U ontstekingsproblemen kent, is het een goed middel. Chronische blaasontsteking, of verschillende  reuma soorten.  Er treedt ook geen resistentie op.

U zou kurkuma kunnen beschouwen als een volledig natuurlijke antibiotica. Zo wordt het in India ook gebruikt. Al eeuwen lang. Ook al zou u het uw leven lang nemen, dan werkt het de 1e  dag nog even goed als de 6000 e dag. Echter hebben veel reuma patiënten ook andere medicatie. Bij sterke medicatie kunt U het beste eerst even met Uw arts overleggen.

Kurkuma en choline. 

In eieren zit een waardevolle stof, genaamd het heet  “choline” . In kurkuma komt deze stof in plantaardige vorm voor. Choline is een essentiële stof voor onze hersenen, het voorkomt ontstekingen en remt ze af. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer en cognitieve afwijkingen ( niets meer kunnen leren) , en ook met diabetes 2.

Ook is choline van groot belang voor een gezond hart, omdat het ontstekingen remt die tot hartkwalen kunnen leiden. Choline komt voor in eieren, maar ook veel en in zuiver natuurlijke vorm in kurkuma-longa. En de kleur van choline ?  Is geel.

Waarom worden kurkuma en curcumine niet algemeen gebruikt ? 

Waarom geven ze U dan zoveel medicatie om te slikken, en niet gewoon elke dag kurkuma? Mensen houden van moeilijke dingen. We hebben meer vertrouwen in een paar injecties en zware medicatie.  Dan in een natuurlijk reinigingsmiddel.  De natuur is de beste specerijen markt 1.dokter die er bestaat.  Weliswaar werkt de kurkuma iets langzamer. Maar is beter voor het lichaam en heeft geen bijwerkingen

In onze leefwereld hebben we “Voeding”  en “Geneesmiddelen”  gescheiden. Vroeger was voeding en geneesmiddel hetzelfde. We wisten wat we zochten, hoe het werkte en waarom. Snel en gemakkelijk  is nu wat we eigenlijk het liefst en graag willen. Ook wat onze voeding betreft.

Maar zo werkt het in de natuur niet. Gezond eten is niet altijd alleen maar lekker eten, ik las vorige week in een Ayurvedisch gezondheidsboek dat bijvoorbeeld artritis zijn oorsprong in teveel afvalstoffen in de dikke darm vindt. Onze moderne medische wetenschap heeft geen verklaring voor reuma en zijn oorzaken.

Kurkuma longa en gewichtsverlies. 

Als U kurkuma longa regelmatig in Uw voedingspatroon verwerkt zult U vanzelf merken dat U afvalt. Neem het als capsule, tijdens de maaltijd.  Het verhoogt het spijsverteringsvuur, dat is goed voor de vertering van Uw voedsel. Bovendien bindt kurkuma vet aan zich, en voert het via de darmen af. Vet ,  dat anders als “lichaamsreserve” was opgeslagen.

Kurkuma en Psoriasis

Kurkuma heeft een zeer goede uitwerking op de huid. De volgende clip gaat over een jongetje van ongeveer 6 jaren jong. Hij heeft psoriasis. Het is verbazingwekkend om te zien wat er gebeurt met goede voeding, kurkuma en olie. Wij hebben 2 artikelen over

Kurkuma Voor Kinderen, deel 1.  En

Kurkuma voor Kinderen, deel 2

Meer informatie ?

Curcumine, uit het eminente blad  “British Medical Journal”

Een artikel over kurkuma gebruik en kanker.

Een artikel voor vrouwen met borst kanker.

Link naar tegenkanker over voeding en kurkuma.

Wat doet kurkuma en curcumine bij ziekte. En is het verstandig om het te nemen als U een chemokuur ondergaat.

Wilt U meer informatie van De Geneeskrachtige Keuken ?

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Volgende »

  1. Pingback: Reinig uw ingewanden met schoon warm water | degeneeskrachtigekeuken

  2. Pingback: Huismiddeltjes van oma. | degeneeskrachtigekeuken

  3. ik schrik even over het stukje van curcuma en bloedverdunners. ik moet bloedverdunners gebruiken wegens hartproblemen. heb ook nog chronische lymfatische leukemie. ben eerst begonnen met biologische curcuma met peper op mijn brood te eten. maar dat is natuurlijk te weinig. ben een maand geleden aan de capsules van Vitals begonnen 1 capsule per dag. moet ik daar nou mee gaan stoppen ?

    • Goedemorgen, Mevrouw. Dank voor Uw mail. Ja, ik begrijp wat U me vraagt. Echter ken ik de samenstelling niet van de kurkuma capsules van de door U genoemde firma . Het probleem is dat de ene zijn kurkuma/curcumine noemt. En daar zit een enorm verschil tussen. Ook de hoeveelheid toegevoegde middelen kunnen een verschil maken. Hoeveel zit er in een capsule, het kan 250 mgr zijn, maar ook 1000 mgr . En mijn antwoord kan voor U van groot belang zijn. Om U een afdoende antwoord te geven, heb ik meer informatie nodig. Met veel vriendelijke groeten van Uw contactpersoon Tieneke 🙂 . Evt kunt U me prive mailen op degeneeskrachtigekeuken@gmail.com

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.